BLOGI ⟩ Eesti võrkpallikoondis kaotas valikturniiri viimase mängu, kuid kindlustas pileti EM-ile (1)

Postimees Sport
Copy
Eesti meeste võrkpallikoondis.
Eesti meeste võrkpallikoondis. Foto: Tartu PM/Scanpix Baltics

Eesti meeste võrkpallikoondis lõpetas Euroopa meistrivõistluste valiksarja 0:3 (17:25, 22:25, 22:25) kaotusega Belgia vastu, ent tagas siiski koha finaalturniiril.

Esimese geimi alguses selgus, et olenemata meie mängu tulemusest jäävad Läti ja Slovakkia valikgruppide teise koha meeskondade võrdluses Eesti selja taha. Finaalturniirile pääsevad seitsme alagrupi võitjad ja viis parimat teise koha omanikku.

Eesti ja Belgia mängu kolmanda geimi ajal sai selgeks, et meie võrkpallikoondisest ei saa mööduda ka Horvaatia, kes kaotas 1:3 Kreekale. See tähendab, et kui Venemaa peaks mingil moel EM-il osalemisõiguse saama, on Eesti koht ka sellel juhul EM-ile tagatud.

Eestlaste suurimad punktitoojad tänases kohtumises olid Märt Tammearu 11 silmaga, Henri Treial 8 ja Kristo Kollo 7 punktiga.

Belgia resultatiivseim oli Ferre Reggers, kes lõi koguni 24 punkti.

Peatreener Fabio Soli tõdes, et teda valdavad kahetised tunded, sest mäng oli kehv, ent edasi siiski saadi.

«Õnnitlused Belgiale – nad tegid head tööd, eriti esimeses ja teises geimis, pannes meie vastuvõtule tugeva surve peale ja töötades hästi bloki-kaitses. Teadsime, et peame servi vastuvõtult rünnaku lahendamises kõvasti kannatama, sest me pole suve jooksul selles faasis suurt edasiminekut teinud. Ka bloki-kaitses oli meil probleeme, aga seda eelkõige meie vastase kvaliteedi pärast,» rääkis itaallane.

«Olen oma mängijate pärast kurb, sest nad surusid kogu suve väga tugevalt. Andsime endast parima, et nende valikute juures, mis meil oli, panna kokku parim meeskond. Peame oma teekonnale tagasi vaatama ja sellele hinnangu andma. Kaotasime Kuldliigat mänginud grupis palju energiat. Üritasin aidata kõige kogenumatel meestel vormi tagasi tulla, aga ilmselt ootasime me neilt liiga palju, nagu me täna esimeses geimis ka nägime,» viitas ta Teppanile ja Tähele, kes ei suutnud meeskonda täna kaotusest päästa.

«Aga nad andsid endast parima. Pean ütlema suur tänu kõigile mängijatele selle suve pingutuse eest. Nad andsid ka täna endast kõik, kuid sellest ei piisanud.»

Rääkides edasipääsu kindlustamisest, tõdes peatreener, et muidugi tahtnuks seda teha veenvamalt.

«Mul on selles osas kahetised tunded, et me ei suutnud Belgiast jagu saada, aga loomulikult olen ma õnnelik, et edasi saime. See oli üks meie eesmärkidest ja see sai täidetud. Järgmisel suvel ootab ees palju tööd, aga eks meil on treeneritega ka palju nuputamist, kuidas finaalturniiriks valmistuda,» lisas Soli.

Mängu käik:

Mängu algus sujus paremini Belgial, kes läks sel suvel esmakordselt platsil oleva Robert Tähe eksimuste järel ette 7:3 ja Fabio Soli võttis esimese mõtlemisaja. Teppani serviäss vähendas vahe kolmele punktile (8:5), ent väljakuperemehed käristasid vahe juba 14:9-le ja Soli saatis Teppani asemel platsile Timo Tammemaa. Belgia domineeris avageimi, Reggersi serviässast oldi ees 17:11 ning geim võideti 25:17. Geimi lõpus vahetas Kristo Kollo välja Tammearu. Avageimis tõi meile 4 punkti Henri Treial (rünnak 100%). Meie vastuvõtt oli 52%, rünnak 37%, blokist saadi 1 punkt. Belgia samad näitajad: 67% ja 65%, blokist saadi 3 silma.

Teist geimi alustas Eesti särtsakamalt. Varblane viis külalised 7:5 juhtima, õige pea olid ala belglased omakorda peal 9:7 ja Soli võttis aja maha. Tähe asemel on platsil Kollo, Viiberi asemel Markkus Keel ja Tammearu samuti tagasi. Belgia sai kätte kolmepunktilise eduseisu (15:13), millest suudeti aga 16:16 viigini jõuda. Oma eksimuste järel jäid eestlased aga 18:20 kaotusseisu, Solilt mõtlemisaeg. Viiginumbreid enam tabloole ei saadudki, ning Belgia võitis teise geimi tulemusega 25:22. Eesti vastuvõtt oli 60%, rünnak 44%, blokipunkte teeniti 4. Tammearu 4 punktiga meie parim. Belgia vastuvõtt 33%, rünnak 57%, blokiga saadi 2 punkti.

Kolmandas geim kulges samuti kodumeeskonna taktikepi järgi, Desmet viis belglased 8:6 juhtima ja suurendas õige pea edu 10:6-le ja edasi vahe vaid kasvas. Tammearu rünnak vähendas vahe 9:14-le, geimi keskel sekkus mängu Valentin Kordas, Viiber samuti tagasi platsile. Belgia meeskond sammus aga kodupubliku rõõmuks kindlalt võidu suunas ja jäi kolmandas geimis peale tulemusega 25:22 ning võitis mängu 3:0.

Eesti algkoosseis: Robert Viiber, Renee Teppan, Märt Tammearu, Robert Täht, Henri Treial, Mihkel Varblane, liberod Karli Allik ja Silver Maar.

Enne mängu:

Eesti on hetkel C-alagrupis esikohal kahe võidu ja ühe kaotusega, punkte on koos 7. Belgia on teisena samuti võitnud kaks mängu, ent kaotusevalu pole nemad veel tundnud ja neil on kaks mängu pidamata, Eestil üks. Punkte on Belgial 5. Fääri saartel pole võidu- ega punktiarve avatud. Esimese omavahelise mängu Eestiga võitis Belgia 3:2.

Igast alagrupist pääseb finaalturniirile võitja, lisaks saavad koha finaalturniiril kõigi alagruppide viis paremat teise koha meeskonda. Edasipääsu kindlustamiseks tuleks Belgiat täna võita 3:0 või 3:1, siis poleks vaja muretseda teiste mängude tulemuste pärast, sest see tagaks meile alagrupis esikoha. 3:2 võidust piisab suure tõenäosusega samuti, ent siis tuleb arvesse võtta ka teiste alagruppide tulemusi. Esmalt võetakse arvesse võite, seejärel punkte, seejärel geimide suhet ja siis punktide suhet.

Eesti koondise peatreener Fabio Soli ütles pärast viimast treeningut, et on meeskonna olekuga rahul.

«Viimastes trennides olen näinud head energiat, see on ülimalt oluline. On võitluslikkust ja head emotsiooni. Sellise suhtumisega on mängule hea vastu minna, usume, et suudame Belgiat võita ja suudame oma peamise eesmärgi täita ehk EMile jõuda,» ütles Soli.

«Belgia ei muuda oma mängus ilmselt väga palju, sest nemad võitsid esimese omavahelise mängu ja kui võidad, siis ei ole vaja suuri korrektuure teha. Meie jäime seal mingite asjadega hätta ja seda püüame muidugi muuta ning parandada, et efektiivsemalt mängida. Kui suudame oma süsteemi usaldada, siis suudame ka selle mängu võita,» lisas peatreener.

Eesti meeskonna koosseis Belgia vastu:

Sidemängijad: Markkus Keel, Robert Viiber

Diagonaalründajad: Valentin Kordas, Renee Teppan, Timo Tammemaa

Nurgaründajad: Kristo Kollo, Stefan Kaibald, Märt Tammearu, Robert Täht

Temporündajad: Henri Treial, Mihkel Varblane, Mart Naaber

Liberod: Silver Maar, Karli Allik

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles