Eesti kardisportlased naasevad MMilt poodiumikohaga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Mark Dubnitski
Mark Dubnitski Foto: LRN Photo

Nädalavahetusel Prantsusmaal Le Mansi kardirajal sõidetud kardispordi maailmameistrivõistlused lõppesid Eesti kardisportlastele väga korralike tulemustega. FIA noortesarjas Eestit esindav Mark Dubnitski üllatas poodiumikohaga!

Kardispordi aasta oodatuim sündmus ehk Le Mansis sõidetud KZ-klassi maailmameistrivõistlused tõid klassis KZ2 rajale kolm Eesti kardisportlast.

126 maailma parimate sekka kuuluva võidusõitja konkurentsis alustasid juba läinud nädala keskpaigas Eesti võidusõidumeeskonna AIX Racing Team ridades treeningsõitudega Markus Kajak, Siim Leedmaa ja Ken Oskar Algre. Rahvusvahelises noorte kardisõitjate järelkasvuprojekti FIA Karting Academy Trophy arvestuses esindas Eestit Mark Dubnitski.

Favoriit Kajaku MM-nädalavahetusele pani pitseri tagasihoidlik tulemus reedeses ajasõidus, kuid sellest hoolimata õnnestus tal terve ülejäänud nädalavahetuse näidata suurepärast tempot kõigis eelsõitudes, samuti finaalile eelnenud Super Heat'is. Seitsmes eelsõidus ei loovutanud Kajak konkurentidele ainsatki kohta, vaid hoopis parandas oma positsiooni harilikult siis kas kolme või parematel juhtudel koguni viie koha võrra.

Markus Kajak
Markus Kajak Foto: LRN Photo

Sealjuures ei jäänud sugugi puudu kiirusest, mida tõestas laupäeval eelsõidus välja sõidetud parim ringiaeg. Kajaku hoog ei raugenud ka pühapäevases Super Heat'is, mis määrab ära stardikoha finaali. Tõusnud seal omakorda neli kohta ettepoole, teenis ta sellega ära 16. stardikoha finaali. Tark sõit finaalis tõi ta jällegi viis kohta võistlejaterivis ettepoole ning tulemuseks suurepärane 11. koht.

«Enam-vähem nädalavahetus, mis sai mannetust kvalifikatsioonist pööratud 11. kohaks finaalis. Kuid ega rohkem ei olekski oodanud, sest teadsime, et pärast ebaõnnestunud kvalifikatsiooni tuleb võistlus üsnagi raske. Igas eelsõidus sai natuke kohti parandanud ning Super Heati viies koht andsid enesekindlust ja tuju muidugi juurde,» ütles Kajak pärast finaalsõitu pressiteates.

«Finaalis aga kahjuks kardi ega mootori seade muudatused abiks ei tulnud, kuid siiski suutsime mõned kohad tõusta. Suur tänu tervele AIX Racing Team'ile meeletu töö eest, mis see nädalavahetus ära tehti.»

Klassi KZ2 finaali ehk maailma 36 parima sekka jõudis veel teinegi Eesti kardisportlane. Terve nädalavahetuse imelist hoogu näidanud ja teel finaali ühe eelsõidu võitnud Siim Leedmaa lõpetas finaali tubli 18. kohaga. Sarnaselt Kajakuga ei kinkinud Leedmaa konkurentidele eelsõitudes just palju, olles mõne üksiku erandiga finišis alati eespool oma stardikohast.

Siim leedmaa.
Siim leedmaa. Foto: LRN Photo

«Kokkuvõttes tegime väga hea MMi. Juba kvalifikatsioonist suutsime leida väga hea kiiruse ning suutsime hoida seda Super Heat´ini. Finaal ei olnud ka sugugi halb, kuid väike seade muudatus kardiga ei viinud meid sinna suunas kuhu soovisime. Kokkuvõttes 18. koht maailmas on meie jaoks peaaegu, et maksimum mida MMilt võtta oli. Suured tänud kogu AIX Racing Team´ile, kes on alati minusse uskunud ja palju panustanud. Samuti Galiffa mootorituuneritele, kes suutsid mulle võistluseks pakkuda reaalse raketi!»

Ken Oskar Algre MM piirdus eelsõitudes toimunud intsidentide tõttu laupäevaga ning Super Heat'idesse ta osalema ei pääsenud.

Kahe Eesti sportlase jõudmine maailma TOP20 sekka on tulemus omaette. Eestlaste saavutused on aga väga märkimisväärsed, sest võisteldakse maailma absoluutse tippkonkurentsi kontekstis suhteliselt väikse kodumaise eratiimi AIX Racing Team ridades. Tunnustust pälvisid Eesti tiimi saavutused kõrges mängus kaasa löömisel võistlusnädalavahetuse käigus kõikjalt kardiringkondadest.

Dubnitskile teine koht

Kolme-etapilises FIA Karting Academy Trophy sarjas Eestit esindav Mark Dubnitski võistlusnädalavahetus kujunes tänu oskuslikule sõidule imeliseks. Olles laupäeval kahes eelsõidus vastavalt teine ja esimene, kindlustas klassi OK-Junior valitsev Eesti meister endale sellega parima stardikoha finaali. Finaalis saavutatud poodiumikoht aitas Dubnitski hooaja üldarvestuses heale viiendale kohale.

«Olen väga õnnelik poodiumikoha üle! Kõik klappis ehk tähendab mootor jooksis korralikult ja raam töötas hästi. Vaja oli sõita rahulikult ja keskenduda enda tegemistele,» kommenteeris Dubnitski oma sõitu finaalis.

Mark Dubnitski
Mark Dubnitski Foto: LRN Photo

«Esimesed ringid olid keerulised, sest enne finaali oli rajal toimunud Historic-kartide demosõit. Rada oli küllaltki must ning suuresti seetõttu kaotasin liidrikoha. Sõitsin lõpuni omas tempos ning olen teise koha üle väga õnnelik. Selle tulemuse eest suur tänu minu mehaanikule, isale-emale ja kõigile, kes olid meiega sel nädalavahetusel!»

Kardispordi tiitlivõistluste hooaeg jätkub Itaalias juba tuleval nädalavahetusel, mil Sarno kardirajal sõidetakse otseveoliste kartide (klassid OK ja OK-Junior) maailmameistrivõistlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles