VIDEO ⟩ Leedut tabanud korvpalliskandaal EMil sai uue peatüki

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Leedu korvpallikoondis on EMil krahhi äärel, kuna kolme mängu järel on neil tabelis kirjas vaid kaotused.
Leedu korvpallikoondis on EMil krahhi äärel, kuna kolme mängu järel on neil tabelis kirjas vaid kaotused. Foto: Sascha Steinbach/EPA/Scanpix

Leedu korvpallikoondise pühapäevane 107:109 lisaaja allajäämine Saksamaale võttis uue pöörde, kui ilmnes, et kohtunikud mõistsid tegelikult enne normaalaja lõppu oma eksimust. 

Milles asi? Nimelt sai Saksamaa koondise peatreener Gordon Herbert kolmanda veerandaja lõpus tehnilise vea, mis pidanuks tähendama Leedu koondisele üht vabaviset. Seda leedulased aga ei teeninudki.

Täpselt enne tehnilist viga oli Jonas Valanciuas meelitanud Maodo Lolt välja viskevea, mille eest tal oli kasutada kaks vabaviset. FIBA reeglid näevad ette, et tehnilise vea eest saadud vabavise pidanuks eelnema kahele viskevea eest määratud vabaviskele.

Valanciunas eksis aga esimesel viskel ning ka teisel, pärast mida noppisid sakslased lauapalli ja mäng jätkus. Kolmandat viset ei toimunudki.

Leedu koondise peatreener Kazys Maksvytis läks pärast intsidenti küll kohe kohtunike juurde – mängu vilistasid itaallane Manuel Mazzoni ja poolakad Wojciech Liszka ning Michal Proc – kolmandat vabaviset nõudma, kuid seda talle ei antud.

Mängu edenedes mõistsid õigusemõistjad siiski enda eksimust ning normaalaja lõpus, kui seis oli 89:89, arutasid nad omakeskis ka kahe silma vahele jäänud vabaviske tagantjärele andmist. Sakslased seisid sellele aga enesestmõistetavalt vastu ning nõnda läkski kohtumine lisaajale, kust väljusid 109:107 võitjatena sakslased. 

Leedu esitas olukorra kohta ka protesti, kuid FIBA ei võtnud seda menetlusse, kuna vastavad dokumendid jõudsid nendeni väljaspool ettenähtud ajaraami ehk rohkem kui 60 minutit pärast mängu lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles