PM MILANOS ⟩ Korvpalli EMil «hullude» alagruppi vilistav Eesti kohtunik selgitas töö tagamaid

Jarmo Jagomägi
Copy
Türgi koondise loots Ergin Ataman omas elemendis – see mees saadetakse üsna sageli enne mängu lõppu riietusruumi.
Türgi koondise loots Ergin Ataman omas elemendis – see mees saadetakse üsna sageli enne mängu lõppu riietusruumi. Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS/Scanpix

Korvpalli EM-finaalturniir on alanud hoogsalt. Alagrupimängude esimesed voorud on toonud mitu üllatustulemust. Paraku pakuvad omajagu kõneainet ka kohtunikud.

Pole saladus, et rahvusvaheline alaliit (FIBA) ja Euroliiga on olnud juba pikalt tülis. Selle tulemusena ei mõista FIBA-võistlustel õigust Euroopa tugevaima klubisarja kohtunikud. Väga paljud mängijad aga just sealt liigast või NBAst tulevadki.

Põhiliseks probleemiks peetakse, et arbiitrid, kes saavad klubitasandil parimal juhul Meistrite liiga tasemel matše, ei pea Euroliiga ja NBA tempoga sammu. Võib-olla. Teisalt võivad mängijad ja treenerid seda juba eos vabandusena kasutada, kui endal asjad ei õnnestu. Valitsevad tugevad eelarvamused.

Samas pole FIBA kohtunikud endale tänavuse EMi esimeste ringidega just väga head reklaami teinud. Pehmemat kriitikat on tulnud siit ja sealt, ent leidub ka tõsiseid möödalaskmisi. Näiteks Saksamaa ja Leedu mängus määrati kohtumise lõpus esimeste peatreenerile Gordon Herbertile tehniline viga, ent vabaviset ei järgnenud. Gruusia ja Türgi matšis kadus neljandal veerandajal mängupausi ajal igavikku 22 sekundit.

Viimati nimetatud partii lõpp läks tõsiselt üle käte. Kahe lisaajaga kohtumises eemaldati neljandal veerandajal kättpidi kokku läinud türklane Furkan Korkmaz ja grusiin Duda Sanadze. 21 sekundit enne lõpuvilet polnud Türgi pealik Ergin Ataman rahul kohtunike tööga ning saalist saadeti minema temagi. Gruusia 88:83 võiduga aga möll ei lõppenud.

Hiljem selgus, et Korkmazi ründasid riietusruumi poole liikudes lisaks Sanadzele veel kaks Gruusia koondise pallurit, vigastuste tõttu turniiri kõrvalt vaatavad Tornike Shengelia ja Goga Bitadze ning kohalikud turvamehed. Türgi ähvardas selle peale EMi pooleli jätta.

Gruusia loots Ilias Zouros pole sugugi vähem emotsionaalne mees kui türklasest kolleeg Ergin Ataman.
Gruusia loots Ilias Zouros pole sugugi vähem emotsionaalne mees kui türklasest kolleeg Ergin Ataman. Foto: Irakli Gedenidze/Reuters/Scanpix

Seda sama Tbilisis peetavate «pööraste» A-alagruppi ohjab ka Eesti kohtunik Mihkel Männiste. Tema küll kõnealuses mängus õigust ei mõistnud, ent oli saalis toimuvat jälgimas. Mõistagi ei saa ta antud juhtumeid ja kolleegide tööd kommenteerida, ent tausta avada küll.

«Igas alagrupis on 11 kohtunikku ja ühel mängupäeval on vaja üheksa – seega on igal päeval kaks kohtunikku stand-by-kohtunikud, kes istuvad lauas IRS-monitori (korduste jaoks – J.J) juures. Määramised saadetakse igaks päevaks eelmise päeva hilisõhtul,» selgitas Männiste Postimehele.

Ühest küljest jätab see väikese puhvri kohtunikke n-ö pingile jätmisega karistada, ent on praktilisem põhjus. «Peamiselt on varu ikkagi sellepärast, et viis mängu seitsme päeva jooksul on ka kohtunike jaoks suur koormus. Nii saab seda natuke vähendada,» lisas Männiste. «Ja stand-by-kohtunikul on ka oluline roll tiimi töös, aidates mängu ettevalmistusel ja IRS-korduste läbiviimisel.»

Igat mängu jälgib kohapeal kaks kohtunike instruktorit koos videooperaatoriga. «Lisaks teostab videovaatlust kolmas instruktor, kes saadab ka omalt poolt raporti mängu läbiviimise kohta. Kohe peale mängu lõppu vaadatakse riietusruumis suurelt ekraanilt olukorrad üle ja antakse tagasisidet,» märkis Männiste.

Mihkel Männiste (paremal) pidamas nõu kahekordse Euroliiga meistri Shane Larkiniga.
Mihkel Männiste (paremal) pidamas nõu kahekordse Euroliiga meistri Shane Larkiniga. Foto: FIBA

Praegu on EMil nelja kuueliikmelise alagrupi peale töös 44 kohtunikku. Berliini peetavaks play-off’iks jäävad neist rivvi umbes pooled. See koosseis selgub jooksvalt.

Männiste on seni platsil käinud kahes matšis. 1. septembril vilistas ta Hispaania ja Bulgaaria matši, kaks päeva hiljem Bulgaaria ja Türgi lahingut.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles