Soome ajakirjanik: Hyundai ei pruugi Tänakut enam endale tahta ja maksis Kreekas talle lihtsalt kätte

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Julien Moncet (vasakul) ja Ott Tänak.
Julien Moncet (vasakul) ja Ott Tänak. Foto: Hyundai Motorsport

Soome ajakirjaniku Juuso Taipale sõnul on Hyundai äsjane Kreeka MM-etapi kolmikvõit üdini jabur – igasuguse loogika järgi pidanuks Thierry Neuville'i asemel võidu andma ju Ott Tänakule – ent nõndaviisi talitamine näitab, et kulisside taga on midagi väga-väga valesti.

Põrinažurnalist kirjutab Iltalehti veergudel, et Hyundai võis 2019. aasta autoralli maailmameistrile lihtsalt pideva kritiseerimise eest kätte maksta. 

«Tänak on Kalle Rovanperä suurim oht MM-tiitlile. Soomlase viimased rallid on aga kahvatud olnud ning kuna Hyundai ja Tänak on olnud suurepärases vormis, on tiitlivõitlus taas lahtine,» alustas Taipale.

«Trumbid on jätkuvalt Rovanperä käes, kuid eksimisruumi tal enam pole. Tänakul pole midagi kaotada, mistõttu on kiire eestlane hooaja lõpuni väga ohtlik. Ent kui ta saanuks [Kreekast] veel seitse punkti juurde, oleks ta veel ohtlikum. Need punktid teeninuks ta, kui Thierry Neuville oleks ta tiimi käsul endast mööda lasknud.

Nõnda aga asjad ei läinud. Meeskond tegi selle [tiimikäsuga] pühapäeva hommikul üpriski selgeks. Tänak ei suhtunud sellisesse otsusesse mõistagi kergelt. Ütles ta ju keset päeva kibestunult: «Me ei saa teineteise vastu võistelda. Minu vaatevinklist polnud see mõistagi parim variant, kuid mis ma teha saan.».

Tegelikult rääkis ka tema [14.] katse lõpus antud intervjuu suuresti enda eest. «Keegi ei rääkinud minuga hommikul. Selline juhtimine meil meeskonnas ongi.»

Pole mingi saladus, et Tänaku ja Hyundai omavahelised suhted pole just kõige soojemad. Alates 2020. aastast, mil tema Hyundai karjäär algas, on eestlane Lõuna-Korea autotootja suhtes olnud ülimalt kriitiline. Kui ta on leidnud midagi, mille kallal tiimi sees nuriseda, on ta seda ka teinud. Ja neid asju on ta leidnud palju.

Hyundai pole avalikus sopaloopimises osalenud, kuid nende staarsõitja jalgade trampimisel on igal juhul efekt. Nüüd võiski olla, et olukorras, kus Tänakul oli võiduvõimalus, võttis meeskond selle talt lihtsalt ära. Seda ei saa ühegi teise nurga alt vaadata.

Meeskonnal on võimalik otsust õigustada väitega, et Neuville'ilgi on jätkuvalt väga-väga väike tiitlišanss. Populaarse belglase tõus üllatustšempioniks oleks meeskonna jaoks aga kindlasti palju meeldivam kui toriseva Tänaku oma.

Tänakul on keerulise iseloomuga sõitja maine. Keegi ei kahtle eestlase kiiruses ja oskustes, kuid ta pole meeskonnamängija. Kui Tänak liitus Hyundaiga, oli tema lahkumine Toyotast dramaatiline. Ta oli ise probleemi keskpunktiks. Eelmisel hooajal loobus Tänak ootamatult hooaja viimasest rallist. Selle otsuse põhjust pole jätkuvalt avaldatud, seega küsimus jääb, kas Tänak tegi seda, et Hyundaid karistada?

Kummaline lõpp Kreeka rallile valas kuulujuttudele taas õli tulle. Palju on spekuleeritud, et Tänak vahetab uuesti meeskonda. M-Sporti naasmine poleks enam üllatav. Tundub järjest enam, et Hyundai ei taha Tänakut iga hinna eest endale hoida,» arutles Taipale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles