Venemaa spordis kostab ka mobilisatsioonivastaseid hääli. «See on kahuriliha.» «See on meie genofond, mida peab hoidma.» (2)

Toimetas Ville Arike
Copy
Iluuisutamistreener Aleksandr Žulin (paremal) ütles, et sportlased oleksid rindel ainult kahurilihaks.
Iluuisutamistreener Aleksandr Žulin (paremal) ütles, et sportlased oleksid rindel ainult kahurilihaks. Foto: Sergei Bobõlev/TASS/Scanpix

Sõdival Venemaal eelmisel nädalal välja kuulutatud osalise mobilisatsiooni järel kostab esimeste hurraahüüete järel spordimaailmast üha enam hääli, et riigi koondislasi võiks sellest vabastada. Sellega tegeldakse juba ka ametlikul tasandil.

Telekanali Matš TV teatel koostab Venemaa spordiministeerium nimekirju sportlastest ja treeneritest, kes tuleks mobilisatsioonist vabastada. «Kõik mõistavad: sportlased peavad mõtlema treeningutele, mitte sellele, kas nad kutsutakse sõjakomissariaati või mitte,» ütles üks allikas Matš TV-le. Kemerovos peeti erinevate spordialade esindajate ja Venemaa regionaalsete spordiministrite osalusel vastav kinnine koosolek.

Portaal sports.ru uuris Venemaa sporditegelaste meelsust ses küsimuses. Eesti jäätantsupaari Solene Mazingue – Marko Jevgeni Gaidajenko üks juhendajatest Aleksandr Žulin on kõva suuvärgiga mees ja lausus, et sportlased oleksid sõjas kõigest kahurilihaks.

«Eeldasin, et koondislaste kallale ei minda. Kui neid kutsutakse, pole see õige otsus. Neil inimestel pole mingit sõjalist kogemust. Kui nad on ka käinud armeeteenistuses, siis spordiroodus ehk ainult formaalselt. Seetõttu on see kahuriliha,» rääkis Žulin.

Iluuisutamise olümpiavõitja Natalja Bestemjanova sõnul tuleb esitada küsimus, mis on riigile tähtsam, kas sõdida mitte oskavad noormehed läheksid rindele või jätkaksid võistlemist? «Riigile oleks tähtsam, et nad esindaksid meid spordiareenidel. Olen kindel, et sportlasi toetatakse,» ütles Bestemjanova.

Neljakordne riistvõimlemise olümpiavõitja Aleksei Nemov on samal arvamusel: «On palju erinevaid arvamusi, kuid leian, et kui riik midagi ütleb, tuleb seda teha. Samas ei saa asju üle võlli keerata. Vabastuse peaksid saama praegused ja endised koondislased. Karjääri lõpetanud inimesed jäävad sageli spordi juurde, treenivad lapsi, annavad kogemusi edasi. Seda põlvkondade sidet ei tohi lõhkuda. Parimad sportlased – see on meie genofond, mida peab hoidma.»

Mobilisatsiooni poolt ja valmis rindele minema on aga näiteks mitu endist staari: poksija Nikolai Valujev, iluuisutaja Jevgeni Pljuštšenko, laskesuusataja, praegune sealse alaliidu president Viktor Maigurov.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles