Vene armee kapteniga samasse komiteesse valitud lätlased näitasid selgroogu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Läti bobikelgutajad. Pilt on illustratiivne.
Läti bobikelgutajad. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Lovetsky

Venemaa atleetide ja ametnike (võimalik) naasmine rahvusvahelisse spordiellu on maailmas ühe rohkem pingeid tekitamas. Malepoksi ja murdmaasuusatamise kõrval on nüüd rambivalgusesse sattunud bobikelgutamine.

Nimelt toimus Rahvusvahelises bobikelgutamise ja skeletoni föderatsioonis (IBSF) hiljuti komiteede koostamine ning kahel puhul osutus valituks ka venelane Sergei Parhomenko.

Säärane otsus põhjustas IBSFis suurt pahameelt ning Läti ja Suurbritannia spordiametnikud otsustasid oma meelsust näidata enda värsketest ametistest loobumisega. 

Nii Kristaps Kotāns kui ka Ian Richardson, kes valiti ühes Parhomenkoga IBSFi paraspordi komiteesse, otsustasid oma kandidatuuri venelase tõttu tagasi võtta. Portaal Insidethegames kirjutab, et taandusmipaberid on sisse andnud veel neli ametnikku.

Kotāns põhjendas IBSFi presidendile Ivo Ferrianile saadetud kirjas oma lüket Ukrainas toimuva sõjategevusega. 

«Rahvusvaheline olümpiakomitee on andnud sellele [sõjategevusele] globaalse hukkamõistu ja on seletamatu, et IBSF ei vasta samaga. Need, kes väidavad, et Venemaa valitsuse otsuseid ei tuleks spordiorganisatsioonide juures arvesse võtta, on üdini naiivsed,» selgitas ta.

«Rahvusvahelisel spordimaailmal ja Venemaa valitsuse propagandamasinal pole mingit erinevust. Paraspordi komiteesse valitud Venemaa esindaja on sealjuures veel Venemaa armee teenistuses. Selline olukord on meie jaoks täiesti vastuvõetamatu, mistõttu oleme otsustanud ennast paraspordi komiteest taandada ega kavatsegi Venemaa esindajatega koostööd teha, kuniks Venemaa invasioon Ukrainas jätkub,» kirjutas Kotāns.

Parhomenko osutus valituks ka IBSFi kalendriküsimusi lahkavasse komiteesse, kust Läti ja Briti ametnikud samamoodi ennast taandasid.

«Kogu tsiviliseeritud maailm mõistab agressori jubedused Ukrainas hukka ning võitleb nende vastu. Sellest tulenevalt on minu jaoks võimatu viibida samas komitees agressorriigi, Venemaa armee kapteniga,» lausus ennast taandanud Läti ametnik Zintis Ekmanis.

Läti alaliit saatis IBSFile ka ametliku pöördumise, kus sõnas, et nende ametnikud ei kavatse komiteedest, kus Venemaal on oma esindaja, mingi hinna eest osa võtta. 

Kuigi Venemaa ametnikud on hetkeseisuga IBSFis teretulnud, siis sealsed sportlased seda pole. Samuti laieneb rahvusvaheline võistluskeeld Valgevene atleetidele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles