BLOGI ⟩ Täielik ümbersünd: pikalt kannatanud Jaapan suutis kaotusseisust Saksamaa alistada (10)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Jaapani jalgpallikoondis teenis Kataris toimuval MMil ajaloo ühe vägevama võidu.
Jaapani jalgpallikoondis teenis Kataris toimuval MMil ajaloo ühe vägevama võidu. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU/SCANPIX

Jalgpalli MMi E-alagrupis pidasid avamängu Saksamaa ja Jaapan. Üllatuslikult suutis kaotusseisust 2:1 võidu noppida Jaapan.

Tänasele kohtumisele tuli selge soosikuna Saksamaa, kellel oli vaja pesta maha häbi, mis käis nendega kaasas 2018. aasta MMist, kus pärast alagrupiturniiri koju tuli sõita. Seda suhtumist oli ka näha, sest 70 minutit kontrolliti vastasseisu Jaapaniga täielikult.

Saksamaa sai enda tahtmise avapoolajal, kui 31. minutil kukutas karistusalas äärekaitsja David Raumi murule Jaapani väravavaht Shuichi Gonda. Penaltit läks sooritama Ilkay Gündogan, kes palli kindlalt väravasse toimetas. See oli keskväljamehe jaoks esimese tabamusega maailmameistrivõistlustel.

Ka teise poolaja alguses näis, et Saksamaa jalutab lihtsale võidule. Järjepanu tekitati võimalusi ning 70. minutil said eduseisu 20 sekundi jooksul suurendada nii Leon Goretzka, Jonas Hofmann kui ka Serge Gnabry. Jaapani väravasuul seisnud Gonda tegi aga neliktõrje ning sellega süstis enda meeskonda võitlusvaimu.

Pärast Jaapani väravavahi suurepärast etteastet oli kogu nende meeskond justkui ümber sündinud. Järgneva 13 minuti jooksul tekitati Saksamaa värava all kolm võimalust, mis keerasid mängu pea peale.

Esmalt viigistas vahetusest sekkunud Ritsu Doan mänguseisu, kui Saksamaa kõrgliigas palliv poolkaitsja lükkas Neueri seljataha lahti põrkunud palli. 81. minutil leiti pika palliga jällegi Bundesligas mängiv Takuma Asano ning ründetuus läks otsustavalt lõpuni ning lõi palli jõuga Neueri värava lakke.

Viimastel minutitel pani Saksamaa küll hirmkõva surve jaapanlastele peale, ent enam sihile ei jõutud. Nõnda alistas Jaapan esimest korda jalgpallimurul Saksamaa, teenides enda ajaloo ühe vägevama skalbi.

Enne kohtumist:

Saksamaa on sel aastal väljakul käinud üheksa korda. Võite on aga vaid kolm ning kuigi kaotusi kõigest üks, on Hansi Flicki hoolealused teinud väga palju viike. Tõsi, vastased pole olnud kergete killast, sest Saksamaa on mänginud näiteks Hollandi, Itaalia ja Inglismaaga ehk tippriikidega.

Jaapanil on koondisemänge tänavu 14. Kõik kolm kaotust on tulnud MMil osalevate koondiste vastu: Brasiiliale jäädi alla 0:1, Tuneesiale 0:3 ja 17. novembril Kanadale 1:2. Võitude hulgas on näiteks USA, Lõuna-Korea ja Ghana alistamine. Ka see trio mängib MMil.

Euroopa meeskond tuleb tänavusele turniirile kindlasti erilise motivatsiooniga. Nimelt on neil tarvis saada lahti häbist, mis nendega neli aastat kaasas käinud. Nimelt piirdus 2018. aasta MMil toona tiitlikaitsjana võitlusesse asunud sakslased Venemaal toimunud suurturniiril alagrupifaasiga.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles