BLOGI ⟩ Brasiilia tegi Serbiaga sotid selgeks, Richarlison lõi MMi ilusaima värava

Postimees Sport
Copy
Brasiilia väravate eest hoolitses Richarlison. Oma ette klassist oli tema teine värav, mis on senise MM-finaalturniiri üks ilusamaid.
Brasiilia väravate eest hoolitses Richarlison. Oma ette klassist oli tema teine värav, mis on senise MM-finaalturniiri üks ilusamaid. Foto: ALI HAIDER/EPA/Scanpix

Jalgpalli MMi G-alagrupi teises kohtumises alistas Brasiilia 2:0 Serbia. Nende ründeäss Neymar väravaarvet ei avanud, kuid aitas Richarlisoni kahe ilusa väravani. Postimees vahendas kohtumist tekstipõhises otseblogis.

Brasiilia oli esimesel kolmveerandtunnil palliga selgelt osavam, omas ehk ka rohkem väravavõimalusi, kuid ühtegi kindlat šanssi neil ei tekkinud. Serbia pidas valule vastu, ka neil tekkis momente, kuid kaitses ei antud Brasiiliale midagi kergelt. Pallivaldaminegi oli enamvähem võrdne.

Teise poolaja esimestest minutitest oli brasiillaste mängus selgelt rohkem otsustavust, MMi esimese mängu krambist oli lahti saadud. Serblaste väravale anti turmtuld, 60. minutil raksatas Alex Sandro pall vasakusse posti, ent kaks minutit hiljem avas skoori Richarlison. Neymar tegi kastis väravale suure eeltöö, esimesena sai löögile Vinicus, kuid selle tõrjus Serbia väravavaht Vanja Milinković-Savić. 25-aastase Torino puuriluku käte vahelt põrkas pall Richarlisoni jalale, kes põrutas selle võrku.

Vahepeal sai Serbia paar nurgalööki, kuid väga head väravavõimalust ei tekkinud. 73. minutil kasvatas Richarlison suurepärase käärlöögiga Brasiilia eduseisu ning sellega oli kohtumine tehtud. Edasi lustisid brasiillased mõnuga, 81. minutil raksatas Casemiro löök latti, kuus minutit hiljem vuhises Rodrygo poolt teele pandud pall napilt üle Serbia värava.

79. minutil istus platsile pikali Neymar. Kuigi tal otsest kontakti ühegi mängijaga sel hetkel polnud, siis tekitas tema tervislik seis muret ning peatreener Tite võttis ta puhkama.

Võiduga haaras Brasiilia G-grupis juhtohjad, pärastlõunal Kameruni võitnud Šveits on teine. Järgmisena lähevad vastamisi selle grupi eeldatavad favoriidid Brasiilia ja Šveits ning punktiarvet avada ihkavad Sebia ja Kamerun.

Enne mängu

Brasiillaste esimene ühistreening MMiks möödus küll väikeste ehmatuste saatel – poolkaitsja Bruno Guimaraes ja kaitsja Alex Telles tegid seal endale liiga – kuid viimaste teadete kohaselt Sambamaa laatsarettides ikkagi häirekellasid ei lööda.

Positiivsed ollakse ka MMi eel vigastustega kimpus olnud Richarlisoni ja Marquinhose suhtes, kuigi viimane neist veel päris mänguküps avakohtumiseks vast pole.

Serbia arstidel seevastu on käed-jalad tööd täis. Esimene murelaps on neil staarründaja Dusan Vlahovic. Juventuse edurivimeest on viimased poolteist kuud seganud lähendajalihase vigastus, mis pole tal lubanud üldse platsile joosta. Teine murelaps on teine kesktormaja Aleksandar Mitrovic, kellele teeb muret hüppeliiges ja kes samuti viimaseid kohtumisi pingilt on jälginud.

Brasiilia koondise puhul oleks tegelikult paslikum küsida, kes nende koondises pole tõenäoline väravalööja, arvestades, et tänavu on koondise eest skoori teinud Casemiro, Antony, Rodrygo, Vinicius, Paqueta, Bruno Guimaraes, Gabriel Jesus, Marquinhos ja Pedro.

See on siis nimekiri ühekordsetest skoorijatest. Rohkem kui üks tabamus on ette näidata Raphinhal (x 3), Coutinhol (x 3), Neymaril (x 5) ja Richarlisonil (x 6). Ehk siis jah... pall võib võrku lennata sisuliselt iga mehe jalast.

Serbia puhul taovad väravavõrke auguliseks üldjuhul Vlahovic (17 mängu, 9 väravat) ja Mitrovic (76 mängu, 50 väravat), ent arvestades, et mõlemad nimetatud ründajad on parasjagu kimpus vigastusega, siis...

Päris tühimik nende meeste taga koondises siiski ei laiuta, sest pingilt on Serbial võtta ka selline mees nagu Luka Jovic (29 mängu, 10 väravat). Olete ehk kuulnud: sahistas 2018/19 hooajal meeletult Frankfurdi eest, siirdus seejärel Madridi Reali, kaotas seal enesekindluse ja väravalöömisoskuse, ent on Hispaaniast lahkumise järel ennast vaikselt taas üles leidmas.

Ahjaa, kui temast ka ei piisa, suudab vastate kaitseliinis pahandust külvata ka serblaste-Kostja, maestro Dušan Tadic (91 mängu, 20 väravat).

Brasiilia koondis on tänavu vutimurul käinud kaheksa korda ja seitsmel puhul lahkunud sealt ka võidukalt. Ainsana suutis Sambamaa meeste pidu rikkuda Ecuador, kes nendega jaanuaris viiki mängis.

Pärast seda on kaotusekibedust tundnud Paraguay, Tšiili, Boliivia, Lõuna-Korea, Jaapan, Ghana ja Tuneesia. Seda kõike siis väravatevahega 26:3, mõistagi Brasiilia poolt vaadatuna.

Serbial on selle aastanumbri sees ette näidata kuus võitu, üks viik ja kaks kaotust (Taanile ja Norrale). Septembrikuised Rahvuste liiga kohtumised möödusid nende jaoks siiski hästi – 4:1 võit Rootsi ja 2:0 võit Norra üle – nagu ka viimane MMi-eelne sõpruskohtumine. Seal purustati 5:1 Bahrein.

Meeskondade koosseisud MMil

Brasiilia

Väravavahid: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City), Weverton (Palmeiras)

Kaitsjad: Thiago Silva (Chelsea), Marquinhos (PSG), Danilo (Juventus), Eder Militao (Real Madrid), Alex Telles (Sevilla), Alex Sandro (Juventus), Bremer (Juventus), Dani Alves (PUMAS)

Poolkaitsjad: Casemiro (Manchester United), Lucas Paqueta (West Ham United), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Everton Ribeiro (Flamengo), Bruno Guimaraes (Newcastle United)

Ründajad: Neymar (PSG), Richarlison (Tottenham Hotspur), Vinicius Junior (Real Madrid), Antony (Manchester United), Raphinha (Barcelona), Rodrygo (Real Madrid), Pedro (Flamengo), Gabriel Jesus (Arsenal), Gabriel Martinelli (Arsenal)

Serbia

Väravavahid: Predrag Rajkovic (Mallorca), Marko Dmitrovic (Sevilla), Vanja Milinkovic-Savic (Torino)

Kaitsjad: Nikola Milenkovic (Fiorentina), Stefan Mitrovic (Getafe), Strahinja Pavlovic (Salzburg), Miloš Veljkovic (Bremeni Werder), Filip Mladenovic (Varssavi Legia), Srdan Babic (Almeria), Strahinja Erakovic (Belgradi Crvena zvezda)

Poolkaitsjad: Dušan Tadic (Amsterdami Ajax), Filip Kostic (Juventus), Nemanja Gudelj (Sevilla), Nemanja Maksimovic (Getafe), Nemanja Radonjic (Torino), Filip Duricic (Sampdoria), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Saša Lukic (Torino), Andrija Živkovic (PAOK), Darko Lazovic (Hellas Verona), Marko Grujic (Porto), Uroš Racic (Braga), Ivan Ilic (Hellas Verona)

Ründajad: Aleksandar Mitrovic (Fulham), Luka Jovic (Fiorentina), Dušan Vlahovic (Juventus)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles