BLOGI ⟩ Costa Rica teenis senise MMi kõige rajuma võidu

Postimees Sport
Copy
Costa Rica kangelane Keysher Fuller.
Costa Rica kangelane Keysher Fuller. Foto: Chine Nouvelle/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Jalgpalli MMi seni ühe suurema üllatuse sepistanud, avavoorus Saksamaa maha murdnud Jaapan sai teises matšis sarnase šoki: vastu mängu käiku kaotati 0:1 Costa Ricale.

Kui esiti tundus, et Saksamaa maha surunud Jaapan haarab ohjad, siis õige pea võeti sisse Costa Rica rütm. Enamiku avapoolajast ei tahtnud kumbki rünnata, palli veeretati keskväljal. Puudus igasugune tempo ja isukus.

Sotsiaalmeedias ristiti esimesed 45 minutit põhjusega senise MMi kõige igavamaks. Isegi ETV kommentaatorid Alvar Tiisler ja Ingemar Teever arutasid juba viimase õe sünnipäeva ja laskesuusa hooaja teemadel. Õnneks nõnda ei jäänud.

Poolajal tegi Jaapan kaks vahetust. Pingilt sekkunud Hiroki Ito ja Takuma Asano tõid mängu elu. Esimese kümne minutiga anti Costa Rica väravale turmtuld, ent kuulsat puurilukku Keylor Navast ja ülejäänud kaitseblokki üle ei suudetud mängida.

Veidi kerisid tuurid küll alla, ent initsiatiiv püsis Jaapani käes. Costa Rica ennastohverdav kaitse tõi tõusva päikese maa meestele küll kaks väga heast kohast karistuslööki, ent mõlemad ebaõnnestusid.

Nagu öelda, kui ei löö ise, lüüakse sulle! Klišee pidas sel korral paika. Kümmekond minutit enne matši lõppu tasusid Costa Rica kannatused end ära.

Olukord algas Jaapani kaitsja Hidemasa Morita oma kasti lähistelt tehtud valesöödust. Selle lõikas vahelt Yeltsin Tejeda, kes leidis kiiresti Keysher Fulleri. Costa Rica liigas leiba teeniv paremäär lõi vasaku jalaga palli pehmelt umbes 15-16 meetri pealt taganurga suunas. Väravavaht Shuichi Gonda sai näpud vahele, ent mänguvahend maandus võrgus.

Muide, Costa Rica jõudis teise mängu 81. minutil esmakordselt raami läinud löögini.

Jaapanlastel tekkis veel poolvõimalusi, ent ka õnn polnud sel korral nende poolel. Nõnda pole sugugi välistatud, et viimase vooru eel on E-grupis kõik satsid 3 punkti peal. Selleks peaks Saksamaa võitma Hispaaniat.

Enne mängu

Kes on selle mängu soosik?

Jaapan. Costa Rica esitas avavooru nõrgima partii, kaotades Hispaaniale seitsme väravaga ning suutmata teha ainsatki pealelööki. Jaapan seevastu üllatas võiduga Saksamaa üle. Jaapanlased teavad, et vajavad kolme punkti nagu õhku, sest sakslased pole alla andnud ning üritavad koos Hispaaniaga alagrupist edasi pääseda. Ühtlasi teab Jaapan, et mida suurem võit, seda parem.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Jaapani viimasest MMi eelsest kontrollmängust eemale jäänud Kaori Mitoma, Wataru Endo ja Hidemasa Morita olid kohtumiseks Saksamaaga kenasti koosseisus, neist Endo ka alustas mängu ja Mitoma sekkus vahetusest. Vigastusega keegi jaapanlastest välja ei langenud.

Ka Costa Rica leerist pole tulnud teateid mõne avavooru vigastuse kohta.

Kes on selles kohtumises kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Jaapan vaatab eeskätt Takumi Minamino otsa. Näiteks MM-valiksarjas lõi ta kümme väravat, millest rohkem ei suutnud keegi. Samas alustas Minamino esimest mängu vahetusmeeste pingilt, Saksamaa vastu skoorisid Ritsu Doan ja Takuma Asano.

Costa Rica ootab kõige enamat nende ühelt nimekamalt mehelt Joel Campbellilt, kelle arvel on tänavu kümne kohtumisega neli tabamust.

Kas oodata on kinnist või lahtist mängu?

Pigem lahtist. Hispaania koondis näitas, et parim kaitse on rünnak ja võib eeldada, et Jaapan võtab sellest eeskuju. Ning nagu öeldud, kuluks neile igaks juhuks ära võimalikult suur võit. Aga ka Costa Rica üritab ilmselt igal võimalusel rünnata, viimases voorus Saksamaa vastu nad ilmselt jälle ei saa seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles