JÄRELVAADATAV ⟩ Tartu Bigbankil tuli kodumängus Portugali tippklubi paremust tunnistada

Postimees Sport
Copy

Ainsa Eesti klubina võrkpalli eurosarjas veel konkurentsis olev Tartu Bigbank jäi CEV Challenge Cupi 1/8-finaalis avamängus kodus 1:3 (21:25, 14:25, 25:20, 19:25) alla Portugali tippklubile A.J. Fonte Bastardole.

Külalised läksid avageimis 4:0 juhtima ja Alar Rikberg kasutas ära esimese mõtlemisaja. Leppiku serviässa ja Naabri võrgu kohalt maha löödud punkti järel oli vahe kaks silma (8:6). Naabri bloki ja rünnaku järel jõuti punkti kaugusele (13:12). Edasi mindi punkt-punktis kuni otsustavate hetkedeni. Bastardo 19:18 eduseisult läks vastane oma eduka tegutsemise ja Bigbanki eksimuste toel otsustavalt eest, võites geimi 25:21.

Teine vaatus algas sarnaselt esimesega ehk portugallased läksid ette 5:2. Mängu ühe pikema ja vaatemängulisema pallivahetuse lõpetas vastaste ühe liidri Joao Noleto pommlöök, tehes skooriks 9:4. Edasi kärises vahe juba 17:10-le ja sellest tartlased enam ei toibunud – teine geim läks vastasele tulemusega 25:14. Geimi lõpus said Bigbankil platsile Ronald Järv ja Siim Päid.

Kolmandat geimi alustas Tartul taas algkoosseis ja selg vastu seina olukorras tegutseti edukamalt. Leppiku ja Soo blokist mindi 6:2 juhtima, sundides vastast mõtlemisaega kasutama. Šmidli blokist auti rünnaku järel olid tablool kodumeeskonna edunumbrid 10:8, ent Bastardo jõudis Noleto vedamisel 10:10 viigini. Väga pika pallivahetuse lõpetas Lõhmuse kaval hanitus, andes Bigbankile minimaalse eduseisu (15:14). Otsustavatele hetkedele mindi vastu Bigbanki 20:18 eduseisul ja Šmidli äss sundis Portugali klubi seisul 21:18 mõtlemisaega kasutama. Geimpalli said tartlased Noleto servivea järel seisul 24:20 ja geimi lõpetas Soo äss – 25:20.

Neljas geim algas tasavägiselt, 8:8 seisult pääses külalismeeskond kolme punktiga ette ja sellele järgnes time-out. Kahjuks Portugali klubi edu vaid kasvas ja 10:16 kaotusseisul kasutas Rikberg ära teisegi mõtlemisaja. Siiski ei suudetud end raskest seisust enam välja võidelda, kaotades geimi 19:25 ja mängu 1:3.

Tartlaste resultatiivseim oli täna diagonaalründaja Matej Šmidl 17 punktiga (efektiivsus +12, rünnak 47%), nurgaründaja Taavet Leppik toetas teda 12 (+5, 36%) ja tempomees Mart Naaber 11 (+9, 44%) punktiga. 

Bastardo tulemuslikuim oli Edson Alberto Valencia Gonzales 18 punktiga (+11, 47%), kahekohalise punktisummani küündis veel kolm meest. STATISTIKA.

Korduskohtumine toimub Portugalis 14. detsembril.

Kevin Soo videointervjuu:

Enne mängu:

Bigbank lülitas esimeses ringis konkurentsist Slovakkia klubi Prešovi Mirad Unipo, portugallased said omakorda jagu soomlaste Akaa-Volleyst.

Portugali liigas hoiab Bastardo praegu esikohta, võidetud on kõik 10 mängu. Seejuures edestatakse Meistrite liigas osalevat Lissaboni Benficat ja eurosarjas Pärnu võrkpalliklubi alistanud Lissaboni Sportingut.

Tartu meeskonna peatreeneri Alar Rikbergi hinnangul on järgmine vastane eelmisest klassi võrra kõrgem ja tal on korralik rünnakujõud. «Kindlasti klassi võrra kõrgem. Neil on olnud väga ladus hooaja esimene pool, nad on saanud koduses liigas nõrgemate vastu põhimeestele puhkust anda ja tugevamate vastu põhidega mängida. Mängivad väga enesekindlalt ja asjad on ka lihtsalt hästi sujunud,» ütles Rikberg.

«Lisaks on neil võrreldes Prešovi taseme ja Balti liigaga rünnakujõudu, millega meie igapäevaselt kokku ei puutu. See käib kahe mehe kohta, diagonaalründaja (Alberto Valencia Gonzalese) ja nurgaründaga (Joao Rodrigues Noleto) kohta. Enamik meeskonna tuumikust on ka parimas võrkpallurieas ja nende mäng on stabiilne.»

Peatreeneri sõnul tuleb edu saavutamiseks tegutseda riskeerivamalt. «Seda nii servijoone taga – et nad võrgust eemale saada – kui ka rünnakul, et punkte teenida. Nende bloki-kaitse kvaliteet on väga kõrge, peame seetõttu leidma tavapärasest jõulisemaid, osavamaid lahendusi,» analüüsis juhendaja edu saavutamise võimalusi.

Eelmises ringis ei saanud Soome liiga liider Akaa-Volley Portugali klubi käest geimigi. «Seegi näitab taset. Eks me peame oma tihedas graafikus olukorraga kohanema, mängupäevi on pea sama palju kui trennipäevi ja erinevalt eelmisest hooajast peame arenema mängudega,» lisas juhendaja, kelle sõnul andsid viimased Balti liiga kohtumised pigem enesekindlust.

«Heameelt tegi see, kui lihtsalt tuli võit Daugavpilsi vastu ja see, et suutsime Jekabpilsi vastu välja tulla raskest seisust. Tulevikule mõeldes oli sellest viimasest mängust rohkem kasu, meeskond sai hea karastuse,» lisas Rikberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles