BLOGI ⟩ Saudi Araabia väravale turmtuld andnud Mehhiko jääb ikkagi kaheksandikfinaali ukse taha

Postimees Sport
Copy
Hirving Lozano varises lõpuvile kõlades murule. Nende MM-unistus purunes.
Hirving Lozano varises lõpuvile kõlades murule. Nende MM-unistus purunes. Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS/Scanpix

Jalgpalli MMi C-alagrupis alistas Mehhiko viimases voorus küll 2:1 Saudi Araabia, ent jäi sellest hoolimata kaheksandikfinaali ukse taha.

Mehhiklased teadsid kohtumise eel, et neil on alagrupist edasi pääsemiseks vaja võimalikult suureskoorilist võitu. Sellest tulenevalt asuti kohe esimesest minutist Saudi Araabia väravat ohustama ning võimalusi tuli uksest ja aknast. 

Ent avapoolajal need vaid võimalusteks ka jäid, sest saudide puurivaht Mohammed Al-Owais tegi postide vahel hiilgetõrjeid, päästes omasid nii käte kui ka jalgadega.

Oma tahtmise said mehhiklased lõpuks teise poolaja alguses, kui Henry Martin koksas 47. minutil üle joone nurgalöögist jätkatud palli. Viis minutit hiljem pääses Mehhiko juba 2:0 ette. Siis hiilgas Luis Chavez, kes saatis 30-35 meetri pealt karistuslöögi saudide ristnurka!

Luis Chavezi stiilinäide.
Luis Chavezi stiilinäide. Foto: ALBERTO LINGRIA/Reuters/Scanpix

Kaheväravalisest eduseisust hoolimata olid mehhiklased aga endiselt kaheksandikfinaali ukse taga. Nimelt olid tolleks hetkeks neil kõik tavapärased viigilahutajad Poolaga – nemad olid paralleelselt toimunud kohtumises Argentina vastu 0:2 kaotusseisus – võrdsed. Ent Fair Play ehk kollaste kaartide võrdlus andis eelise ikkagi poolakatele. 

Nõnda tuli Mehhikol jahtida kolmandat tabamust. Esimest korda arvati, et see saabus 56. minutil, kui palli saatis võrku Martin. Ent takkajärgi fikseeriti suluseis. 

73. minutil sai Chavez taas karistuslöögist proovida, kuid siis oli Al-Owais juba ohuallikast teadlik ning läks tõrjumisel aimamise peale. See oli tark lüke, sest nõnda tõi ta ristnurga suunas lennanud palli ära!

78. minutil mängis Mehhiko endale peaaegu tühja värava ette, ent Abdullah Madu ennastsalgav libistamine nurjas viimasel hetkel löögiürituse. 

85. minutil said mehhiklased justkui viimaks oma tahtmise, kui Uriel Antuna saatis palli võrku. Ent rõõmupidu ei järgnenud, sest taas fikseeriti suluseis.

90+2. minutil sai Mehhiko järjekordse karistuslöögi ning Chavez sai uuesti proovida. Ent taas oli Al-Owaisi oma ülesannete kõrgusel.

Meeleheitlikult kolmandat tabamust jahtides said mehhiklased lõpuks 90+5. minutil kõrvetada, kui saudid mängisid pärast küljeauti nende kasti ees osavalt seinasööte ning väravavaht Guillermo Ochoaga silmitsi pääsenud Salem Al-Dawsari ei eksinud, tehes skooriks 2:1.

See oli tulemus, mis ei rahuldanud ei saude ega mehhiklasi, kuid neutraalne vutisõber võis käsi plaksutada, sest oli just näinud poolteist tundi hirmkõva andmist!

C-alagrupist pääsesid seega edasi Argentina ja Poola, kes lähevad kaheksandikfinaalis vastamisi vastavalt Austraalia ja Prantsusmaaga. 

 

Standings provided by Sofascore

Kohtumise käekäiguga saab tutvuda allolevas blogiaknas. 

Enne mängu:

Saudi Araabia jaoks algas naaberriigis Kataris toimuv MM briljantselt, kui avavoorus šokeerisid nad 2:1 võiduga Argentinat. Üllatavalt südi partii tegid nad ka teises kohtumises Poolaga, mis siiski 0:2 kaotati. 

Viimase vooru eel on saudidel seega tabelis kolm punkti ning olukord ... on keeruline. Selge on see, et kui Saudi Araabia kohtumise võidab, on nad kindlasti alagrupist edasi.

Viigi korral hakkab asi sõltuma juba sellest, mis toimub samal ajal Poola – Argentina kohtumises, sest eksisteerivad nii stsenaariumid, mis aitavad saudid edasi, kui ka sellised, mis jätavad nad valusalt kaheksandikfinaali ukse taha. Kaotuse korral on saudide vutirännak Kataris kindlasti lõppenud.

Mehhiko senine turniir on olnud ütlemata õnnetu. Avavoorus Poolaga oldi mannetud, ent saadi ikkagi 0:0 viik kätte. Teises kohtumises Argentinaga oldi tublimad, kuid reaalset võidušanssi neil ei tekkinudki ja lõpuks kindlustas Lionel Messi Argentinale ikkagi 2:0 võidu. 

Seega on Mehhikol viimase vooru eel tabelis üks punkt ja olukord lihtne: ise tuleb saude (võimalikult suurelt) võita ning seejärel loota, et a) Poola võidab Argentinat b) Argentina võidab Poolat (vähemalt kahe väravaga). 

Milleks sulgudes olevad täpsustused? Sest 1:0 võidust saudide üle ei pruugi Mehhikole piisata...

Standings provided by Sofascore

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Saudi Araabia: avamängus lõualuu murdnud Yasser Al-Shahrani väljakule mõistagi ei tule. MM on lõppenud ka meeskonna kapteni Salman Al-Faraj jaoks. Ülejäänud mehed on mänguks Mehhikoga valmis.

Mehhiko peab otsustavas alagrupimängus hakkama saama ilma kapten Andres Guardadota, keda segab reievigastus.

Meeskondade koosseisud MMiks:

Saudi Araabia

Väravavahid: Mohammed Al-Owais (Al-Hilal), Mohammed Al Rubaie (Al-Ahli), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr).

Kaitsjad: Yasser Al-Shahrani (Al-Hilal), Mohammed Al-Breik (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Hilal), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Saud Abdulhamid (Al-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Abdullah Madu (Al-Nassr).

Poolkaitsjad: Salman Al-Faraj (Al-Hilal), Salem Al-Dawsari (Al-Hilal), Nawaf Al-Abed (Al-Shabab), Abdullah Otayf (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Abdulellah Al-Malki (Al-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Nasser Al-Dawsari (Al-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (Al-Ittihad), Riyadh Sharahili (Abha).

Ründajad: Firas Al-Buraikan (Al-Fateh), Saleh Al-Shehri (Al-Hilal), Haitham Asiri (Al-Hilal).

Mehhiko:

Väravavahid: Guillermo Ochoa (America), Alfredo Talavera (Juarez), Rodolfo Cota (Leon).

Kaitsjad: Hector Moreno (Monterrey), Jesus Gallardo (Monterrey), Nestor Araujo (America), Cesar Montes (Monterrey), Jorge Sanchez (Ajax), Gerado Arteaga (Genk), Kevin Alvarez (Pachuca), Johan Vasquez (Cremonese).

Poolkaitsjad: Andres Guardado (Real Betis), Hector Herrera (Houston Dynamo), Edson Alvarez (Amsterdami Ajax), Orbelin Pineda (AEK), Uriel Antuna (Cruz Azul), Erick Gutierrez (PSV), Carlos Rodriguez (Cruz Azul), Roberto Alvarado (Guadalajara), Luis Romo (Monterrey), Alexis Vega (Guadalajara), Luis Chavez (Pachuca).

Ründajad: Raul Jimenez (Wolverhampton), Hirving Lozano (Napoli), Henry Martin (America), Rogelio Funes Mori (Monterrey).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles