BLOGI ⟩ Šveits võitis tuliseks kiskunud mängus Serbiat ja pääses kaheksandikfinaali

Postimees Sport
Copy
Kohtumise lõpuminutitel toimunud rüselus Serbia karistusalas.
Kohtumise lõpuminutitel toimunud rüselus Serbia karistusalas. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

Jalgpalli MMil alistas Šveits G-alagrupi viimases mängus 3:2 Serbia ja pääses alagrupist teisena kaheksandikfinaali. Postimees vahendas kohtumist otseblogis.

Mõlemad meeskonnad olid ründava iseloomuga ning esimesel poolajal kostitati teineteist mõnuga. Esmalt oli väga hea võimalus Šveitsil mängu juba esimese poole minutiga juhtima minna. Breel Embolo löök maandus aga Serbia väravavahi Vanja Milinkovic-Savici kehas.

Šveitsi saatis edu 20. minutil kui Xherdan Shaqiri viis Alpimaa pojad juhtima. Kulus vaid seitse minutit, mil Serbia poolelt vastas Alekdandar Mitrovic. 35. minutil viis eelmisele väravale eeltöö teinud Dušan Tadic Serbia 2:1 juhtima.

44. minutil aitas Šveitsi jälle viigiseisuni Embolo, kui Šveits sai rünnakul hea hoo üles ning kiire äärevahetus ajas Serbia kaitse natuke segadusse. Tegemist oli esimese korraga pärast 1998. aasta MMi kohtumist Inglismaa ja Argentina vahel, kus avapoolajal lõid mõlemad meeskonnad vähemalt kaks väravat.

Teine poolaeg väravate osas sellist tulevärki kaasa ei toonud. 48. minutil lõi Shaqiri palli karistusalasse, Vargas söötis selle kavalalt putsa siseküljega edasi poolkaitsja Remo Freulerile, kes viis Šveitsi jälle ette.

Rohkem väravaid ei löödudki, kuid tunded lõid kohtumises veel mitu korda lõkkele. 65. minutil kukkus Serbia koondislane Aleksandar Mitrovic Šveitsi karistusalas. Šveitsi kaitsja hoidis temast vahetult enne kukkumist kinni, kuid ilmest kukkus Mitrovic lihtsalt tasakaalu kaotamise tõttu. Penalti andmine ei tulnud kõne allagi, kuid vihased Serbia vahetusmängijad tikkusid platsile ja üks neist sai selle eest ka kollase kaardi.

Mõned minutid enne normaalaja lõppu oli kohtunik Fernando Rapalliniga väga sõnakas Serbia kapten Mitrovic, kes sai kollase. Neljandal üleminutil kiskusid serblased šveitslastega juba kaklema. Platsil läks kahel korral väikeseks madinaks, jagati kaks kollast kaarti.

Lõpuvile järel oli selge, et alagrupist läks võitjana edasi Brasiilia ja Šveitsile kuulus teine koht. Tundus, et kohtumise järel suutsid serblased ennast ohjata ning vahetult platsilt lahkudes stseeni ei korraldatud. Ja tegelikult polnud selleks ka põhjust.

Kaheksandikfinaalide paarid

Laupäeval kell 17 kohtuvad Holland ja USA ning kell 21 Argentina ja Austraalia.

Foto: FlashScore.com

Enne mängu

Kaks koondist on väga võrdsel tasemel, aga Serbiale annab kerge eelise natuke sügavam koosseis, kuid võib eeldada, et tolle kohtumise tulemuse otsustavad marginaalid. Koondised on seni kohtunud ajaloos vaid ühe korra (2018. aasta MMil) ning toona jäi 2:1 peale Šveits.

Küsimärgid ripuvad endiselt Serbia koondise ründaja Dušan Vlahovici kohal, kes oli enne MMi kuu aega vigastusega väljas. Kuigi Brasiilia vastu sekkus ta vahetusest, siis Kameruni kohtumises talle mänguaega ei antud. Filip Kostic pidi Serbia avakohtumise vahele jätma, kuid Kameruni vastu alustas juba põhikoosseisust.

Šveitsi koosseisus vigastustega hetkel probleeme olla ei tohiks.

Kuna Vlahovici tervislik seisund on küsimärgi all, siis on serblaste kõige tõenäolisemaks väravalööjaks Aleksandar Mitrovic, kes on 78 mänguga löönud koondise eest 51 väravat. Ta oli koos Strahinja Pavlovici ja Sergej Milinkovic-Saviciga resultatiivne ka Kameruni vastu. Lisaks Mitrovicile võib Šveitsi väravat ohustada ka Dušan Tadic, kellel on 93 koondisemänguga kirjas 20 väravat.

Kui Šveitsi koondis on viimastel aastatel vajanud väravaid, vaadati esmajoones kas abikapten Xherdan Shaqiri (110 mängu, 26 väravat) või tipuründja Haris Seferovici (90 mängu, 25 väravat) poole. Need mehed on praeguseks aga karjääri lõpufaasis.

Viimastel aastatel on aina rohkem pead tõstmas hoopis teine edurivimees Breel Embolo, kes on nelja väravaga ka tänavu šveitslaste suurim väravakütt. Ta skooris ka Kameruni vastu, kuid Brasiiliaga mängus jäi kuivale.

Mõlemad koondised sihivad kohtumisest võitu ning edasipääsu kaheksandikfinaalidesse ning seetõttu asjatuid riske võtma ei hakata. Pigem oodatakse vastase eksimusi, mida siis kiirelt ja efektiivselt ära karistada ning ise tohutute jõududega ründesse minema ei hakata, vähemalt kohtumise esimeses faasis.

Šveits on tänavusel MMil näidanud ennast seni heast küljest. Kõigepealt alistati Kamerun 1:0 ja seda teenitult. Šveits oli tolles mängus ohtlikumaks pooleks ja suutis tekitada lisaks väravale veel mitmeid ohtlikke olukordi. Ka Brasiiliaga mängus suudeti teha sümpaatne partii ja kuni 83. minutini suudeti viiekordseid maailmameistreid hoida ka nulli peal. Lõpuks võeti siiski vastu 0:1 kaotus.

Serbia punnis avamängus Brasiiliaga küll pikalt vastu, kuid lõpuks otsustasid Richarlisoni kaks väravat (millest teine oli ilmselt üks turniiri paremaid sooritusi) mängu saatuse. Teises kohtumises Kameruniga jäädi kõigepealt taha, kuid avapoolaja lõpuks mindi 2:1 juhtima ning teisel poolajal lisati ka kolmas värav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles