BLOGI ⟩ USA püüdlused summutanud Holland jõudis esimesena veerandfinaali

Postimees Sport
Copy
Holland pääses veerandfinaali.
Holland pääses veerandfinaali. Foto: John Sibley/REUTERS/Scanpix

Jalgpalli MMil kindlustas esimesena koha veerandfinaalis USA 3:1 alistanud Holland. Vastast oodatakse täna õhtusest Argentina ja Austraalia lahingust.

Kohtumist alustas isegi üllatavalt domineerivalt USA. Juba 3. minutil võinuks nad juhtimagi pääseda, ent Christian Pulisici lähilöögi tõrjus väravavaht Andries Noppert.

Kannatlikult tegutsenud Holland vajas vaid ühte võimalust. 10. minutil pääses paremalt äärelt jooksu Denzel Dumfries, kes leidis maastsööduga Memphis Depay. Kogenud ründaja suunas umbes 12 meetri pealt mänguvahendi kindlalt võrku.

USA hoidis rohkem palli, ent Holland hoidis peatreeneri Louis van Gaali plaanist hiilgavalt kinni. Kaitsest lähtuvalt mängides ei tekkinud neil eriti võimalusi, ent ka vastupidi.

Distsiplineeritus kandis vilja avapoolaja 1. üleminutil, kui 2:0 tõi tabloole Daley Blind. Teine tabamus oli väga sarnane esimesele: taas söötjaks paremalt äärelt Dumfries.

Lõviosa matšist kulges sarnases rütmis. Ärevus tekkis mängu 76. minutil, kui pingilt sekkunud Haji Wright lõi õnnega pooleks USA kasuks ühe tagasi.

Ameeriklased said initsiatiivi ja omasid veel poolvõimalusi, ent... Kohtumise saatuse otsustas silmapaistvalt esinenud, eelnevatele väravatele söödu andnud Dumfries 81. minutil. Nüüd tegi eeltöö Blind.

Enne mängu

Kes on selle mängu soosik?

Holland. Eurooplased kuuluvad jalgpalli suurriikide hulka ning kuigi tänavusel MMil on tase olnud kohati kõikuv, siis USA-l ei tohiks nende vastu liigselt sõnaõigust olla. Tõsi, kuna tegu on kaheksandikfinaalidega, siis võib juhtuda kõike.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Ilmselt. Hollandi murekoht on ründetäht Memphis Depay, kes esimeses kahes kohtumises pidi piirduma vahetusest sekkumisega, kuid Katari vastu oli Depay juba põhikoosseisus.

USA staar Christian Pulisic toimetati keset mängu Iraaniga haiglasse. Ründeäss aitas tiimi teisipäeval 1:0 võidule, ent tegi väravaolukorras liiga vaagnale. Tõenäoliselt peaks ta olema valmis platsile jooksma.

Kes on selles kohtumises kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Hollandi koondise eest on MMil jala valgeks saanud kolm meest – Cody Gakpo, Davy Klaassen ja Frenkie De Jong. Kui Klaassen ja De Jong on löönud mõlemad ühe värava, siis Gakpo arvel on neid juba kolm. Kusjuures seni on ta teinud skoori kõigis mängudes! Ära ei saa unustada ka vigastusest taastunud Depayd, kes on koondise särgis löönud 84 kohtumisega 42 väravat.

USA on sel MMil löönud kaks väravat. Esimese autoriks oli Timothy Weah. Teise värava lõi Christian Pulisic, kes on 22 väravaga USA MM-koondise resultatiivseim mees. Lisaks andis ta Weah väravale resultatiivse söödu. Mängus Inglismaaga oli ta ise tabamusele väga lähedal, kuid löök lendas latti.

Kas on oodata kinnist või lahtist kohtumist?

Pigem kinnist. Holland pole tänavusel MMil näidanud nii enesekindlat mängu, et võiks minna USA vastu mütsiga lööma. Samas teavad ka ameeriklased, et ainsad lootused veerandfinaali jõudmiseks on neil siis, kui taga hoitakse null.

Seetõttu võibki ennustada, et suurturniiri play-off-mängule kohaselt tuleb algus pigem ettevaatlikum ja kompivam. Tõsi, emma-kumma poolt löödud värav puhuks mängu kindlasti elu sisse ja tõstaks tempo kõrgemaks.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Holland alustas MMi kõigepealt 2:0 võiduga Senegali üle, kuid mänguliselt aafriklastest selgelt üle ei oldud. Alagrupi teises kohtumises Ecuadoriga mindi juba kuuendal minutil juhtima, kuid siis langeti kohati ise korraliku surve alla ning lõpuks piirduti 1:1 viigiga. Viimases alagrupi kohtumises oldi Katarist selgelt üle ning teeniti 2:0 võit. Tõsi, Katar oligi ilmselt MMi tiimidest kõige nõrgema tasemega.

USA alustas kõigepealt turniiri hea partiiga Walesi vastu. Kuigi pikalt oldi kohtumises paremaks pooleks ning veel 10 minutit enne mängu lõppu oldi võidus kinni, päästis Gareth Bale Walesile 1:1 viigi. Teises alagrupimängus suudeti ühe suurfavoriidi Inglismaa vastu võidelda välja 0:0 viik ning otsustavas kohtumises alistati 1:0 Iraan ja seda teenitult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles