BLOGI ⟩ Spetsialistid! Horvaatia võitis MMi play-off'i mängu taas penaltiseerias

Postimees Sport
Copy
Horvaatia kangelaseks tõusis väravavaht Dominik Livakovic. Teda tänab kapten Luka Modric, kes vaatas penaltiseeriat pingilt.
Horvaatia kangelaseks tõusis väravavaht Dominik Livakovic. Teda tänab kapten Luka Modric, kes vaatas penaltiseeriat pingilt. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Jalgpalli MMi kaheksandikfinaalis tuli Horvaatia välja 0:1 kaotusseisust ning alistas pärast 1:1 lõppenud lisaaega penaltiseerias Jaapani 3:1. Veerandfinaali vastast oodatakse õhtusest Brasiilia vs. Lõuna-Korea matšist.

Paberil vaat et võrdseimast duellist rulluski lahti ootustele vääriline etendus. Kord oli veidi parem üks, siis teine, ent normaal- ja lisaajaga võitjat välja ei selgitatud.

Kui välja arvata avapoolaja keskel kümmekond minutit, oli Jaapan pigem veidi parem. Rünnakuid ehitati korralikult, standardolukordadest kasutati efektiivseid kombinatsioone. Tõsi, ka horvaatidel oli võimalusi, aga need tulid pigem vastaste apsudest.

Oma joont ajanud jaapanlastele tõi edu 43. minutil lahti mängitud nurgalöök. Kolme mehe koostöö järel tsenderdas palli karistusalasse Ritsu Doan. Järgnenud segaduse Horvaatia kaitsjate vahel kasutas ära Daizen Maeda, kes lõi mõnelt meetrilt palli võrku.

Teist poolaega alustas samuti ohtlikumalt Jaapan, ent Horvaatiale piisas ühest momendist. Paremal äärel lükati rahulikult, väravast kaugel, omavahel söötu. Ühel hetkel tsenderdas Dejan Lovren aga palli karistusalasse ja Ivan Perišic põrutas 55. minutil 12-13 meetri pealt palli tugevalt võrku. Pealöögi kohta oli see korralik pauk.

Mida minut edasi, seda ettevaatlikumaks mõlemad pooled läksid. Poolvõimalusi tekkis, ent n-ö surmkindlat šanssi mitte.

Sarnases rütmis möödus ka 30-minutiline lisaaeg, selle MMi esimene. Mõlemad jõudsid vastase karistusala lähistele, ent viimased söödud või löögid jätsid soovida. Võitja selgitas penaltiseeria.

Eelmisel, 2018. aasta MMil nii kaheksandik- kui ka veerandfinaalist penaltitega läbi tulnud Horvaatia pani oma kogemuse maksma. Kui staarid Perišic ja Luka Modric olid juba pingil, tõusis kangelaseks hoopis väravavaht Dominik Livakovic.

Jaapanlased paistsid selgelt närvilised. Livakovic tõrjus nii Takumi Minamino kui ka Kaoru Mitoma pehme penalti ning valas sellega võiduks tugeva vundamendi.

Lõpuks suutiski Horvaatia puuriluku üle mängida vaid Takuma Asano. Livakovic tõrjus veel Maya Yoshida löögi. Penaltiseeria lõppskoori 3:1 vormistas Mario Pašalic. Võitjate poolelt eksis vaid posti tabanud Marko Livaja.

Enne mängu

Kes on selle mängu soosik?

Pigem Horvaatia. 2018. aasta MMi koondis on paberil tugevam, kuid üleliia veenvalt pole Kataris mängitud. Jaapanil on selle eest näidata ette kaks suurt skalpi Saksamaa ja Hispaania vastu ning seetõttu neid maha ei tohi kindlasti kanda.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Jaapanlastel oli Hispaaniaga mängu ees suurim mure paremkaitsja koha peal, sest nii Takehiro Tomiyasu ja Hiroki Sakai olid vahepeal vigastusega väljas ning jätsid Costa Ricaga kohtumise vahele. Tomiyasu sekkus 2:1 võidumängus Hispaania üle pingilt, kuid Sakai jäi ka sealt kõrvale.

Horvaatia koondise ainsaks põhimureks oli Nikola Vlasici tervis pärast seda, kui ta Maroko vastu poolajal välja vahetati. Kanada vastu oli ta aga taas platsil.

Kes on selles kohtumises kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Jaapanlased on tänavusel MMil löönud kaks väravat. Nende autoriteks on Ritsu Doan ja Takuma Asano. Valiksarjas kerkis jaapanlaste resultatiivseimaks Prantsusmaa kõrgliigas Monacot esindav Takumi Minamino, kelle arvele jäi 10 tabamust. Sama palju sahistas väravavõrke valiksarjas ka Yuya Osako, kuid MM-koondisesse ta ei mahtunud. MMil Jaapanit esindavatest meestest on koondise eest enim väravaid samuti Minaminol (17).

Horvaatia resultatiivseim on sel MMil olnud Hoffenheimi ründaja Andrej Kramaric, kes lõi mängus Kanadale kaks. Horvaatide eest on skoorinud veel Marko Livaja ja Lovro Majer.

Kas oodata on kinnist või lahtist mängu?

Pigem kinnist. Vaevalt kumbki koondis plaanib liigseid riske võita. Horvaatia mängupilt pole olnud üleliia enesekindel ning Jaapani suured võidud on tulnud just läbi kaitses hea töö tegemisele ja seejärel teravalt kontras nõelamisega.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Jaapan alustas turniiri sensatsioonilise võiduga Saksamaa vastu, kuid sai siis Costa Ricalt külma duši, kaotades 0:1. Alagrupp lõpetati siiski erksates toonides, sest viimases mängus alistati 2:1 Hispaania ning sellega kustutati ka Saksamaa lootused edasi pääseda.

Horvaatia alustas turniiri 0:0 viigiga Maroko vastu, kuigi initsiatiiv oli pigem horvaatide käes. Teises mängus tehti Kanadaga puhas töö ning võeti kindel 4:1 võit. Viimases alagrupimängus hoiti Belgia kuldne põlvkond nulli peal ning kindlustati sellega edasipääs kaheksandikfinaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles