BLOGI ⟩ Kaks väravat löönud Mbappe vedas Prantsusmaa veerandfinaali

Postimees Sport
Copy
Kylian Mbappe.
Kylian Mbappe. Foto: Friedemann Vogel/EPA/Scanpix

Jalgpalli MMi kaheksandikfinaalis alistas Prantsusmaa 3:1 Poola. Postimees vahendas kohtumist tekstipõhise otseblogina.

Kohtumine algas Prantsusmaa taktikepi all, kuid mitmest heast võimalusest hoolimata ei suutnud valitsevad maailmameistrid skoori avada. Mida rohkem esimene poolaeg edasi läks, seda enam suutsid ka poolakad mängu tulla.

Kuigi Poola mängis südilt, mindi poolajapausile kaotusseisust, sest Prantsusmaa ründaja Olivier Giroud realiseeris 44. minutil oskuslikult Kylian Mbappe hea söödu ning viis valitsevad maailmameistrid 1:0 ette.

Kusjuures tegu oli Giroud' koondisekarjääri 52. väravaga, millega ta tõusis ajaloo parimaks Prantsusmaa koondise väravalööjaks.

Teine poolaeg oli juba lahtisem mäng ning Poola suutis kohati päris hästi ise initsiatiivi haarata, kuid siis algas Mbappe sõu. Kõigepealt lõi 23-aastane superstaar kauni värava 74. minutil, kui võttis ilusti omaks Ousmane Dembele antud söödu ning virutas palli jõuga ette ristnurka.

See võttis poolakatel indu kõvasti vähemaks ning paistis, et kumbki meeskond enam erilist mängu sellest tegema ei hakka. Kohtumise esimesel üleminutil sai taas Poola karistusalas palli Mbappe, kes keerutas nahkkera tagumisse ristnurka ning lõi oma kohtumise teise ning kogu turniiri viienda värava. Neli aastat tagasi Venemaal suutis ta kogu turniiri peale saada kirja neli tabamust.

Ühtlasi sai Mbappest MMi ajaloo edukaim alla 24-aastane väravakütt. Varem hoidis seda tiitlit enda käes seitsme tabamusega Brasiilia legend Pele, kuid Mbappe on nüüd löönud kahe MMi peale 11 mänguga üheksa (!) väravat. Lisaks möödus ta sellega ka Cristiano Ronaldost, kes on löönud kõikide MMide peale kokku kaheksa väravat.

Kuigi võinuks arvata, et Prantsusmaa võtab 3:0 võidu, siis poolakatel õnnestus saada viimasel hetkel auvärav. Prantsusmaa kaitsja Dayot Upamecano mängis karistusalas palli käega ning Poola suurim täht Robert Lewandowski sai minna penaltit lööma.

Prantsusmaa väravavaht Hugo Lloris tõrjus poolaka esimese soorituse. Ometi astus ta oma joonelt välja enne, kui Lewandowski oli palli jõudnud lüüa ning seetõttu läks penalti kordamisele. Teisel katsel maailma üks paremaid ründajaid enam ei eksinud.

Enne mängu:

Prantsusmaa alustas MMi väga kindla 4:1 võiduga Austraalia üle ning seejärel saadi 2:1 jagu ka turniiri mustaks hobuseks peetud Taanist. Võrreldes mulluse EMiga on Prantsusmaa saanud oma mänguvankri tunduvalt paremini veerema ning kuigi alagrupi viimases kohtumises saadi Tuneesia vastu 0:1 kaotus, siis seal puhkasid mitmed põhimehed ning seetõttu tuleb antud tulemusele väike tärnike juurde märkida.

Poola alustas MMi 0:0 viigiga Mehhiko vastu. Kuigi antud mängus initsiatiivi ei suudetud haarata, siis kaitses hoiti asjad ilusti korras. Saudi Araabia vastu anti samuti initsiatiiv ära, kuid siis kasutati võimalused suurepäraselt ära ning võeti 2:0 võit. Alagrupi viimases mängus jäädi kindlalt alla Argentinale, kuid lõuna-ameeriklased ongi ühed turniiri suuremad favoriidid ning seetõttu polnud see mingi üllatus.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Prantsusmaa peab läbi ajama mitmete staarideta. Kui Paul Pogba, N’Golo Kante ja Christopher Nkunku said juba enne turniiri viga, siis avamängus jäädi ilma ka tõsise põlvetrauma saanud Lucas Hernandezist. Algselt pidanuks ka Karim Benzema kogu turniiri vahele jätma, kuid viimase info kohaselt võib ta play-off’ides siiski väljakule pääseda.

Poola koondis peab saama hakkama ilma väravavahi Bartlomej Dragowskita, kes vigastas nädal enne MMi tõsiselt oma hüppeliigest. Kõik teised mehed on hetkel saadavad.

Meeskondade koosseisud:

Prantsusmaa

Väravavahid: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Alphonse Areola (West Ham United), Steve Mandanda (Rennes).

Kaitsjad: Theo Hernandez (AC Milan), Lucas Hernandez (Müncheni Bayern), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Benjamin Pavard (Müncheni Bayern), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamecano (Müncheni Bayern), Raphael Varane (Manchester United), Axel Disasi (Monaco).

Poolkaitsjad: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Matteo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille).

Ründajad: Ousmane Dembele (Barcelona), Kingsley Coman (Müncheni Bayern), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (PSG), Randal Kolo Muani (Frankfurdi Eintracht), Marcus Thuram (Mönchengladbachi Borussia)

Poola

Väravavahid: Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna), Kamil Grabara (Kopenhaagen).

Kaitsjad: Kamil Glik (Benevento), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Jan Bednarek (Aston Villa), Matty Cash (Aston Villa), Robert Gumny (Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Varssavi Legia), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Nicola Zalewski (AS Roma).

Poolkaitsjad: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (RC Lens), Kamil Grosicki (Szczecini Pogon), Jakub Kaminski (Wolfsburg), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab Riyadh), Michal Skoras (Poznani Lech), Damian Szymanski (AEK FC), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina).

Ründajad: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles