BLOGI ⟩ Portugal teenis Šveitsi vastu seljavõidu ja jõudis viimasena veerandfinaali

Karl-Joosep Küngas
Copy
Portugali sangariks kerkis kübaratrikiga hakkama saanud Goncalo Ramos.
Portugali sangariks kerkis kübaratrikiga hakkama saanud Goncalo Ramos. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/SCANPIX

Kataris toimuval jalgpalli MMi selgitasid viimase veerandfinalisti välja Portugal ja Šveits. Väravaterohkes kohtumises teenis 6:1 seljavõidu Portugal.

Portugal näitas kaheksandikfinaalis, ent nendega peavad kõik meeskonnad arvestama, kes soovivad MM-tiitlini jõuda. Nad panid Šveitsi, kes pole kaugeltki peksupoiss, selgelt pikali.

Kohtumise alguses kergitasid väga palju kulme Portugali peatreeneri Fernando Santose otsus jätta enda suur täht Cristiano Ronaldo esimest korda pärast 14 aastat suurturniiridel pingile. See käik õigustas end juba 17. minutil, mil 21-aastane tipuründaja Goncalo Ramos Portugali juhtvärava eest hoolitses. Noor ründetuus lajatas pöördelt ristnurka palli, milleni ei küündinuks ükski väravavaht.

Avapoolaja lõpus nähti ka ajalugu, kui Portugal sai kirja teise tabamuse. Nurgalöögist suutis Bruno Fernandese tsenderdusse väravasse toimetada keskkaitsja Pepe, kellest sai vanim väravalööja MM-finaalturniiri väljalangemismängudel. Kogenud mängumees on täna 39 aasta ja 283 päeva vanune.

Teisel poolajal läks lahti tõsine tulevärk. Šveits püüdis kaotusseisu vähendama hakata, ent Portugal kasutas seda hoopis vasturünnakute jaoks. 51. minutil realiseeris Diogo Dalot hea söödu Ramos, kes enda teise tabamuse kirja sai. Juba neli minutit hiljem jagas Ramos söödu Rafael Guerreirole, kes ülipika jooksuga Portugali neljanda tabamuse eest hoolitses.

58. minutil kadus hetkeks Portugali meeste tähelepanu ning nad lubasid Šveitsi mängijatel skoorida. Ühe vähestest nurgalöökidest suutis Alpimaa meeskond ära kasutada ning palli kõksas mõnelt meetrilt väravasse Manuel Akanji.

67. minutil kirjutas Ramos end veelgi vägevamalt Portugali fännide südametesse, kui sai lõpuks enda esimesel algkoosseisus alustatud mängus kirja kübaratriki. Seejuures sai temast esimene mängija, kes seda sel finaalturniiril suutnud.

Viimastel minutitel korjas Portugal suure töö teinud mehed väljakult, ent varumeestel oli väravanälg väga suur olemas. Teisel lisaminutil saigi jala valgeks Rafael Leao, kes realiseeris järjekordse Portugali vasturünnaku.

Veerandfinaalis läheb Portugal vastamisi ennast kaheksandikfinaalis väga palju kulutanud Maroko vastu. Nimelt pidid Aafrika meeskonna mängumehed Hispaania vastu väljakul jooksma koguni 120 minutit.

Enne mängu:

Portugal oli üks kolmest meeskonnast, kes kindlustas alagrupist edasipääsu juba esimese kahe kohtumisega. Nõnda on nad saanud kaheksandikfinaaliks rohkem valmistuda ning mehi selleks säästa. Mitmele tähtmängijale viimases kohtumises puhkust andnud Portugal on teeninud MMil võidud Ghana ja Uruguay üle ning alagrupiturniir lõpetati kaotusega Lõuna-Korea vastu. See ei takistanud neil H-alagruppi võitmast.

Šveits on näidanud MMil väga meeskondlikku mängu ning sellega saavutati ka G-alagrupis Brasiilia järel teine koht. Lõuna-Ameerika meeskond oli ainus, kes šveitslased üle mängida suutsid. Kameruni ja Serbia vastu võeti üpris kindlad võidud, seejuures serblaste vastu tuldi välja 1:2 kaotusseisust, mis jätnuks nad kaheksandikfinaalist välja.

Portugal ja Šveits on omavahel väga palju kohtunud. Nad kuulusid ühte UEFA Rahvuste liiga alagruppi, kus peeti mängud tänavu suvel. Mõlemad meeskonnad suutsid koduväljakul enda paremuse maksma panna. Sel sajandil on kohtutud kuus korda ning ka need võidud jagunenud pooleks.

Mõlemad meeskonnad on MMidel just kaheksandikfinaalis väga tihedad külalised, ent seejärel on nende teekond tihtipeale katkenud. Portugal jõudis viimati kaheksa parema sekka 16 aastat tagasi Saksamaal, kus teeniti lõpuks neljas koht. Šveits on üldse kahel korral veerandfinaali jõudnud, ent viimane kord juhtus see nende kodusel MMil 1954. aastal ehk 68 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles