Aivar Pohlak: olen lääne ühiskonna pärast päris mures (3)

Toimetas Ville Arike
Copy
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. Foto: Madis Sinivee

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak rääkis portaali Soccernet.ee saates «Pikk ette (ja MM-ile)» erinevatel teemadel ning tõdes, et ta on lääne ühiskonna pärast päris mures.

Katari MMiga seoses on palju räägitud selle võistlusega seotud erinevatest probleemidest. Neid saates lahati ja Pohlakul on oma selge nägemus.

«Olen seda meelt inimene, kes tahab, et sport ja poliitika, kultuur ja poliitika hoitakse lahus. Poliitikal on kalduvus väga kiiresti muutuda mingisuguseks ideoloogiaks. Saan aru asjadest, millest räägitakse, mõistan neid kui muresid, aga arvan, et mõistlik ongi neid lahus hoida. Rääkida probleemist kui sellisest siis, kui on probleemist rääkimise aeg, näiteks siis kui valiti MMi korraldaja,» alustas Pohlak.

«Praegu tuleks vaadata pigem selle nurga alt, kui palju on seoses MMiks valmistumisega paranenud [võõrtööliste] töötingimused. Toetun skandinaavlaste hinnangule, kelle sõnul on muutused olnud muljetavaldavad. Praegu on ka õiglane tunnustada tohutut tehtud tööd, et turniir saaks seal toimuda. Püüan kõike seda öelda mitte õigustavalt. Aga probleem on üks asi ja jalgpall teine.»

Järgmise MMiga seoses (see toimub USAs, Kanadas ja Mehhikos) me ju päevast päeva ei kirjelda indiaanlaste kallal toime pandut.

Pohlaku sõnul tuleb maailma erinevaid nurki vaadelda läbi kultuuriprisma. «Meie näeme asju oma Euroopa või lääneliku mõtlemisega, aga peame ka suutma ette kujutada, kuidas nemad vaatavad siia meie poole. Olen lääne ühiskonna pärast päris mures, nähes, kuidas mingi nurga alt kõike politiseeritakse, kõigest tehakse ideoloogia. Peame nägema, kaitsma nõrgemaid, kus võimalik, aga eelkõige peame tagama selle, et meie enda juures oleksid asjad nii, nagu need peaksid olema.

Kultuurid kujunevad päris erinevalt. Meil oli veel 150 või 200 aastat tagasi pärisorjus. Ei saa olla nii, et kogu maailm liigub ühes ja samas tempos. Järgmise MMiga seoses (see toimub USAs, Kanadas ja Mehhikos – toim) me ju päevast päeva ei kirjelda indiaanlaste kallal toime pandut,» tõi Pohlak võrdluse USAga.

Rahvusvahelise jalgpalliliidu president Gianni Infantino on meedias saanud kõvasti sarjata oma MMi eel tehtud avalduste eest. «Ta võttis väga julge joone, sisuliselt läks vastu lääne massimeediale,» nentis Pohlak.

«Sageli unustame, et FIFA on maailmaorganisatsioon. Maailmas on ka Aafrika, Aasia, Lõuna-Ameerika, Okeaania. Nemad on samamoodi selle pere osa, ja nemad näevad kõike teistmoodi. Ka mingi osa Euroopast näeb teistmoodi. Euroopas on väga palju kultuuriruumi, kui vaadata kasvõi ida-lääne või põhja-lõuna skaalal.

Kirjeldan olukorda, mitte ei võta positsiooni. Infantino on väga tuliselt kaitsnud seda, et sport ja poliitika tuleb hoida lahus. Selle kaudu on ta võistluselt hoidnud eemal seda, mida saab pidada ideoloogiaks ja milleni on tema käsi ulatunud. Kui see osa maailmast, kus meie elame, on võtnud seda valulikult või kriitiliselt, ei saa unustada, et äkki isegi suurem osa maailmast näeb asju teistpidi.»

Pohlak sõidab neljapäeval Katari turniiri otsustavaks faasiks ning teeb seda seekord lennukiga. Põhimõttelise lennusõidu vastasena pole ta lennanud viimased paarkümmend aastat.

Rünnakuid väljastpoolt jalgpalli on väiksemate ja suuremate vahedega olnud pidevalt. Kui sa sellega ei samastu, ei ole vaja sellele ka reageerida.

Juttu tuli ka MMi alguses ETV eetris olnud Kinoteatri etteastetest, kus Eesti jalgpall ja selle juhtimine sai kõva kriitikat. «Me ei samastu sellega üldse, sest reaalne elu jalgpallis on täiesti teistsugune, kui seal üritati kirjeldada. Minu persoon tõenäoliselt näeb välja selline, et see mingitpidi peab paika, aga persooni sisu on hoopis teistsugune,» vastas Pohlak küsimusele, kui hinge need saated talle läksid.

«Pean selle endale ligi laskma, ma ei tohi muutuda kalgiks või paksunahaliseks. Pean sellega ka toime tulema. Selliste asjadega on oht, et inimene kaotab oma tundlikkuse. Tundlikkus on minu üks trump.

Rünnakuid väljastpoolt jalgpalli on väiksemate ja suuremate vahedega olnud pidevalt. Selles ei ole midagi uut. Üldiselt oleme õppinud, et kui sa sellega ei samastu, ei ole vaja sellele ka reageerida.

Olen teatris käija. Ma ei tohi laskuda samale tasemele, vältida mõne näitleja või trupi etendusi seetõttu, et keegi on minu kohta halvasti öelnud. Ma ei tohi oma hoiakuid muuta.

Kui vaadata, kes sel teemal sõna võtsid, siis on ilmselge, et mul on mõjukaid vaenlasi. Ma ei tohi ühegi provokatsiooniga kaasa minna, sest need reaktsioonid muutuvad uueks provokatsiooniks. Tuleb toime tulla ja kui sind õhtul sõimatakse, pead hommikul kell 9 jälle olema vormis, naeratama ja tegutsema, andma oma jõudu ja energiat sinna, kuhu oled otsustanud seda kulutada.»

Täispikka saadet saab vaadata portaalist Soccernet.ee.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles