Uus spordihall, varajane võistlus ja segadus teivastega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastavatud Ataköy spordiareenil selguvad alates tänasest kergejõustiku sisemaailmameistrid.
Vastavatud Ataköy spordiareenil selguvad alates tänasest kergejõustiku sisemaailmameistrid. Foto: AFP / Scanpix

Nagu lõunapoolsete riikide kultuurile omane, käisid päev enne sisekergejõustiku MMi algust Türgis Istanbulis asuva Ataköy spordihalli juures alles viimased ehitustööd. Välistreppidele kruviti külge käsipuid, kogu ehitusprahti polnud jõutud veel koristada ning meediatribüünil paigaldati alles viimaseid kommentaatorikohti.


7500 istekohaga spordihall avati alles tänavu 27. jaanuaril ning enne maailma parimate kergejõustiklaste võõrustamist on seal peetud Türgi meistrivõistlusi ja Balkani maade meistrivõistlusi.

Eestil kaks esindajat

Vaatamata viimastele korrastustöödele kihas võistlus­areen eile pärastlõunal nagu sipelgapesa – sportlased tutvusid tingimustega ja tegid viimase soojendustreeningu. Eestlasest kergejõustikumänedžer Aivar Karotamm seisis jooksuraja kõrval ja jälgis sportlaste tegemisi.

«Ma ei teagi täpselt, palju siin minu inimesi võistleb – ilmselt paarikümne ringis,» rääkis sadakonna atleedi tegemisi koordineeriv mees. «Teravamat tippu kohal pole, kuid usun, et mõne medali võivad minu sportlased võita.»

Karotamme grupi tugevamad pole ainsad, kes olümpia-aasta hakul toimuvast tiitlivõistlusest loobusid, kuid MMil Eesti esinduse moodustavatel Mikk Pahapillil ja Anna Iljuštšenkol pole põhjust konkurentide puudumise üle kurta. Eile käisid nad spordihallis ennelõunal. «Mõlemad on täie tervise juures ja heas tujus,» raporteeris Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi.  

Eriti tiheda konkurentsiga peab kõrgushüppes arvestama tänavu 1.93 ületanud Iljuštšenko. Täna kell 9.30 algaval eelvõistlusel hüppab 22 naist, kellest homsele lõppvõistlusele jagub kohti vaid kaheksale. Eesti rekordinaisest on aga tänavu rohkem hüpanud koguni üheksa konkurenti, lisaks on veel kolm kaasvõistlejat ületanud sellel talvel Iljuštšenkoga võrdse kõrguse.

Suursoosik on 2.06 hüpanud venelannast maailmameister Anna Tšitšerova, 2.02 on ületanud ameeriklanna Chanute Lowe. Hommikuses võistluses ei pruugi aga mugaval ajal toimunud õhtumiitingutel hüpatud tulemused suurt midagi maksta.

Seepärast on ka Iljuštšenko teinud kõik, et harjumatult varajasel kellaajal hüppesektoris särtsu leida. Tema viimaste päevade tegevus on sätitud nii, et pool kümme hommikul oleks enesetunne samasugune nagu tavaliselt keskpäevaks.

Iljuštšenko treener kohal

Iljuštšenkole peaks kindlust lisama seegi, et Istanbulis on kohal tema 83-aastane treener Martin Kutman. Möödunud suvel jäi vanahärra arstide soovitusel Daegu MMilt eemale, kuid seekord võttis ta märksa lühema reisi ette. Treeneri hinnangul lubab hoolealuse jalgades pulbitsev jõud hüpata vähemalt 1.95.

Omapärase koosseisuga on samuti täna algav seitsmevõistlus. Kindel soosik on selle ala maailmarekordiomanik ameeriklane Ashton Eaton. Hea punktisumma on tagataskus ka ukrainlasel Aleksei Kasjanovil ja valgevenelasel Andrei Kravtšenkol.

Kolm talve tagasi Euroopa sisemeistriks kroonitud Pahapill peaks oma isikliku rekordiga samuti sellesse seltskonda kuuluma, kuid üksik­aladel näidatud tulemused ei luba suurtulemusest unistada. Hea õnne korral pole medali eest võitlemine aga võimatu.

Ülejäänud neli meest pole seni seitsmevõistluses silma paistnud. Kuubalane Yordanis Garcia on küll tugev kümnevõistleja, kuid seitsmevõistluses ei kuulu ta veel isegi 6000 punkti meeste klubisse. Tšehh Adam Helcelet ning venelased Artjom Lukjanenko ja Ilja Suhorenjov on aga laiemale ringile tundmatud ja pääsesid tippvõistlusele vaid tänu valiksüsteemi omapärale.

Pahapill elas võistluse eel üle ka väikse ärevushetke – kolmapäeval võistluspaika saabudes läksid kaduma tema teibad ja massöör Indrek Tustiti massaažilaud. Eile õhtuks oli aga laud Tustiti toas ja vahepeal prantslaste omaks kuulutatud teibad ootavad Pahapilli võistlusareenil.  

Kergejõustik

Jälgi eestlaste tegemisi Postimehe vahendusel

•    9.30 naiste kõrgushüppe eelvõistlus

•    11.35 7-võistluse 60 m

•    12.35 7-võistluse kaugus

•    17.40 7-võistluse kuul

•    18.50 7-võistluse kõrgus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles