ROKi uksepaotamisega pole rahul läänemaailm ega ka venelased (1)

Ville Arike
, reporter
Copy
ROKi president Thomas Bach on arvamusel, et Venemaa ja Valgevene sportlased võiksid Pariisi 2024. aasta olümpial osaleda, kuid seda täiesti neutraalsete sportlastena.
ROKi president Thomas Bach on arvamusel, et Venemaa ja Valgevene sportlased võiksid Pariisi 2024. aasta olümpial osaleda, kuid seda täiesti neutraalsete sportlastena. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tegi avalduse, millega avas Venemaa ja Valgevene sportlastele ukse 2024. aasta Pariisi olümpial võistlemiseks. Tõsi, mitmete kitsendustega, ent ikkagi lükkas ukse paokile.

Maailma reaktsioonid olid mõistagi täiesti erinevad. Kui läänemaailm mõistab igasuguse ukse paotamise hukka, siis venelastel endil jääb, nagu alati, õigust ülegi, ning sealmail algas suur hala, et lippu ja hümni ikka ei saa ning milleks kõik need kitsendused veel.

Milline oli ROKi kolmapäevase avalduse täpsem sisu? Venemaale ja Valgevenele positiivne sõnum sisaldus lausetes: «Vastavalt olümpiahartale tuleb austada kõigi sportlaste õigusi kohelda neid ühelgi moel diskrimineerimata. Valitsused ei tohi otsustada, kes saab ühel või teisel võistlusel osaleda ja kes mitte. Ühtegi sportlast ei tohiks tema passi pärast takistada võistlustel osalemast.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles