15-aastane Eesti rallitalent: eelarvet kokku saada on üsna keeruline

Postimees Sport
Copy
Jasper Vaher 2022. aastal Otepää talverallil.
Jasper Vaher 2022. aastal Otepää talverallil. Foto: Pille Russi

Autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste 2023. aasta hooaeg saab avastardi juba homme Otepääl. Ühtlasi on Estonian Junior Challenge'i klassi esimene etapp. Sarja tiitlikaitsja, 15-aastane Jaspar Vaher on samuti stardis, kuid tunnistas, et algavaks hooajaks on eelarvet kokku saada olnud üsna keeruline.

Estonian Junior Challenge'i klass on mõeldud kuni 26-aastastele rallisõitjatele, kes võistlevad esiveoliste Ford Fiesta Rally4 autodega. Sarja peaauhind on osalemine Euroopa meistrivõistlustel Rally4 autoga Junior ERC arvestuses, mille koguväärtus on 110 000 eurot ja mida Eesti Autospordi Liit, M-Sport Poland ja rehvitootja Pirelli toetavad 50 000 euroga. Juunioride arvestuses läheb kuuest tänavu autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste arvestuses sõidetavast võistlusest arvesse viis.

Sarjast on tuule tiibadesse saanud ja maailma ralliteedel suuri tegusid tegemas möödunudaastane juunioride maailmameister Robert Virves, kahekordne Euroopa juunioride meister Ken Torn ja paljud teised. Möödunud aastal tuli 15-aastasena Estonian Junior Challenge'i arvestuse võitjaks Jaspar Vaher, kes on stardis ka Otepääl.

«Plaan on võistelda Eesti meistrivõistlustel ja võimalusel proovida ka Lätis Euroopa meistrivõistluste etappi sõita. Hooaja kõigil etappidel hakkab minu kõrval juba alates Otepää rallist istuma Evelin Mitendorf.

Praegu rohkem plaane pole, sest eelarvet kokku saada on üsna keeruline ja lisaks on mul vanuse pärast (tõenäoliselt ei saa selle tõttu mõnel rallil osaleda) ka veel küsimused õhus, kus ja kuidas ma üldse sõita saaksin,» sõnas Vaher Otepää ralli eel pressiteate vahendusel. 

Ralliportaal DirtFish nimetas rallisõitja Jaspar Vaherit detsembris oma põlvkonna üheks lootustandvaimaks talendiks ning 15-aastast eestlast võrreldi maailmameister Kalle Rovanperäga.

Peale Vaheri tuleb Otepää talverallil starti veel viis andekat noort rallisõitjat:

mullu Saaremaa rallil Ford Fiesta Rally4 autoga debüüdi teinud ja EMV4 klassi võitnud 20-aastane Mark-Egert Tiits,

samuti 20-aastane Karl-Johannes Visnapuu, kes võttis eelmise hooaja viimaselt võistluselt Saaremaalt kaasa Estonian Junior Challenge'i esikoha karika, 

2022. aasta Estonian Junior Challenge'i üldarvestuse kolmas mees, 21-aastane Pranko Kõrgesaar,

Estonian Junior Challenge'i sarjas kolmandat hooaega alustav 19-aastane Joosep Ralf Nõgene, kellel on 2021. aastast näidata ette sarja teine koht, ning

Estonian Junior Challenge'i arvestuses debüüthooaega alustav 16-aastane Kevin Lempu, kes tegi esimese n-ö suure ralli stardi möödunud aastal Paide rallil.

Estonian Junior Challenge'i 2023. aasta kalender

1. Otepää Talveralli 4. veebruaril

2. Rally Alūksne 24.–25. veebruaril

3. Rapla Rally 5.–6. mail

4. Rally Estonia 21. juulil

5. Paide Rally 25.–26. augustil

6. Saaremaa Rally 6.–7. oktoobril

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles