Ratsalaagris osalemise meelespea

Copy
Lapsed hobustega mere ääres. Pilt on illustratiivne.
Lapsed hobustega mere ääres. Pilt on illustratiivne. Foto: Envato Elements

Ratsalaagrid on kõikide hobusesõprade jaoks lahutamatu osa suvest ja huvi nende vastu aina suureneb. See on vahva viis koolivaheaja sisustamiseks, kus lapsed saavad suhelda loomadega ning leida uusi sõpru. Juurima talli treener ja ratsalaagri korraldaja Kristiina Raudnagel pani kokku meelespea, mis aitab ratsalaagriks paremini valmistuda ja seal ohutult osaleda.

Vali atesteeritud teenuspakkuja

Ratsalaagri valimisel on soovitatav kindlasti jälgida, et laagrit läbi viiv teenusepakkuja ja treener oleksid atesteeritud. Mida see tähendab? Atesteeritud treener on läbinud Eesti Olümpiakomitee poolt ette nähtud üldise treenerikoolituse ning Eesti Ratsaspordi Liidu korraldatud erialase koolituse ning eksami. Atesteeritud ratsutamisteenuse pakkuja on kontrollitud oma ala spetsialistide poolt, kes on kinnitanud, et teenuse osutaja lähtub oma töös ennekõike hobuste heaolust ning tagab ratsutajatele turvalise treeningu või teenuse. Seega tasub kindlasti jälgida, et ratsalaagri infolehel oleks välja toodud ka treenerid, kes ratsalaagri tegevusi läbi viivad. Atesteeritud treenerite nimekirja leiad SIIT.

Kanna mugavat ja turvalist riietust

Ratsalaagris on oluline kasutada mugavat ja turvalist riietust. Sobilikud on pikad liibuvad püksid, soovitavalt paksud retuusid või spetsiaalsed ratsutamispüksid. Jälgima peaks, et üleriietel poleks lehvivaid hõlmu ega takerdumisohtlikke detaile. Ratsutades ei ole soovitatav kanda ehteid, mis võivad kinni jääda või kukkumisel ratsanikule viga teha – suured kõrvarõngad, kaelakeed ja käevõrud jäägu peoõhtu jaoks. Hobuste juures viibides tuleks kanda kinniseid madala kontsaga jalanõusid, mis on mugavad ja ei ole väga libeda tallaga. Lastele on rangelt soovituslikud kindad, mis oleks mugavad ja mitte väga libedast materjalist. Kõige olulisem on ratsutamiskiiver ehk kaska! Hobustega tegeledes – sealhulgas juba tallis poni harjates või karjamaalt ära tuues – tuleb kanda ratsutamiskiivrit. Lisaks on rangelt soovituslik spetsiaalne turvavest, mis kaitseb lapse selga kukkumise või tugeva löögi eest. Turvavesti kandmine on rangelt kohustuslik hüppetreeningutes kuni 16-aastastel (kaasa arvatud) lastel.

Turvavesti kandmine hüppamisel on kuni 16-aastastele kohustuslik. Pilt on illustratiivne.
Turvavesti kandmine hüppamisel on kuni 16-aastastele kohustuslik. Pilt on illustratiivne. Foto: Envato Elements

Jälgi ohutusreegleid!

  • Väga oluline on teada ja kinni pidada talli ohutusreeglitest, mida lapsevanematele ja lastele tutvustatakse kohe talli sisenedes.
  • Kuula tähelepanelikult juhendajat/treenerit.
  • Kanna alati hobustega tegeledes ratsutamiskiivrit.
  • Tallis on keelatud jooksmine ja lärmamine, see segab hobuseid.
  • Hobuste söötmine ja maiustuste andmine on ilma eelneva loata keelatud.
  • Hobuse boksi ja karjamaale ilma juhendaja loata minemine on keelatud.
  • Kirjelda treenerile ausalt oma varasemaid kogemusi ja oskusi, vastavalt sellele valitakse sulle hobune.
  • Ole tallis viibides alati tähelepanelik hobuste , teiste ratsanike ja ümbruse suhtes.
  • Hobust tohib boksist välja viia ainult valjastega või päitsetega, mille küljes on õige pikkusega jalutusnöör.
  • Hobust tuleb koplist ära tuua päitsete ja jalutusnööriga.
  • Hobust ei tohi koos varustusega jätta ilma järelvaleta.
  • Hobuse boksiuks tuleb alati korralikult sulgeda.

Üks osa ohutusest on ka see, et ratsalaagrites osalevate laste arv peaks olema kindlasti väiksem kui tavalaagrites, kuna hobustega tegelemine nõuab juhendajalt või treenerilt suuremat tähelepanu.

Ohutusreeglid ratsutamistreeningul on samuti loogilised:

  • Ratsutamistund peab toimuma aiaga piiratud ja suletava väravaga muru- või liivaväljakul.
  • Hobuse varustuse kontrollimine, sadulavööde pingutamine, sadulasse istumine ning sadulast mahatulemine toimub alati platsi keskel, mitte raja peal.
  • Ohutuse tagamiseks tuleb alati hoida teiste hobustega piisavat pikivahet (3–4 m) ja vähemalt kolme sammu pikkust külgvahet (2,5 m). Rusikareeglina peaks rivis ratsutades nägema oma hobuse kõrvade vahelt eelmise hobuse tagumisi kapju.
  • Sammu käivad ja peatunud ratsutajad ei tohi takistada traavi ja galoppi sõitvaid ratsanikke. Peatuda või sammule tuleks jääda alles pärast rajalt sisse keeramist. (Rada ehk ratsutamisväljaku kõige suurem, välimine ring.)
  • Rajast seespool olevad ratsanikud annavad alati teed rajal liikuvale ratsanikule. Sama kehtib ka siis, kui ratsanikud liiguvad erinevates suundades.
  • Kui vastassuunas sõitvad ratsanikud kohtuvad rajast seespool, siis mööduvad nad teineteisest kumbki paremalt poolt, nagu maanteeliikluses.
  • Hüpata tohib ainult treeneri juuresolekul ning mitte kunagi üksinda platsil olles.
Ratsatrenn väliplatsil. Pilt on illustratiivne.
Ratsatrenn väliplatsil. Pilt on illustratiivne. Foto: Envato Elements
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles