Saksa jalgpallikoondist ärgitatakse Auschwitzi külastama

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa jalgpallikoondis.
Saksamaa jalgpallikoondis. Foto: SCANPIX

Saksamaa juhtiv juudiorganisatsioon on seisukohal, et Saksa jalgpallikoondis peaks tuleval suvel Poolas ja Ukrainas toimuvate Euroopa meistrivõistluste ajal kindlasti külastama Auschwitzi koonduslaagrit.

Juutide Kesknõukogu president Dieter Graumann leiab, et meeskond peaks tingimata «näitama üles ajaloolist vastutustunnet» ja tänapäeval muuseumiks muudetud endisesse koonduslaagrisse reisima. Graumanni meelest oleks külaskäik «tõhusam kui tuhat mälestuskõnet» ning oleks «mõeldamatu», et meeskond Auschwitzi ei sõidaks.

«Seda tehes näitaksid nad kogu maailmale, et on valmis teatud osa vastutusest enda õlgadele võtma,» lausus Graumann Saksamaa spordiajakirjale antud intervjuus.

Saksamaa koondise juhtkond ja Saksa Jalgpalliliit DFB ei jaga siiski Graumanni arvamust. Koondisel on küll plaanis mingil moel holokaustiohvreid mälestada, kuid on veel lahtine, kas selleks hakatakse Auschwitzi sõitma. «Otse loomulikult ei jäta me antud teemat tähelepanuta, kuid pole veel otsustatud, millisel kujul seda teeme,» sõnas koondise mänedžer Oliver Bierhoff.

Poolas sündinud juudi päritolu ajakirjanik Henrik Bröder ei mõista aga üldse, miks tuleks jalgpalluritel Auschwitzi külastada. «Mida nad seal õigupoolest tegema peaksid? Kinnitama, et neil on väga kahju? Vanduma, et midagi sellist ei kordu enam iial?» küsib Bröder retooriliselt oma arvamusartiklis, mis avaldati nädalakirjas Der Spiegel. «Ja kas keegi on üldse mõelnud, mis juhtub siis, kui sakslased peaksid Auschwitzi külastama ja see mõjutab neid emotsionaalselt niivõrd, et nad ei suuda enam mängule keskenduda?»

Bröderi meelest on Saksamaa koondislastel seega Auschwitzi asja vaid ühel tingimusel. «Mõned neist võivad ise otsustada, et soovivad laagrit külastada. See juhtugu aga ilma telekaamerateta, isiklikel põhjustel – nii, et nad ei peaks oma teguviisi pärast kellelegi põhjendama.»

Kuid Graumanni meelest oleks tegu rahvusvahelise häbiplekiga, kui sakslased Auschwitzi ei sõidaks. Eriti vaevab Graumanni asjaolu, et oma treeningbaasi lähedalasuvas Krakowis sisse seadnud Inglismaa koondisel on koonduslaagri külastamine plaanis.

«Sakslase ja juudina oleks see minu meelest fataalne märk, kui inglased külastaksid laagrit, aga Saksamaa koondis mitte,» lausus Graumann. Samas peatuvad inglased Krakowis, mis jääb Auschwitzist kõigest 70 kilomeetri kaugusele. Saksamaa koondise treeningbaas asub aga Läänemere äärses Danzigis, mis jääb laagrist tervelt 550 kilomeetri jagu põhja poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles