Eesti Ratsaliit astus rahvusvahelisele alaliidule vastu ega luba Venemaa sportlasi siia võistlema (1)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Eesti Ratsaspordi Liit ei luba Eestis toimuvatel võistlustel Venemaa sportlastel osaleda.
Eesti Ratsaspordi Liit ei luba Eestis toimuvatel võistlustel Venemaa sportlastel osaleda. Foto: Eesti Ratsaspordi Liit

Eesti Ratsaspordi Liit ei toeta rahvusvahelise alaliidu otsust lubada Venemaa ratsasportlased tagasi rahvusvahelistele võistlustele.

Rahvusvaheline Ratsaspordi Föderatsiooni (FEI) juhatus otsustas nädalavahetusel Mehhikos aset leidnud üldkogul Venemaa ja Valgevene ratsanikud neutraalse individuaalsportlasena taas rahvusvahelistele võistlustele lubada.

Eesti Ratsaspordi Liidu (ERL) juhatatus tegi sündmusest lähtuvalt kiire ja kategoorilise otsuse mitte nõustuda FEI juhatuse otsusega ega rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) soovitusega. Kooskõlas Eesti Olümpiakomitee (EOK) seisukohaga kinnitab ERL, et vaatamata FEI ja ROKi otsustele ei lubata Eestis toimuvatele rahvusvahelistele ratsavõistlustele Venemaa ega Valgevene sportlasi, hobuseid ega ametnikke.

Kuivõrd otsus kinnitatakse detsembris, esitasid Põhja- ja Baltimaade ning Poola rahvuslikud alaliidud ERLi eestvedamisel ühisavalduse täna lõppeval peaassambleel.

ERLi juhatuse esimees Marti Hääl rõhutab avalduses olulistele põhipunktidele: «Sõjaolukord Ukrainas ei ole muutunud, seega oleme kindlal arvamusel, et Venemaa ja Valgevene sportlastele ja ametnikele kehtestatud võistluskeeld tuleb säilitada, sest agressorriikide sportlaste neutraalsust ei ole võimalik defineerida ega hinnata.»

Hääl lisas, et Põhjamaade ja Baltikumi olümpia- ja paraolümpiakomiteed koos rahvuslike ratsaliitudega kinnitavad jätkuvalt oma vankumatut toetust Ukrainale. «Jääme kindlaks sellele, et praegusel hetkel ei ole võistluskeelu tühistamiseks õige aeg ning teeme tihedat koostööd seotud huvigruppidega, et monitoorida olukorda lähedalt.»

Kuigi FEI juhatus kinnitas avalduses oma täielikku toetust Ukrainale, põhjendati otsust ROKi varem avaldatud soovitusega, lubada Venemaa ja Valgevene sportlastel neutraalsete individuaalsportlastena võistlustel siiski osaleda. Lisaks märkis FEI, et agressorriikide sportlased on mitmel teisel spordialal rahvusvahelisele areenile juba tagasi lubatud. FEI on üks alaliitudest, kes otsustas sel kevadel ROKi soovitusele vaatamata võistluskeeld Venemaa ja Valgevene sportlastele siiski säilitada ning viimane olümpiaspordi alaliit, kes nüüd selle võistluskeelu tingimuslikult tühistas.

ERL on avalikes huvides tegutsev vabatahtlik ühendus, mille põhitegevuseks on ratsaspordi ja ratsutamise arendamine ning sellealase tegevuse koordineerimine Eestis. ERL ühendab ja esindab 48 klubi, üle 2800 sportlase, üle 150 kutselise treeneri, üle 6600 võistleva hobuse ja tuhandeid ratsaspordi harrastajaid üle Eesti.

2023. aastal toimus Eestis 9 FEI võistlust. Kokku on tänavu Eestis toimunud juba 281 ametlikku ratsavõistlust, kus on tehtud 18421 võistlusstarti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles