Barrichello nõuab endale IndyCaris uustulnuka staatust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubens Barrichello soovib IndyCari autoga harjumiseks rohkem treeninguaega.
Rubens Barrichello soovib IndyCari autoga harjumiseks rohkem treeninguaega. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarjast üle ookeani IndyCari kolinud Rubens Barrichello soovib, et talle antaks seal rookie ehk uustulnuka staatus. Sarja juhid vastasid aga brasiillase palvele eitavalt.

Ehkki Barrichello sõitis 19 aastaga vormel-1 sarjas 322 etappi ja võitis neist 11, kinnitab ta, et IndyCari auto on tema jaoks täiesti uus ja võõras. Samuti vajab ta aega radade tundma õppimiseks. Sellest tuleneb ka brasiillase soov – nimelt saavad uustulnukateks loetud ja esikümnest välja jäävad piloodid treeningutel sõita parimatest pool tundi rohkem.

Kui esimese etapi St Petersburgis lõpetas Barrichello 17. kohaga, siis möödunud nädalavahetusel peetud teiselt etapilt Alabamas tuli juba palju parem 8. koht. See pole brasiillase meelest siiski piisav argument.

«Ma olen kahtluseta uustulnuk,» ütles Barrichello Alabama etapil AP-le. «Näen, kuidas Josef Newgarden sõidab uustulnukana. Samas on ta varem Indy Lightsi sarjas kaasa teinud. Ta tunneb siinset rada, kuid on uustulnuka staatuses, sest on nii noor. Simon Pagenaud on samuti uustulnuk, aga temagi on võistelnud. Kõik arvavad, et kui ma olen 19 hooaega võidu sõitnud, ei saa ma kuidagi uustulnuk olla.

Ega ma ei tahagi uustulnukate arvestuses tiitli eest võidelda. Aga oletame, et saan Long Beachis 10. koha – ma ei tunne seda rada. Ma ei tunne veel eriti hästi ka autot ning võib-olla jääb mul raja tunnetamiseks vaid poolteist tundi. Minu meelest pole see õiglane. Ma vajan raja õppimiseks seda pooltundi, mis osadele antakse.»

IndyCari reeglites pole uustulnuka staatuse määramiseks kindlat korda, vaid selle otsustab sarja juhtkond. Indycari presidendi Beaux Barfieldi sõnul tegi ta otsuse lähtuvalt Barrichello kogemustest ja varasematest pretsedentidest.

Nii ei saanud mullu uustulnuka staatust Sebastian Bourdais, kes on karjääri jooksul võitnud 31 vormelietappi. Sel aastal on aga vastavas nimekirjas näiteks Katherine Legge (31 starti samuti Champ Cari sarjas). Ka Pagenaud sõitis 2007. aastal Champ Car sarjas ning võistles mullu IndyCaris kolmel etapil.

Näiteid on võtta teistestki sarjadest – nii krooniti 2007. aastal uustulnukate arvestuses NASCARis parimaks endine vormel-1 piloot Juan Pablo Montoya. 1993. aastal noppis samuti uustulnukana sõitnud vormel-1 maailmameister Nigel Mansell aga koguni CART-sarja üldvõitja tiitli.

Barrichellot toetab ka tema kaasmaalane ja tiimikaaslane KV Racingu tiimis Tony Kanaan. «Ma ei saa siiamaani aru, kuidas on võimalik, et meest, kes pole iial IndyCaris võistelnud, ei loeta uueks tulijaks,» pahandas Kanaan. «Mõistan, et ta on kogenud, aga Pagenaud on ju samuti. Arusaamatu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles