BLOGI Viis väravat löönud Poola kustutas Eesti helesinise unistuse

Siim Kaasik
, Varssavi
Uuendatud 21. märts 2024, 23:33
Copy
Eesti koondislased üritamas poolakatega sammu pidada.
Eesti koondislased üritamas poolakatega sammu pidada. Foto: WOJTEK RADWANSKI

Eesti jalgpallikoondis kaotas EM-valikturniiri play-off’is 1:5 Poolale ning minetas võimaluse pääseda suvel Saksamaal peetavale finaalturniirile.

Eesti jalgpallikoondis alustas mängu hästi ning teenis juba teisel minutil nurgalipu lähistelt audisisseviske. Nii kurb kui see ka pole, jäi see meie üheks eredaimaks sähvatuseks kogu mängu jooksul.

Poola võttis kohe pärast seda tuurid üles ning hakkas meid rünnakutelaviinidega survestama. Seda ilmestab hästi üks statistiline näitaja: mängu 18. minutiks olid täpsed söödud Poola kasuks 143:6.

Poola surve kandis vilja 22. minutil, mil Jakub Piotrowski andis paremalt äärelt läbisöödu Przemyslaw Frankowskile, kelle Ken Kallaste ära kaotas. Järgnenud üks-üks olukorra Karl Jakob Heina vastu lahendas Prantsusmaa kõrgliiga ääremängija külmavereliselt.

Järgmine oluline sündmus juhtus 27. minutil, mil paremas äärekaitses mänginud Maksim Paskotši teenis teise kollase kaardi ja saadeti väljakult minema. Esimest korda hoiatati teda 15. minutil. «Mulle tundus, et kohtunik võis kaardi anda või ka mitte anda. Vastane tegutses targalt, sest ta oli mu külje all ja hakkas jooksma. Minu ainus küsimus on see, et see oli mängu esimene viga,» kommenteeris mängija ise oma esimest kollast kaarti. Mõlemad vead tegi Paskotši AS Roma ääremängija Nicola Zalewski vastu.

Niisiis oli Eesti avapoolaja järel 0:1 kaotusseisus ning ühe mehega vähemuses. Lootus polnud veel täielikult kustunud, kuid kui teisest poolajast oli mängitud viis minutit, lõi Piotr Zieliński Eesti koondise EM-unistuse kirstu viimase naela.

Korraks tundus, et mäng võib lõppeda väga inetult. Poola lõi seitsme minutiga Eesti võrku kolm väravat - Jakub Piotrowski (70.), Karol Mets (ov, 73.), Sebastian Szymanski (76.) – tehes seisuks 5:0. Õnneks suutis Poola rongile pidurit tõmmata Martin Vetkal, kes lõi 78. minutil enda koondisekarjääri debüütvärava.

1:5 kaotus tähendab, et Eesti jaoks on EM-valikturniir lõppenud. Poola jätab finaalturniiri pileti püüdmist 26. märtsil, kui kohtub võõrsil Walesiga. Eesti peab samal päeval Helsingis maavõistluse Soomega.

Enne mängu

Eesti jalgpallikoondis vajab võitu olukorras, kus viimases 11 mängus pole võidetud. Seejuures on vastas jalgpalli suurturniiride regulaarne külaline Poola. Tõsi küll, mitte just parimas vormis, sest viimasest viiest mängust on teenitud kaks võitu (2:0 alistati nii Läti kui ka Fääri saared), kaks viiki (1:1 nii Tšehhi kui ka Moldovaga) ning üks kaotus (0:2 Albaaniale).

Tõenäosus, et Eesti alistab EM-valikturniiri play-off’is Poola ning seejärel kas Walesi või Soome, on statistikaagentuuri We Global Football hinnangul alla kolme protsendi. Sellest hoolimata on Eestil ajalooline võimalus, sest ühes mängus on vastast üllatada lihtsam kui kodus-võõrsil-süsteemis.

Eesti ja Poola kohtusid viimati 2012. aastal maavõistluses ning siis teenisid sinisärgid Tallinnas Konstantin Vassiljevi väravast 1:0 võidu. Mõistagi oli see mäng hoopis teise kaaluga ning jääb niivõrd kaugesse aega, et järeldusi sellest teha ei maksa. Poolasse sõitnud Eesti koondisest osales selles mängus vaid Vassiljev, kuid tema täna Eesti koosseisu ei mahu. Täna koosseisu kuuluvaid poolakaid osales tolles mängus kolm: Wojciech Szczesny, Robert Lewandowski ja Kamil Grosicki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles