Saudi Araabia keeldub naisi olümpiale saatmast

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähemalt esialgu on olümpial võistlemine vaid Saudi Araabia meeste privileeg. Pildil riigi jalgpallikoondis.
Vähemalt esialgu on olümpial võistlemine vaid Saudi Araabia meeste privileeg. Pildil riigi jalgpallikoondis. Foto: WILLIAM WEST/AFP

Saudi Araabia olümpiakomitee president prints Nawaf bin Faisal keeldub allumast Rahvusvahelise Olümpiakomitee survele ega kavatse lisada Londoni olümpiamängude delegatsiooni naissportlasi.

Bin Faisal väljendas  pressikonverentsil kummalist seisukohta: tema sõnul ei toeta Saudi olümpiakomitee naiste osalemist olümpial, kuid samas võivad naised omal algatusel mängudel kaasa teha, juhul kui korraldajad tagavad selle, et nende osavõtt ei lähe vastuollu islami šariaadiseadustega.

ROK on ammu tahtnud, et Londoni olümpiamängud oleksid esimesed, kus kõik 204 osalevat riiki panevad välja nii mees- kui ka naisvõistlejad. Seetõttu on peetud pikki ja põhjalikke läbirääkimisi riikidega, kelle lipu all naised pole varem olümpial võistelnud. Qatar on soostunud selle tulemusel naissportlasi Londonisse saatma ning sestap on alles jäänud vaid kaks ainult meestest koosnevat delegatsiooni – Saudi Araabia ja Brunei.

«Hetkel ei toeta me ühegi Saudi naissportlase osalemist olümpiamängudel ega muudel rahvusvahelistel võistlustel,» lausus Faisal. «On sadu, ehk isegi tuhandeid Saudi naisi, kes spordiga tegelevad, aga nad teevad seda eraviisiliselt.»

Reaalseim võimalus olümpiale pääseda näib olevat 18-aastasel Saudi Araabia ratsutajal Dalma Malhasil, kes osales hiljuti Singapuri noorte olümpial, olles saanud ROKilt otsepääsme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles