GALERII Talendid Rajale esimene etapp Langel pakkus tõelist võidusõidu elamust

Postimees Sport
Copy

21. aprillil toimus Talendid Rajale 2024 hooaja esimene võistlusetapp Tartu lähistel Lange Motokeskuse sisekardirajal. Kokku osales võistlusepäeval 35 tublit võidusõitjat, nendest U10 klassis 17 ja U12 klassis 18 osalejat. Koolide arvestuses oli esindatud tervelt 30 erinevat kooli üle Eesti.

Võistluspäev oli täis põnevust ja pakkust tõelist võidusõidu emotsiooni. Osalejate seas oli nii juba kogenenud hobikardisõitjaid, aga ka täiesti esmakordselt võistlustulle astujaid. Mis aga peamine – kõik osalejad näitasid suurepärast sooritust ning pakkusid nii endale, kaassõitjatele kui ka kõikidele kaasaelajatele palju positiivseid emotsioone. Pinget ja põnevust jagus tõesti igasse võistlussõitu, seisab pressiteates.

Võistluspäev koosnes soojendussõitudest, kvalifikatsioonist, eelsõitudest ning finaalsõitudest. Kvalifikatsiooni aegade põhjal moodustati eelsõidu gruppide jaotus ja järjestus. Kokku oli mõlemas klassis kolm eelsõitu, mille tulemuste põhjal omakorda moodustusid A-finaal ja B-finaal. Iga eelsõidu esimesed kaks said otse edasi A-finaali ning 3. ja 4. koht said koha B-finaalis. Lisaks sai B-finaali ka mõlemast võistlusklassist kiireima ringiaja põhjal üks mitte esinelikus olnud sõitja. B-finaali seitsmest sõitjast kaks esimest said edasi omakorda A-finaali.

U10 esimene eelsõit möödus rahulikult. Aron Lind ja Johann Laidvee said teistest veidi eest ära ja jätkasid sõitu üksteise kannul. Laidvee oli aegade põhjal isegi mõnevõrra kiirem, aga väikese eksimuse tõttu tekkis lõpuks suurem vahe sisse ning järjestus jäi sõidu lõpuni samaks. Ken Druppa ja Mathias Koosel lõpetasid eelsõidu vastavalt kolmanda ja neljandana, tagades sellega omale koha B-finaalis.

U10 teises eelsõidus püsisid esimesed viis sõitjat mõnda aega pundis, aga peatselt said Karl Ellamik ja Uku Antso edumaa sisse. Selline järjestus säilis sõidu lõpuni. Kolmandana startinud Oliver Musten sai oma ülejäänud sõidu sõita segamata, lõpetades kolmandana. B-finaali teise koha peale käis aga tihe rebimine Kevin-Marcus Kruusandi ja Kaspar-Janek Ojala vahel. 6. ringil oli aga Kruusandil õnnestunud vahe sisse saada ning kindlustas endale sellega pääsu B-finaali.

U10 kolmas eelsõit möödus juba pingelisemalt, esimesel ringil oli spin ja kolmandalt kohalt startinud Oskar Ojamaa langes viiendaks. Karl Hugo Kõrge ja Joonas Tamm said tänu sellele aga teistelt eest ära ning jätkasid sõidu lõpuni vastavalt esimese ja teisena. Dominic Tomann säilitas kolmanda koha ja sai kogu sõidu sõita rahulikult omas tempos. Sõidu lõpuks olid juba ka Joonas Vaik ja Oskar Ojamaa piisavalt suure vahe sisse sõitnud ning neljandana lõpetanud Vaik tagas sellega endale pääsu B-finaali.

U10 eelsõitude kokkuvõte:

A-finaali said kohad:

Aron Lind

Johann Laidvee

Karl Ellamik

Uku Antso

Karl Hugo Kõrge

Joonas Tamm

B-finaali said kohad:

Ken Druppa

Mathias Koosel

Oliver Musten

Kevin-Marcus Kruusandi

Dominic Tomann

Joonas Vaik

Parima ringiajaga – Oskar Ojamaa

U12 võistlusklassi esimeses eelsõidus startis kokku viis sõitjat, kes sõitsid üsna väikeste ajavahedega pundis koos. Esimesena startinud Airon Lind jäi stardis pisut aeglaseks, aga võttis üsna kohe esikoha tagasi. Juba peatselt jagunesid sõitjad kaheks, Airon Lind ja Hannes Kaldoja sõitsid kahekesi teistelt eest ära kuid B-finaali kohad olid endiselt lahtised. Kolmene grupp Rihhard Leheroo, Robert Esinurm ja Agnes Ojala pidasid edasi võitlust B-finaali pääsu tagavale kolmandale ja neljandale kohale. Ojala jäi siiski lõpuks väikese eksimuse tõttu kolmikust maha. Esinurm püüdis veel mitmel korral Leheroost mööda saada, aga Leherool õnnestus sõidu lõpuni siiski kohta kaitsta.

U12 teine eelsõit möödus ärevamalt, kohe stardis oli neljandana startinud Liis Liivandil kokkupõrge, mille tulemusena jätkas ta sõitu viimaselt kohalt. Esimeselt kohalt startinud Armin Roossaar sai teistelt eest ära ning säilitas liidrikoha sõidu lõpuni. Teise ja kolmanda koha peale jätkus võidusõit Henry Soo ja Mattias Robase vahel ning neljanda ja viienda koha peale Liis Liivandi ja Mia Druppa vahel. Robas sai mitmel korral peaaegu Soole kõrvale, aga mööda sõita siiski ei õnnestunud. 5. ringil sai Liivand Druppast mööda ja kasvatas kohe ka kindla vahe sisse, tagas endale neljanda koha. Lõpuprotokollis lisandus küll Robas ajale valestardi eest 5 sekundit lisaks, kukutades ta neljandaks, aga ka sellega oli B-finaali koht tagatud.

U12 võistlusklassi kolmandas eelsõidus oli aga tunda suuremat pinget, sest juba esimesel ringil oli 2 korralikku kokkupõrget. Julgeid manöövreid tegi nii Joosep Peter Õunap kui ka Argo Algma. Enesekindel sõit on kindlasti märkimisväärne tugevus, aga sellel korral päädis see mõlemalt sõitjale 5 sekundilise ajalisaga. Ajavahed olid lõpuks küll piisavalt suured, et B-finaali pääsemise võimalusi see ei mõjutanud. Esimesena lõpetas selle eelsõidu Paul Leedmaa, teisena Gregor Novozilov, kolmandana Joosep Peter Õunap ja neljandana Eerik Oherd.

U12 eelsõitude kokkuvõte:

A-finaali said kohad:

Airon Lind

Hannes Kaldoja

Armin Roossaar

Henry Soo

Paul Leedmaa

Gregor Novozilov

B-finaali said kohad:

Rihhard Leheroo

Robert Esinurm

Liis Liivand

Mattias Robas

Joosep Peter Õunap

Eerik Oherd

Parima ringiajaga – Agnes Ojala

U10 B-finaal algas väiksemate spinnidega, aga sellest hoolimata said Ken Druppa ja Oliver Musten teistelt eest ära. Musten sai küll vahepeal Druppale üsna järgi ning mõlemad sõitsid korda mööda kiiremaid aegu, aga möödasõiduvõimalust siiski ei tekkinud. Õnneks ühtegi sõiduviga sisse ei tulnud ning nii lõpetas esimesena Druppa ja teisena Musten. Seega tagasid nemad endale koha ka A-finaali.

U12 B-finaal möödus seevastu eriti põnevalt. Esimesel ringil liider vahetus ja teisel ringil toimus mitu järgmist intsidenti. Esikolmikuna jätkasid Liis Liivand, Rihhard Leheroo ja Joosep Peter Õunap. Esimesed kolm sõitjat said eest ära, nende järel olid järgmised neli tihedalt teineteise kannul. Robert Esinurm oli neljast punti vedamas, aga läks libisema ja jäi teele risti ette. Lõpuks taas sõitma saades pidi Esinurm kahjuks jätkama võidusõitu viimaselt kohalt. Esikolmikus muudatusi ei tekkinud. 11. ringil oli juba Õunap Leherool sabas, aga seejärel tekkis uuesti vahe sisse ning seega sai A-finaali koha endale Liivand ja Leheroo.

Finaalsõidud õlid samuti täis üllatusi ning õhus oli tunda kuhjaga võistlustahet. U10 A-finaalis esikohalt startinud Aron Lind jäi stardis aeglaseks ning kaotas kohti. Lõpuks suutis Lind küll ühe koha võrra oma positsiooni parandada ja lõpetades sõidu teisena. Esikoha võitles välja endale Karl Hugo Kõrge ning kolmandana lõpetas finaalsõidu Johann Laidvee. U12 klassi start läks rahumeelsemalt, Airon Lind sai pisut eest ära ja vormistas endale sellega ka esimese etapi võidu. 2.-4. kohale võitlus jätkus. 5. ringil hakkasid vahed juba hõrenema, aga siis jälle vähenesid. Lõpuks selgusid ka teine koht – Paul Leedmaa ning kolmas koht Henry Soo.

U10 I etapi esikolmik:

1. Karl Hugo Kõrge

2. Aron Lind

3. Johann Laidvee

U12 I etapi esikolmik:

1. Airon Lind

2. Paul Leedmaa

3. Henry Soo

Lisaks selgitati välja ka parim tüdruk finaalis, kelleks oli Liis Liivand!

Shelli poolt oli välja pandud ka eriauhind Shell FASTEST LAP, mille sai võistlussõitude kiireima ringiajaga võistleja. Kui U12 võistlusklassi puhul oli kiireima ringiaja omanik selge, siis U10 klassis oli uskumatult tasavägine olukord – nimelt oli sajandik sekundilise täpsusega parimate ringiaegadega võistlejaid lausa kaks. Nii Aron Lind kui ka Karl Hugo Kõrge sõitsid finaalsõidus mõlemad välja aja 33:031. Seega läks ka arvesse nende sõitjate paremuselt järgmine ringiaeg ning Shell FASTEST LAP auhinna napsas endale Aron Lind.

U10 Fastest Lap – Aron Lind

U12 Fastest Lap – Armin Roossaar

Palju õnne kõikidele võitjatele ja tänud osalejatele!

Koolide arvestuses jagavad hetkel esimest ja teist kohta Tartu Waldorf Gümnaasium ja Tabasalu kool. Kõige rohkemate sõitjatega oli esindatud esimesel võistlusel Tallinna Nõmme Põhikool, mis jääb hetkel 55 punktiga kolmandale kohale.

Osalejate ning koolide punktiseisu näeb Eesti Kardiliidu kodulehelt: https://www.kart.ee/talendid-rajale-2024-tulemused

Aitäh meie toetajatele kelle abiga sai Talendid Rajale Lange etapp toimuda – Postimees, Shell, Premia ja Väike Tom, Olerex, Coop, Mull ja Fahle.

Järgmine võistlusetapp toimub juba 19.mail Tallinna külje all Laagris, kus saab sõita Unibet kardikeskuse kardirajal. Registreerimine on avatud, nagu ikka leiab täpsemat infot www.talendidrajale.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles