Tippjalgpalluri verevähki haigestumises võib olla süüdi Tšernobõl

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stiliyan Petrov
Stiliyan Petrov Foto: SCANPIX

Bulgaaria jalgpallikoondise pikaajaline arst Mihail Iliev usub, et Aston Villa kaptenil Stiliyan Petrovil avastatud verevähi põhjustas Tšernobõli katastroof.

Kui Tšernobõli tuumajaama õnnetus 1986. aastal aset leidis, oli Petrov kõigest kuueaastane. 20 aastat Bulgaaria rahvusmeeskonna arstina töötanud Ilievi sõnul tabas Bulgaaria seda piirkonda, kus Petrov elas, normist 1000 kuni 1500 korda kõrgem kiirgus.

«See juhtus hiliskevadel ning inimesed sõid värskeid köögivilju ja muud toitu,» sõnas Iliev The Sunile. «Paljud tollal lapseeas olnud inimesed on hiljem vähki haigestunud. Me nimetame neid Tšernobõli lasteks. Ja enamik neist sündis samas piirkonnas kus Stiliyan.»

32-aastasel Petrovil avastati hiljuti leukeemia arstliku kontrolli käigus, kui mees oli liigamängu järel väsimust kurtnud. Varem pole tema suguvõsas vähijuhtumeid esinenud, seetõttu usubki Iliev, et haiguse põhjus peitub just nimelt Tšernobõlis. «Stiliyan on kommunistliku süsteemi ohver – meid ei teavitatud, kui radioaktiivne pilv meie maad tabas,» lausus Iliev.

Kui osade teadlaste hinnangul haigestub Tšernobõli sündmuste tagajärjel vähki kuni 50 000 inimest ja pooled neist surevad, siis näiteks Greenpeace’i hinnangul võib see number ulatuda isegi üle 200 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles