Ametlik kinnitus: Venemaa laskesuusatajad tarvitasid dopingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Jarošenko
Dmitri Jarošenko Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) president Anders Besseberg kinnitas äsja Lõuna-Koreas Pyeongchangis pressikonverentsil, et kolm Venemaa laskesuusatajat on dopingutarvitamisega vahele jäänud.

Kuigi juba eile levisid Venemaa meedias jutud, et laskesuusatajate B-proovid osutusid samuti positiivseteks, polnud sellel siiski ametlikku kinnitust.

«Eile õhtul kell 19 Kesk-Euroopa aja järgi saatis Rahvusvaheline Anti-dopingu Agentuur WADA IBU-le kirja, milles seisis, et kolme Venemaa laskesuusataja B-proov kinnitas A-proovi tulemust,» sõnas Besseberg.

Kolme keelatud aine tarbimisega vahele jäänud laskesuusatajate nimed olid samuti juba varem meediasse lekkinud, Besseberg kinnitas nüüd, et patustajad olid naiste maailmakarika üldarvestuses esikohta hoidnud Jekaterina Jurjeva, kuuendal kohal olnud Albina Ahhatova ning meestest MK-arvestuses 21. kohal olnud Dmitri Jarošenko.

Teadaolevalt lahkusid sportlased maailmameistrivõistluste võistluspaigast Pyeongchangist vahetult pärast südaööd, üsna pea pärast B-proovide tulemuste selgumist. «Neil kolmel sportlasel pole enam õigust meeskonnas olla ja koos meiega treenida,» kommenteeris Venemaa meestekoondise peatreener Vladimir Alikin. «Nad on juba tagasiteel ja neid karistatakse.»

Patustanute karistus ning ka see, millist ainet nad täpselt tarbisid, selgub alles paari nädala pärast, kui IBU saab WADA-lt kõik vajalikud dokumendid. Siis kuulatakse ka sportlased üle.

Besseberg lisas, et IBU annab endast kõik, et selgitada välja, kes selle juhtumiga veel seotud olid. «Nende sportlaste tegudele pole absoluutselt mitte mingit vabandust,» väljendas Besseberg oma nördimust. «See näitab, et maailma ühes tugevaimas laskesuusariigis toimub süsteemne dopingutarbimine. Seda me veel ei tea, kas nüüdseks on kõik või on tegemist alles jäämäe tipuga.»

«Kuigi praegu on tähelepanu Venemaa sportlastel, jätkame ka tavapärast kontrolli, et kõik keelatud aineid tarbijad kätte saada,» lisas Besseberg.

Vahepeal levisid jutud, et vahelejäänuid on veelgi, kuid seda Besseberg ei kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles