Lõplik otsus: karistused tühistati, kuld Björndalenile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole Einar Björndalen
Ole Einar Björndalen Foto: AFP / Scanpix

Norralane Ole Einar Björndalen

võitis Pyeongchangis toimuvatel laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel meeste 12,5 km jälitussõidus kuldmedali.

Björndalen lõpetas sõidu esimesena, kuid vale raja kasutamise tõttu lisati vahepeal tema ajale üks minut. Nüüd otsustati aga karistused tühistada ning kehtima jääb esialgne lõpp-protokoll.

«Saime korraldajatelt võistluste lindi ja telepildi abil saime kindlaks teha, mitu sportlast rajal valesti sõitis, ent samas tuleb sealt ka välja, et nad ei saanud seeläbi ajalist edumaad,» selgitas apellatsioonikomisjoni esimees, Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) üks asepresidentidest Gottlieb Taschler. «Kuna reeglite järgi saab sportlast karistada vaid juhul, kui ta sõitis rajal valesti ja võitis seetõttu ajaliselt, otsustasime jätta kehtima esialgsed tulemused.»

Lisaks Taschlerile kuulusid otsuse vastu võtnud apellatsioonikomisjoni samuti üks IBU asepresidentidest, slovakk Ivor Lehotan ning korralduskomitee asepresident, korealanna Nami Kim.

Medalitseremoonia viiakse läbi teisipäeval.

Hõbemedal läheb seega venelasele Maksim Tšudovile ning pronks norralasele Alexander Osile.

Probleem tekkis seetõttu, et esimesena startinud Björndalen ja tema järel rajale pääsenud Lars Berger tegid stardisirgelt tõusule minnes vea – võistlusrada nägi ette, et sportlased pidanuks tõusule minema sillast vasakult, Björndalen ja Berger aga läksid sillast üle. 

Sama vea tegid veel kümme meest: šveitslane Simon Hallenbarter, slovakk Janez Maric, ameeriklane Tim Burke, ukrainlane Andrei Derizemlja, slovakk Klemen Bauer, sakslane Michael Rösch, horvaat Jakov Fak, poolakas Tomasz Sikora, austerlane Dominik Landertinger ja prantslane Martin Fourcade.

Ainsa eestlasena rajal olnud Priit Viks võeti enne kolmandat tiiru rajalt maha, kuna Björndalen püüdis ta ringiga kinni. Esimeses tiirus tegi Viks neli ja teises kaks möödalasku. Viks alustas sõitu 51. positsioonilt.

Tulemused:

1. Ole Einar Björndalen (Norra) 31.46,7 (4)

2. Maksim Tšudov (Venemaa) + 41,7 (3)

3. Alexander Os (Norra) + 52,8 (3)

4. Tomasz Sikora (Poola) + 1.33,4 (3)

5. Lars Berger (Norra) + 1.52,9 (8)

6. Halvard Hanevold (Norra) + 2.06,9 (5)

7. Andri Derizemlja (Ukraina) + 2.09,8 (4)

8. Martin Fourcade (Prantsusmaa) + 2.20,9 (4)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles