Treener: Jürgen Zopil on kõvasti potentsiaali

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasi Virtanen on Eesti parimat meestennisisti Jürgen Zoppi juhendanud pisut enam kui kaks aastat, siiani on koostöö olnud väga edukas ning kergitanud eestlast maailma edetabelis tublisti.
Pasi Virtanen on Eesti parimat meestennisisti Jürgen Zoppi juhendanud pisut enam kui kaks aastat, siiani on koostöö olnud väga edukas ning kergitanud eestlast maailma edetabelis tublisti. Foto: Toomas Huik

Jürgen Zopp alustab homme mängu Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste põhiturniiril.
 

Eesti spordisõbrad on juba aastaid harjunud elama kaasa Kaia Kanepi tegemistele ja viimasel ajal ka Anett Kontaveidile, kuid nii mõnelegi on tulnud üllatusena, et Eesti parim meestennisist Jürgen Zopp on vaat et märkamatult jõudnud maailma edetabelis esisaja piirimaile.

«Tegelikult on ta stabiilselt kogu aeg arenenud,» hindab Zopi soomlasest treener Pasi Virtanen.

Zopp hakkas Virtaneni käe all treenima pisut enam kui kaks aastat tagasi, toona paiknes ta edetabelis kuuenda saja alguses. Aasta esimese kolme kuuga polnud Zopil ette näidata ühtegi arvestatavat tulemust, kuid pärast koostöö alustamist Virtaneniga sai ta vahepeal kaduma läinud eneseusu tagasi ja võitis järjest kolm ITFi Futuresi turniiri – nii saigi tema edutee alguse.

Virtaneni abiga on 24-aastane Zopp edetabelis jõudsalt ülespoole rühkinud ning saanud kirja ridamisi «esimesi»: näiteks jõudnud esimest korda ATP turniiril põhiturniirile ning võitnud seal ka mängu, võitnud karjääri esimese ATP Challengeri turniiri, jõudnud suure slämmi turniiril kvalifikatsioonist põhitabelisse.

Viimatinimetatuga sai Zopp äsja hakkama teist korda järjest, läbides valikvõistluse Prantsusmaa lahtistel.

«Viimase aastaga on Jürgen teinud märgatava arengu, selle taga pole muud kui kõva töö,» nendib Virtanen. «Lisaks on ta võitnud palju kolmesetilisi mänge, mis on aidanud enesekindlust juurde koguda.»

Tänavu on Zopil peaaegu järjest olnud kaks vigastust: esmalt tabas teda veebruaris õlavigastus ning märtsis väänas ta hüppeliigest. Pärast ligi kuu aega kestnud sunnitud pausi on ta aga olnud suurepärases hoos – viimase pooleteise kuu jooksul on Zopp võitnud 14 ja kaotanud vaid neli mängu.

«Kui võtan näiteks viis turniiri ette, nagu nüüd võtsin, ja saan alguses hästi minema, siis see annab järgnevateks turniirideks enesekindlust juurde,» lausub Zopp. «Stabiilne olen olnud küll, mul on hea meel selle üle. Ma ei tea, kas ma nüüd viie nädalaga olen astunud uuele tasemele. Ma ei usu. Aga viimase 12 kuuga võib-olla küll.»

Zopi treener ei salga, et ei osanud viimaste nädalate edu ette näha. «Ma ei uskunud, et Jürgen võib liival nii hästi mängida, see on suur üllatus,» tunnistab Virtanen. «Esisaja sekka pääsemine pole lihtne, aga see on väga ilus, et Jürgen on seal lähedal.»  

Värskes maailma edetabelis püsib Zopp jätkuvalt karjääri parimal ehk 103. positsioonil, ent Prantsusmaa lahtiste kvalifikatsiooni läbimise eest saadud punkte pole sinna veel kantud. Praeguse seisuga tõuseks Zopp koguni 94. kohale, aga kaks nädalat kestev aasta teine suure slämmi turniir võib selles veel korrektiive teha.

Virtanen ei soostu ennustama, kui kõrgele Zopp üldse tabelis tõusta võiks, kuid on veendunud, et hoolealune on võimeline enamaks kui lihtsalt esisajasse pääsemine. «Potentsiaali on tal kõvasti,» sõnab Virtanen enesekindlalt. «Tuleb samamoodi kõvasti trenni teha, näiteks on vaja rohkem servi treenida ja ka oma tugevusi tuleb lihvida.»

Mis on Zopi tugevused? «Viimasel ajal on tema suurimaks relvaks olnud eeskäsi, eriti liival on see olnud super,» ei ole Virtanen kiitusega kitsi. «Ka serv on tema tugevus, aga see pole õues olnud nii stabiilne kui sees. Tegelikult on tal kõik olemas, aga kõike saab parandada.»

Kirju minevikuga Richard Gasquet

Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste avaringis kohtub Eesti esireket Jürgen Zopp homme loosi tahtel 17. asetatud kohaliku tennisisti Richard Gasquet’ga (ATP 20.).

Kunagi imelapseks peetud 25-aastane prantslane on üsna kirju minevikuga mängija, kes oma karjääri tipphetkel – 2007. aastal – paiknes maailma edetabelis 7. positsioonil.

2009. aasta märtsis võeti Gasquet’lt võistlusväliselt dopinguproov ning sellest leiti kokaiini tarvitamise jälgi. Gasquet pole narkootikumi tarvitamist kordagi tunnistanud, toona väitis ta, et keelatud aine sattus tema organismi tõenäoliselt nii, et ta suudles ööklubis neiut, kes oli tarvitanud kokaiini.

Kuigi see põhjendus tundus üsna absurdsena, tühistati talle esialgu määratud võistluskeeld ja juulikuust alates võis ta taas võistelda. 2010. aasta alguses vaevas teda ka vana vigastus ja maikuus kukkus ta tabelis koguni 86. reale.

Seejärel algas aga uus tõus ja eelmise aasta märtsist alates pole ta kordagi 25 parema sest välja langenud, mullu suvel oli Gasquet 11. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles