UEFA loodab EMist saada 1,3 miljardit eurot kasu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UEFA loodab EMist saada 1,3 miljardit eurot kasu
UEFA loodab EMist saada 1,3 miljardit eurot kasu Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalliliit UEFA loodab järgmisel nädalal Poolas ja Ukrainas algavatest Euroopa jalgpallimeistrivõistlustest saada 1,3 miljardit eurot kasu.

Jalgpalli EM kestab 8. juunist kuni 1. juulini, edastab Helsingin Sanomat.

Lisaks majanduslikust poolest, on enne jalgpalli suurturniiri räägitud ka julgeolekust ja poliitikast.

Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko sai möödunud sügisel seitsme aasta pikkuse vanglakaristuse võimu kuritarvitamise eest.  Paljud Euroopa võimukandjad on selle tõttu teatanud, et nad boikoteerivad EMi finaalturniiri, kuna Tõmošenko on poliitilise nõiajahi ohver.

Ukrainas toimuvad pidevalt meeleavalduses Tõmošenko toetuseks.  Ukrainas on viimasel ajal olnud ka müstiline pommirünnakute laine. Selle aasta aprillis sai 30 inimest kannatada Dnipropetrovskis aset leidnud neljas plahvatuses. Nende toimepanijaid ei ole siiani tabatud.

Möödunud nädalal tegid pommirühmad Užgorodis ja Kiievis mitu pommi kahjutuks.

UEFA loodab, et Ukraina suudab tagada umbes miljoni jalgpalli EMi külastaja turvalisuse.

«Ukraina kinnitas, et turvakontroll on karm ning julgeolek tagatakse. Politsei on selleks hea ettevalmistuse saanud,» sõnas UEFA pressiesindaja Thomas Giordano.

Poola ja Ukraina korraldavad kolmanda EM finaalturniiri, mis on jaotatud kahe riigi vahel.

Mängud toimuvad nii Poolas kui Ukrainas neljal staadionil.

Poolas on EMi linnadeks Varssavi, Gdansk, Poznan ja Wroclaw. Ukrainas on matšide toimumispaikadeks Kiiev, Donets, Harkov ja Lviv.

Ukraina kasutab EMi ajal õhuruumi valvamiseks hävitajaid ja helikoptereid. Turvalisust tagavad ka 23 000 politseinikku ja eriüksuslast.

«Kõik turva- ja valvesüsteemid on täisvalmiduses ööpäev läbi alates 1. juunist,» teatas Ukrainas EMi turvalisuse eest vastutav Andrei Kljujev.

Ukrainas kasutatakse ilusa ilma tagamiseks helikopteritelt puistatavaid kemikaale, nagu tehti Hiinas Pekingi olümpiamängude ajal neli aastat tagasi.

Samuti on enne EMi üles kerkinud rassismiprobleem. Suurbritannia rahvusringhääling BBC näitas hiljuti dokumentaalfilmi, milles oli näha natsitervitusi tegevaid  ja tumedanahalisi mängijaid solvavaid ukrainlastest jalgpallifänne.

EMi korraldajate sõnul ei ole võõraste vihkamine ja rassism probleemiks vaid Poolas ja Ukrainas, vaid terves Euroopas.

Poola on Venemaaga samas alagrupis. Juba enne EMi algust tekkis Venemaa meeskonna ümber väike skandaal Poola hotellivaliku ümber.

Poola spordiminister palus venelastel hotelli vahetada, kuna lähedal asuvas presidendipalees toimub Poola endise presidendi Lech Kaczynski mälestusüritus.

Poolas usuvad paljud vandenõuteooriasse, mille kohaselt Venemaa on seotud 2010. aastal aset leidnud lennuõnnetusega, milles president hukkus.

Venemaa jalgpallikoondis keeldus hotelli vahetamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles