Saksa väljaanne: Müncheni olümpiamängude veresaunas abistasid neonatsid terroriste

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Palestiina terroristidest, kes Iisraeli sportlased vangi võtsid
Üks Palestiina terroristidest, kes Iisraeli sportlased vangi võtsid Foto: SCANPIX

Saksa väljaanne Der Spiegel kirjutas, et 1972. aasta Müncheni olümpiamängudel veresauna korraldanud Palestiina terroriste abistas kaks Saksa neonatsi.

5. septembril 1972. aastal võttis terroristide grupp mitu Iisraeli sportlast ja treenerit pantvangi. Iisraeli sportlased elasid Müncheni olümpiaküla ehitises number 31.

End Mustaks Septembriks nimetanud grupeering nõudis Iisraeli vanglatest sadade palestiinlaste vabastamist.

Sportlaste röövimine lõppes veriselt. Kui politsei püüdis pantvangis olijaid vabastada, tapsid terroristid sportlased. Kokku kaotas Iisrael sel päeval 11 kodanikku, kellest kuus olid treenerid ja viis sportlased. Kaks neist surid juba enne kui üheksa sportlast võeti pantvangi.

Kokku hukkus 17 isikut, kelle seas oli ka Palestiina terrorirühmituse viis liiget ning üks Lääne-Saksamaa politseinik.

Der Spiegel on saanud enda valdusse dokumente, mille kohaselt kaks sakslasest neonatsi aitasid Palestiina terroristidel seda tapmist ette valmistada.

Varem on selle terroriteoga seostatud vasakäärmuslikku RAF-rühmitust. Uued andmed aga näitavad, et palestiinlasi aitasid saksa paremäärmuslased.

27. oktoobril 1972. aastal arreteeriti endise SSlase Charles Jochheimi majas kaks meest. Mehed olid relvastatud. Wolfgang Abramowskil ja Willi Pohlil oli kolm Kalashnikovi, 174 padrunit, kaks püstolit, revolver ja kuus käsigranaati.

Meeste jälile jõuti vihje abil. Üks nende paremäärmusliku rakukese liige ostus nende paljastajaks.

Abramowski ja Pohli juurest leiti ka ähvarduskiri Müncheni kohtu kohtunikule, kes langetas otsuse kolme ellu jäänud Palestiina terroristi üle, keda süüdistati Münchenis Iisraeli sportlaste tapmises.

Politsei tegi kindlaks, et paremäärmuslastel olid samasugused granaadid nagu Palestiina terroristidel.

Kaks kuud enne Müncheni veresauna oli Dortmundi politsei teatanud Lääne-Saksamaa luurele, et Willi Pohlil võib olla kontakt Palestiina terroristi Mohammed Daoudiga. Viimane osutus Mümcheni tapmise plaani väljatöötajaks.

Der Spiegeli ajakirjanikud tegid nüüd 68-aastase Willi Pohliga intervjuu. Endisest neonatsist on saanud krimikirjanik.

Pohl kinnitas, et tal ei ole enam ammu terroristide ega neonatsidega kontakti.

Der Speigeli andmetel aitas Pohl Daoudil hankida Mercedes-Benz autod ning viis terroristi kokku oma endis vanglakaaslasega, kes oskas passe võltsida.

Pohli sõnul ei olnud tal aimugi, et aitab Müncheni olümpiamängude terrorirünnakut ette valmistada.

«Sõitsin koos Daoudiga läbi Saksamaa. Ta kohtus erinevates paikades kohalike palestiinlastega,» selgitas Pohl.

Pohli kinnitusel ei kuulnud ta nende koosviibimise ajal mitte kordagi sõna «München», kuid sai teada pantvangide võtmise plaanist, milles Iisraeli pantvangid vahetatakse Palestiina vangide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles