Ekspert: olümpia pikas perspektiivis vaatamisharjumusi ei muuda

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt
Usain Bolt Foto: SCANPIX

TNS Emori meediaosakonna juhi Külli Esko hinnangul ei pruugi  olümpiamängude jõudmine TV3e ekraanile kanalile pikaajalist konkurentsieelist anda, sest vaatajate harjumust on lühiajaliselt väga keeruline muuta.

Esko kinnitusel on olümpiamängud või teised suurvõistlused ETV jaoks seni olnud võrreldes teiste kanalitega ilusamaks ajaks, kuid väita seda, et sellel oleks pikemas perspektiivis kanali koguvaadatavusele otsene mõju, ei saa.

«Et sellest tekiks vaatamisharjumus ehk mängitaks ümber kanalite edukust näitav vaatamisaja jaotuvus, siis kui palju seda annab ühe alaga tekitada ja just pikaajaliselt...» mõtiskles Esko.

Esko sõnul on olukorda keerukas analüüsida, sest üks ala nagu näiteks kergejõustik kestab olümpiaprogrammist vaid nädala.

Samuti mängib rolli olümpiamängude toimumiskoht: kas võistlused on Eestile sobivas ajavööndis või öisel ajal, kus mõju pole ehk niivõrd suur.

Lisaks on nii 2014. kui ka 2016. aasta olümpiamängude ajal telemaastik kui ka vaataja täiesti uues olukorras, sest varem pole suurvõistlus korraga kahel telekanalil olnud.

«Siis ei koondu kõik vaatajad ühele kanalile ja kui TV3 näitab kergejõustikku, siis samal näitab ETV äkki, kuidas medali saavad meie sõudjad,» selgitas Esko. «See on huvitav pretsedent. Nüüd ei saa see üks, kes näitab, seda kõige kreemikamat osa endale, vaid seda tuleb jagada.»

Aastaajale Esko erilist tähtsust ei omista, sest spordivaatajal pole tema hinnangul vahet, mida samal ajal konkureerivalt kanalilt näidatakse.

«Teisalt aga, kui mind üldse ei huvita, siis ma ei vaata telerist olümpiat või olen ekstra teisel kanalil, sest spordist on saanud nii palju, et võiks juba ükskord läbi saada, mida oli EMi taustal kuulda, et kaua seda jalgpalli jaksatakse näidata,» ütles Esko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles