Pedofiilist treenerit varjanud USA ülikool sai 60 miljonit dollarit trahvi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Penn State'i üliõpilased olid otsuse väljakuulutamise järel šokis.
Penn State'i üliõpilased olid otsuse väljakuulutamise järel šokis. Foto: SCANPIX

USA Rahvuslik Ülikoolispordi Assotsiatsioon võttis vastu pretsedenditu otsuse, millega pedofiilist jalgpallitreeneri Jerry Sandusky tegusid varjanud Penn State’i ülikool sai ääretult ränga karistuse.

Penn State peab muu hulgas tasuma 60 miljonit dollarit trahvi, sealsed võistkonnad ei pääse nelja järgneva hooaja jooksul põhiturniirilt kohamängudele ja koolilt võetakse nelja aasta jooksul iga-aastaselt ära kakskümmend stipendiumit.

Ühe silmatorkavaima lükkena kustutatakse statistikast ka kõik Penn State’i Ameerika jalgpalli meeskonna võidud, mis saavutati ajavahemikul 1998-2011. Sellise otsuse eesmärk on karistada ligi 46 aastat samas ametis olnud meeskonna treenerit Joe Paternot, kes aitas oma abitreeneri Sandusky räigeid tegusid varjata. Seni oli Paterno võitude arvu poolest ülikoolispordi ajaloo edukaim treener, kuid langeb nüüd selles arvestuses alles 12. kohale.

Samuti ei pääse Penn State’i jalgpallurid järgmise nelja aasta jooksul konverentsi finaalmängule. Kõige eelnevaga seonduvalt teatas NCAA, et kõikidel Penn State’i jalgpalluritel on vaba voli ülikooli vahetada. Tavaliselt peab sportlane sellisel juhul reeglite kohaselt ühe võistlusaasta vahele jätma.

Ülikool jääb ilma ka sissetulekutest, mis tavaliselt osalevate meeskondade vahel ära jagatakse. Kõnealuseks summaks on nelja aasta jooksul hinnanguliselt 13 miljonit dollarit. See raha läheb lastekaitseorganisatsioonidele.

NCAA poolt määratud 60 miljoni dollariline trahv tuleb ülikoolil tasuda viie aasta jooksul, kuid aastas ei tohi summa jääda alla 12 miljoni dollari. Needki summad suunatakse laste seksuaalse ahistamise vastu võitlevatele ja seksuaalse ahistamise ohvriks langenud lapsi toetavatele organisatsioonidele. Penn State ei tohi NCAA nõudmisel seejuures trahvi tasumiseks mitte ühtegi oma spordikava vähendada ega kaotada.

Penn State teatas, et ei vaidlusta NCAA määratud karistust. «Tänase otsusega nõustudes ja soovitud käike tehes astub ülikool märkimisväärse sammu edasi,» teatas ülikooli president Rodney Erickson kirjalikus avalduses. FBI uurimine leidis, et Paterno ja veel kolm ülikooli tippametnikku summutasid tervelt 14 aasta jooksul jalgpallimeeskonna abitreeneri Sandusky vastu esitatud seksuaalse ahistamise süüdistusi.

Juunis mõisteti Sandusky 45 lapseahistamise juhtumis süüdi. Tema ohvriks langes 15 aasta jooksul kümme poissi. Sanduskyle pole veel karistust määratud, kuid minimaalselt läheb ta trellida taha 60 ja maksimaalselt 442 aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles