Kes on kõige õnnelikum – kuld-, hõbe- või pronksmedali võitja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ujuja Brendan Hansen pronksmedaliga
USA ujuja Brendan Hansen pronksmedaliga Foto: SCANPIX

Spordipsühholoogid on uurinud,  millise medali – kuld-, hõbe- või pronksmedali – võitja on kõige õnnelikum.

Nad tõid näite, et nüüdsel Londoni olümpial sai USA ujuja Brendan Hansen 100 meetri rinnuliujumises pronksmedali ning sportlane oli selle üle väga õnnelik, kirjutab Discovery News.

«Tegemist on minu jaoks kõige säravama pronksiga,» lausus ujuja ajakirjanikele.

Hanseni jaoks oli pronksmedalil kulla sära, kuna Pekingi olümpiamängudel jäi ta neljandaks.

Psühholoogide kinnitusel tekitavad erinevad medalid sportlastes erinevaid emotsioone.

«Hõbemedali saanud võivad end piinata mõttega, et nad oleksid olnud võimelised paremaks tulemuseks ning võivad seda medalit isegi kaotuseks pidada. Pronksmedali saajad aga võivad tunda end üliõnnelikena, et nad said ikkagi medali ning on poodiumil,» selgitasid psühholoogid.

Meeskonnaspordis kehtib sama. Finaalmatš näitab, milline meeskond saab kulla, milline hõbeda. Hõbeda saajad võivad end kaotajateks pidada.

Pronksi ja neljanda koha matš aga peetakse eraldi ning selle matši võitja ehk pronksi saanud meeskond tunneb end võitjana.

«Teiseks tulemine ja hõbemedali saamine tekitab sportlastes väga vastakaid tundeid. Nad annavad endast parima, kuid ikkagi jääb midagi nagu puudu. Samas saavad ka hõbemedali omanikud tähelepanu ja tunnustust. Hõbemedali tõttu võib sportlase hinges kripeldama jääda ning see annab motivatsiooni edasi pingutada,» selgitasid spordipsühholoogid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles