Eestlased olümpial: medalimehed, keskmikud ja nõrgad läbikukkujad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter
Gerd Kanter Foto: Liis Treimann

Postimehe olümpiatiim võttis kokku Eesti koondise esinemise – tulemused olid seinast seina. Medalimeeste kõrval väärisid paljud atleedid kiitust, ent samas tuli mõnelgi sportlasel leppida nõrga taseme või läbikukkumisega. Hinnangute andmisel lähtusime sportlaste eesmärkidest, võimetest, varasematest tulemustest ja nende kohast oma ala maailma edetabelis.


Heiki Nabi  (kreeka-rooma maadlus)
Tulemus: 2. koht

Postimehe hinnang: hõbemedal
Kuus aastat tagasi maailmameistriks tulnud, kuid seejärel järjepanu tagasilööke talunud maadleja lõpetas medalipõua kõige tähtsamal võistlusel, üllatades hõbeda võiduga paljusid. Eesti maadluse viimasest olümpiamedalist oli möödas 60 aastat – Nabi tõi meid maadluskaardile tagasi.

Gerd Kanter (kettaheide)
Tulemus: 3. koht

Postimehe hinnang: pronksmedal
Kanter on kergejõustiku­areenil pidanud korduvalt päästma meid medalita jäämisest. Seekord sai ta tänu Heiki Nabile tegutseda pingevabamalt. Kanter tõestas, et kuulub kettaheite kõige teravamasse tippu – teine olümpiamedal ja kokku kaheksas tiitlivõistluste autasu on imetlusväärne.


Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja, Andrei Jämsä (paarisaeruline neljapaat)
Tulemus: 4. koht

Postimehe hinnang: väga tugev tase
Medalimõtetega kokku pandud neljapaat võinuks reaalselt püüda vaid pronksmedalit, kuna kaks esimest – Saksamaa ja Horvaatia – olid kindlalt paremad. Esimesena medalita jäämine tekitas küll meestes pettumust, kuid tegelikult tubli tulemus. Loodetavasti suudetakse seda nelikut koos hoida.

Grete Treier (maanteejalgratas)
Tulemus: 17. koht

Postimehe hinnang: tugev tase
Treier on vapper naine – olümpia eel vaevasid teda selja- ja jalavalud, kuid Londonis oli kahe lapse ema stardis ja jõudis oma suurvõistluste parima kohani. Kaks korda jäi ta kaaslaste kukkumiste pärast toppama, ent mõlemal korral pedaalis ta end gruppi tagasi ja lõpu eel püüdis isegi peagrupist plagada.

Ingrid Puusta (purjetamine, RS-X)
Tulemus: 15. koht

Postimehe hinnang: tugev tase
Eesti olümpialastest üks suuremaid üllatusi. MMi 48. kohaga olümpiapileti teeninud piiga edestas Inglismaal neid, kellele on varem kaotanud, tulemuseks suurepärane 15. koht. Selle neiu tegemisi tasub tulevikus tähelepanelikult jälgida. 

Anna Iljuštšenko (kõrgushüpe)
Tulemus: 15. koht

Postimehe hinnang: keskmik
Tore, et Iljuštšenko suutis treeneri surmaga kaasnenud vaimsele pingele vaatamata sportimist jätkata ja end suurvõistluseks vormi ajada. Kui ainult poleks seganud vigastus ja haigus… Lõppvõistlusele pääsemine polnud tema jaoks siiski ebareaalne soov.

Rasmus Mägi   (400 m tõkkejooks)
Tulemus: 27. koht

Postimehe hinnang: keskmik
Tänavu jõudsalt arenenud ja Helsingi EMil finaali jõudnud noormees ihkas ka Londonis joosta aega alla 50 sekundi. Paraku see ei õnnestunud, kuid samas ei jäänud poolfinaali koht kaugele. Pole kahtlust, et sellest mehest kuuleme veel palju ja kaua.

Grit Šadeiko (seitsmevõistlus)
Tulemus: 23. koht

Postimehe hinnang: keskmik
Arvestades talvel ja varakevadel Šadeikot kimbutanud probleeme, pole põhjust nuriseda, kuid Helsingi EMi avapäeva tulemused kruttisid lootused kõrgemaks nii fännidel kui ka piigal endal. Nüüd on aeg tõsiselt mõelda, kuhu ja kuidas edasi, sest seitsmevõistluse keskmine tase on väga kõrge.  

Ardo Arusaar
(kreeka-rooma maadlus)
Tulemus: 8. koht

Postimehe hinnang: keskmik
Kuigi Arusaar kaotas teises matšis ja tabelis kaheksa sekka ei jõudnud, lõpetas ta võistluse nii kõrgel kohal tänu kvalifikatsioonipunktidele, väljavõideldud 8. koht olnuks hinnalisem.

Raul Must (sulgpall)
Tulemus: 17.–32. koha jagamine

Postimehe hinnang: keskmik
Must avas esimese Eesti sulgpallurina olümpial võiduarve ja kuulutas end kõigile ohtlikuks vastaseks, kuid maailma 6. numbri vastu polnud tal mingit võimalust. Võrreldes eelmise olümpiaga on siiski toimunud areng.

Martin Liivamägi (ujumine)
Tulemus: 25. koht 200 m kompleksujumises ja 29. koht 100 m rinnuliujumises

Postimehe hinnang: keskmik
Liivamägi olümpia päästis 200 m kompleksis ujutud hooaja parim tulemus, kuid üldine tase ei võimaldanud tal sellega kõrgeid kohti püüda. Samas on mehe esinemisele raske etteheiteid teha.

Karl-Martin Rammo (purjetamine, Laser)
Tulemus: 18. koht

Postimehe hinnang: keskmik
Rammo alustas olümpiaregatti väga hästi ja liikus vahepeal koguni medalisõidu suunas, kuid võistluse teine pool ebaõnnestus ja lõpuks langes ta halli massi. Olümpia näitas, et tulevikus on perspektiivi tõusta kõrgele. 

Reena Pärnat (vibulaskmine)
Tulemus: 33.–64. koha jagamine

Postimehe hinnang: nõrk tase
Tegelikult pole noorukesele vibupiigale etteheiteid, sest olümpia oli tema jaoks eelkõige õppimise koht, mis peaks andma tulevikuks hea impulsi. Maailma tippudest jääb ta veel kaugele, kuid tähtis on soov kuhugi jõuda ja Pärnat on seda soovi kinnitanud.

Rene Mandri (jalgratas)
Tulemus: 50. koht

Postimehe hinnang: nõrk tase
Loomulikult oli ainsa eestlasena ässadest kubisevate tiimide vastu raske saada, kuid oleks võinud ju vähemalt üritadagi. Peagrupis loksudes finišisse jõuda on küll tore, kuid vaid juhul, kui eesmärgiks oli lihtsalt olümpiavõistlus läbi sõita. Eeltöö ja juttude põhjal tundus, et eesmärgid olid suuremad. 

Risto Mätas (odavise)
Tulemus: 21. koht

Postimehe hinnang: nõrk tase
Enne võistlust kinnitas Mätas, et lõppvõistluselt eemalejäämine oleks pettumus. Paraku lõikas olümpiamängude debütant võistluse ajal näppu, hakates proovima uusi naelikuid ja hiljem neid vanade vastu vahetades. Soovitu jäi saavutamata, kuigi võimetelt oli edasipääs võimalik.

Aleksander Tammert (kettaheide)
Tulemus: 27. koht

Postimehe hinnang: nõrk tase
Tammerti puhul oli saavutuseks juba see, et ta üldse pääses oma karjääri viiendale olümpiale ja see päästab ta ka läbikukkumisest. Amatöörina harjutades on vanameister hoidnud rahvusvahelist taset, kuid noorem põlvkond on tasemelt kaugele ette liikunud.

Johannes Ahun (purjetamine, RS-X)
Tulemus: 30. koht

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Ahun tegi parema etteaste kui neli aastat tagasi Pekingis, kus sai 33. koha, kuid ka seekord ei õnnestunud korda saata midagi väga säravat.

Anna Pohlak  (purjetamine, Laser Radial)
Tulemus: 35. koht   

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
19-aastane piiga oli küll ühes sõidus kuues, kuid see jäigi vaid üheks juhuslikuks sähvatuseks, sest kokkuvõttes kuulus ta 41 võistleja seas viimaste hulka.

Raigo Toompuu (kuulitõuge)
Tulemus: 30. koht

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Tegelikult on Toompuu amatöörsportlane, kelle tase ei võimaldagi kõrgeid kohti püüda. Mees peab olema rahul, et üldse olümpiale pääses, kuid tulemus alla 19 meetri on isegi tema jaoks ja hommikul tõugatuna alamõõduline.

Marek Niit (sprint)
Tulemus: 41. koht 100 m jooksus ja 38. koht 200 m jooksus

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Igal talvel ja kevadel tõstab USAs õppiv ja harjutav Niit oma vägevate tulemustega ootused kõrgele, kuid päris hooajaks on ta vormi minetanud. Sama juhtus ka tänavu ja juhtub ilmselt tuleval hooajal, siis saab õpinguperiood läbi ja mees võib kooli esindamise asemel keskenduda päris võistlustele. Vaatamata kõigele tähendavad olümpiatulemused aga põrumist.

Anžela Voronova (laskmine)
Tulemus: 42. ja 31. koht

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Kuigi leidus neid, kes nägid Voronoval isegi õhkõrna medalivõimalust, oli tegelikkus midagi muud – juba väga kogenud sportlasena olümpiadebüüdi teinud naise tase ei küündinud paremate lähedalegi.

Evelin Talts (maratonijooks)
Tulemus: 103. koht

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Sarnaselt mitme Eesti kergejõustiklasega oli ka Taltsi jaoks peamine eesmärk pääs olümpiale. Sellega sai ta paljude jaoks üllatuslikult hakkama, kuid enamaks polnud jaksu.

Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam (paarisaeruline kahepaat)
Tulemus: 13. koht

Postimehe hinnang: väga nõrk tase
Sisuliselt viimasel minutil olümpiakoha teeninud tänavused noorte Euroopa meistrid ei suutnud täiskasvanute tempole vastu pidada ja jäid oma paadiklassis viimaseks. Tuleb vaid loota, et avansina tulnud olümpialkäigust on tulevikus kasu.

Nikolai Novosjolov (vehklemine)
Tulemus: 9. koht, kaotas epeeturniiril oma ainsa matši

Postimehe hinnang: läbikukkumine
Novosjolov tuli olümpiale maailma esinumbrina, seega tähendab juba avamatšis kaotamine selget altminekut ja seda ei paranda ka teadmine, et teisedki soosikud vääratasid. Novosjolov polnud matšiks valmis ei taktikaliselt ega ka vaimselt. Vastane surus oma tahtmise peale ja endisel maailmameistril puudus vastukäik.

Märt Israel (kettaheide)
Tulemus: 25. koht

Postimehe hinnang: läbikukkumine
Kogu hooaeg oli Israeli jaoks vaevaline ja vähemalt võistlustel ta õiget heitetehnikat ei leidnudki. Liiga suure tahtmise tagajärjel tekkinud ületreeningust väljatulemiseks ja möödunud aasta tasemele jõudmiseks on vaja eelkõige vaimu tugevdada. Mulluse MMi neljandal mehel on ju võimed ja oskused olemas. 

Martin Padar (judo)
Tulemus: 17.–32. koht


Postimehe hinnang: läbikukkumine
Padar kohtus loosi tahtel avaringis Pekingi olümpiapronksi Oscar Braysoniga ja olümpia lõppes vähem kui kolme minutiga. Padar on karjääri jooksul sähvatanud ja see näitab, et tegelikult on ta võimed suuremad, kui kahe olümpia tulemused näitavad. Kas probleem on vaimus või milleski muus, teab vaid mees ise.

Deniss Karpak (purjetamine, Finn)
Tulemus: 11. koht

Postimehe hinnang: läbikukkumine
Enne olümpiaregatti maailma edetabelis 2. kohal olnud Karpak võitis küll ühe sõidu, kuid kokkuvõttes ei jõudnud ta isegi medalisõitu ehk kümne parema sekka, seetõttu ei saa tulemusega rahul olla. Märksõnaks on ebastabiilsus.

Triin Aljand (ujumine)
Tulemus: 19. koht 50 m vabaujumises ja 35. koht 100 m liblikujumises

Postimehe hinnang: läbikukkumine
Olümpiaeelsest mäestikulaagrist väsinud mullune Eesti parim naissportlane ei suutnud täita oma peamist eesmärki – jõuda põhidistantsil ehk 50 m vabaujumises poolfinaali. Loodetavasti leiab ta motivatsiooni nelja aasta pärast uuesti üritada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles