Endine jalgrattur: dopingu tarbimisega tapsin oma unistuse

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Vaughters ajakirjanike piiramisrõngas
Jonathan Vaughters ajakirjanike piiramisrõngas Foto: SCANPIX

Praegu Garmin-Sharpi jalgrattameeskonna mänedžerina tegutsev Jonathan Vaughters tunnistas New York Timesi veergudel, et tarvitas oma sportlastee käigus keelatud aineid.

«Valisin pettuse tee ja tapsin sellega oma unistuse. Otsustasin kasutada dopingut. Mul on sellest otsusest sügavalt kahju,» kirjutab Vaughters.

Oma artiklis kirjeldab ta probleemset lapsepõlve ja ratturikarjääri algusaegu. Seda, kuidas rasketel aegadel aitas unistus tippsportlaseks saamisest ja Tour de France’il sõitmisest tal vastu pidada.

Ühel hetkel seisis ta aga raske valiku ees: kas kasutada keelatud aineid või loobuda oma unistustest. «Dopingu tarvitamine ei meeldinud mulle. Ma vihkasin seda, kuid olin ambitsioonikas. Olin poole oma elust pingutanud ühe eesmärgi nimel. Kui oled ambitsioonikas sellises keskkonnas, kus reegleid pole kehtestatud, oleks võimaluse kasutamata jätmine sarnane tulumaksu maksmisega riigis, kus tulumaksu ei nõuta.»

Samas üritab endine rattur nüüd propageerida dopinguvaba sporti. Muuhulgas on ta enda võistkonnas andnud teise võimaluse juba vahele jäänud sportlastele nagu Thomas Dekker ja David Millar.

«Kui mulle edastatud sõnum, või mis veel tähtsam – spordimaailma reaalsus – olnuks erinev, oleksin võib-olla saavutanud oma unistuse ilma oma unistusi tapmata. Ilma pettuseta. Olin siis 15 aastat noorem ja 15 aastat rumalam. Tegin vale otsuse, aga tean, et järgnevad generatsioonid saavad teha õige valiku ainult siis, kui seame neile realistlikud eesmärgid. See on õppetund mille olen saanud ja olen püstitanud oma tegevuse eesmärgiks aidata sportlastel teha õigeid valikuid,» kirjutas Vaughers.

«Pea kõik dopinguga patustanud sportlased, kellega olen rääkinud, on öelnud, et tegid sellise otsuse  olukorra võrdsustamiseks. Kõik tahavad võrdset võimalust, ei midagi enamat. Anname siis noortele võrdsed võimalused ilma dopinguta. Pingutame selle nimel, et muuta sport ausaks. Selle nimel, et ükski sportlane ei peaks enam sellise valiku ees seisma,» kõlas Vaughersi üleskutse dopinguvaba spordi propageerimiseks.

Vaughtersi karjääri säravaimad saavutused on 2001. aastal teenitud etapivõit Tour de France'i eraldistardiga sõidust ning USA 1997. aasta meistritiitel samuti eraldistardist sõidus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles