Rio de Janeiro olümpiamängud 2016 - mida oodata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio de Janeiro 2016. aasta suveolümpiamängude logo
Rio de Janeiro 2016. aasta suveolümpiamängude logo Foto: Wikipedia.org

Londoni olümpiamängud lõppesid 12. augustil ning järgmised olümpiamängud toimuvad 2016. aastal Brasiilias Rio de Janeiros.

Brasiilia valitsus investeerib olümpiarajatistesse 17 miljardit dollarit, edastab The Telegraph.

Rio de Janeiro olümpia- ja paraolümpiaküla suurus on üle 74 hektari. Olümpiakülla kerkib 48 ehitist, milles on 17 700 magamiskohta.

Võistlused leiavad aset 34 võistluskohas, millest 18 on juba kasutusel. Üheksa uut võistluspaika tuleb rajada. Lisaks kerkib veel seitse ajutist võistluskohta.

Võistluskohad asuvad neljas paigas - Barra de Tijucas, Copacabanas, Deodoros ja Maracanãs. Jalgpallimatšid peetakse linnast väljas asuval mitmel jalgpallistaadionil.

Barra de Tijucas leiab aset kõige enam võistlusi, kaasa arvatud poks, lauatennis, sulgpall, iluvõimlemine ja enamik veespordialasid.

Olümpiaküla ja olümpiapark asuvad samuti Barra de Tjiucas.

Copacabanas, mis on tuntud oma ilusa neljakilomeetrise ranna poolest, leiavad aset sõudmine, purjetamine, kanuusõit, kajakisõit ja rannavolle.

Deodoros toimuvad seitsme ala võistlused – moodne viievõistlus, laskmine, ratsutamine, jalgrattasõit, vehklemine ning kanuu ja kajaki slaalom.

Maracanãs asub samanimeline staadion kus leiab aset olümpiamängude ava- ja lõputseremoonia ning osa jalgpallikohtumisi.

Maracanã staadionile mahub 90 000 pealtvaatajat, mis on 10 000 rohkem kui mahutus Londoni uuele olümpiastaadionile.

Kergejõustikuvõistlused peetakse João Havelange staadionil ning laskmisvõistlused Sambódromo staadionil. Esimese staadioni istekohtade arvu suurendatakse olümpia jaoks 45 000-lt 60 000ni.

Mis puutub Rio de Janeiro ühistransporti, siis on selles linnas kaks metrooliini. Metrood plaanitakse pikendada olümpiaks 14 kilomeetri võrra ning lisada kuus metroojaama.

Rio de Janeiro olümpiale on kaasatud mitu uut ala. Pärast 112 aastast pausi saab olümpial jälle golfi näha. Golf on Brasiilias väga populaarne spordiala. Esimest korda toimub Rio de Janeiro paraolümpial triatlon.

2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängud on esimesed, mis toimuvad Lõuna-Ameerikas. Aafrika on ainus manner, kus ei ole veel olümpiamänge toimunud.

Rio olümpiamoto on « Viva Sua Paixao», mis tähendab «Ela kirega».

Kõikidel Rio de Janeiro staadionitel, välja arvatud Morambi staadionil, toimuvad enne olümpiamänge maailmameistrivõistlused jalgpallis.

Jalgpalli MM leiab aset 12. juunist kuni 13. juulini 2014.

Rio 2016 logo koosneb kolmest teineteise kätest hoidvast kujust, mis esindab selle linna kuulsat 396 meetrist vaatamisväärsust Pão de Açúcari mäge. Kujud on Brasiilia lipu värvi – sinine, roheline ja kollane.

XXXI suveolümpiamängud toimuvad 5.-21. augustini 2016. aastal Brasiilias Rio de Janeiros. Rio de Janeiro valiti olümpiamängude korraldajaks 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles