Reena Pärnat püstitas koduväljakul uue Eesti rekordi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reena Pärnat Londoni olümpiamängudel.
Reena Pärnat Londoni olümpiamängudel. Foto: Liis Treimann

10.-12. augustil toimus Järvakandis traditsiooniline vibuturniir 43. Järvakandi Open, mis on neljandat aastat nimetatud ka Toomas Kivilo mälestusvõistluseks. Reena Pärnat püstitas uue Eesti rekordi, mis on kehtib nii juunioride kui täiskasvanute arvestuses. 

Tuleb märkida, et ta ei olnud ainus, kes sel võistlusel rekordi lasi – kaheksa riigi konkurents ja tuulevaikne ilm andsid võimaluse headeks tulemusteks kõigile.

Järvakandi vibustaadionile kogunesid laskurid Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Venemaalt, Saksamaalt ja USAst. Sportvibu klassis võisteldi harjutuses FITA-1 (koosneb 4 erinevast distantsist) ja olümpiaringi stiilis duell-laskmises.

Naiste klassis oli heitlus Reena Pärnati ja Anneli Preimanni vahel väga terav – nii eelringis kui duellides sai määravaks veel ka viimane nool. FITA-1 harjutuses ebaõnnestus nii Pärnatil kui Preimannil mõlemal 2 lasku. Selles valguses on tulemused vastavalt 1305 ja 1296 silma väga hea saavutus. Eesti rekord kuulub 1318 silmaga Anneli Preimannile, juunioride rekord 1305 silmaga Reena Pärnatile. Seega oli Pärnatil tegemist noorteklassi rekordi kordamisega.

Uus rekord 60 meetri distantsil

FITA-1 harjutus koosneb 4 distantsist (naistel 70/60/50/30 ja meestel 90/70/50/30 meetrit). 60 meetri distantsi rekord kuulus 1984. aastast alates Kersti Veerile – 333 silma. Reena Pärnat viis selle 338 silmani.

Kui veel mõned aastad tagasi kuulus Veeri nimele suurem osa naisteklassi rekordeid, siis nüüd on tema nimel veel ainult kõige lühema distantsi – 30 meetri – Eesti rekord.

Pärnat ja Preimann jõudsid duell-laskmises omavahel kokku kullafinaalis. Seeriad 23:27, 27:27, 29:27, 28:28, 27:27 viisid noored naised 5:5 seisul ümberlaskmisele. Otsustava noole lasi Pärnat kümnesse ja Preimann üheksasse, mis tagas Pärnatile kulla.

Kolmanda naisena oli poodiumil Sofia Silakova (end. Goncharova), kes on olnud mitu aastat maailma plokkvibulaskmise nr 1. Peale mõneaastast võistluspausi lasi ta Järvakandis uuesti – kuid elus esimest korda võistles sportvibu klassis. Tulemus 1275 silma FITA-1 harjutuses ei ole esimese korra kohta sugugi punastamist väärt – eks paistab, kas venelannal jätkub tahtmist ennast Rio olümpiamängude ajaks Vene koondisesse töötada. Just see oli tema vibuklassi vahetamise põhjus – olümpiamängude kavas on sportvibu, plokkvibu aga mitte.

Plokkvibus naistest oli eelringi parim Inga Kizeliauskaite (Leedu) ja duellides Natalia Chepik (Venemaa).

Mehed

Meeste FITA ringis oli kogu päeva liidriks Rootsi laskur Marcus Langeholt kuni viimaste seeriatega möödus temast Taavo Allik, kes lasi Eesti meeste 2012 edetabeli parimaks tulemuseks 1264 silma. Meeste duellid võitis Eetu Tiainen (FIN).

Plokkvibulaskmises tegi Soome rekordi Marko Järvenpää, kellel õnnestus duell-laskmises lasta kõik 15 noolt kümnesse. Seejuures lasi ta 7 noolt X-ringi. See jääb 1 X-ga alla Euroopa rekordile ja 3 X-ga alla maailmarekordile. Sellest faktist hoolimata võitis nii eelringi kui matšid Eesti mees Evert Ressar alistades Järvenpää kullafinaalis 144:138 (plokkvibulaskmises ei kasutata seeriate süsteemi vaid punktide liitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles