Segadus kohtunikega kustutas jalgpalli Balti turniiri tulemused FIFA tabelist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Soome kohtumine Balti turniiril.
Eesti ja Soome kohtumine Balti turniiril. Foto: Sille Annuk

Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA teatas, et tänavuse jalgpalli Balti turniiri mänge riikide edetabeli koostamisel ei arvestata. Põhjuseks toodi FIFA reeglitele mittevastava neljanda kohtuniku kasutamine.

Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juhi Mihkel Uibolehe sõnul on segaduse taga FIFA katsed vabaneda kokkuleppemängudest. «FIFA-l on maavõistluse kokkuleppimiseks ja registreerimiseks oma kindel kord, mida karmistati eriti pärast kihlveopettusi. Üheks selle korra osaks on see, et mängu kohtunik ja abikohtunikud peavad olema FIFA litsentsiga. Neljandast kohtunikust see kord ei räägi,» selgitas Uiboleht.

«Registreerisime Balti turniiri vastavalt reeglitele FIFAs ja UEFAs ja saatsime ka kõigi kohtunike nimed, kes seal teenindama hakkavad – kõik kohtunikud ja abikohtunikud olid nagu nõutud FIFA litsentsiga. UEFA saatis vastava kinnituse, et mängudega on kõik korras. FIFA poolt oli vaikus, kuigi reeglite järgi peaks UEFA kinnitusele järgnema ka FIFA oma,» sõnas Uiboleht.

«Augustikuus avastasime nii meie kui ka soomlased juhuslikult, et millegipärast pole neid mänge FIFA kodulehel kirjas, samas FIFA poolt mingit infot polnud tulnud. Pöördusime siis ise FIFA poole. Saatsime FIFA-le ka kirja, et nende dokumentatsioonis ei ole neljanda kohtuniku teemat puudutatud, samuti juhtisime tähelepanu, et FIFA ei juhtinud eelnevalt sellele tähelepanu, kuigi nad seda tegema peaksid.

FIFA vastas esialgu, et neil oli mais ja juunis nii palju mänge, et nad ei jõudnud reageerida. Meie selle vastusega ei rahuldunud ja saatsime nüüd ametliku päringu,» kirjeldas Uiboleht EJLi samme.

Tema sõnul ei puuduta selline probleem mitte ainult Balti turniiri mänge. «FIFA on taoliselt mittearvestanud veel mitut täiesti ausalt ja reeglitekohaselt peetud kohtumist, näiteks Leedu – Venemaa maavõistlus. Ehk siis probleem on laiem ja sellepärast pöördusime ka FIFAsse ametliku päringuga. Ootame nüüd FIFA poolt vastust.

FIFA korra mõte on teha ebaausatel inimestele elu kibedaks, kuid praegu on efekt vastupidine - löögi alla on sattunud hoopis ausad mängud, mis pole kindlasti FIFA huvides,» lausus Uiboleht.

Riikide edetabelit võetakse arvesse MM- ja EM-valikturniiride alagruppide loosimisel. Balti turniiril Soomele kaotanud, kuid kolmanda koha mängus Leedust jagu saanud Eesti asub hetkel FIFA edetabelis 49. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles