Tartu esimese linnamaratoni võitis Ida-Viru jooksja Dmitri Aristov

Vahur Kalmre
, Tartu Postimehe vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Tartu linnamaraton. Pildil võitja Dmitri Aristov.
Esimene Tartu linnamaraton. Pildil võitja Dmitri Aristov. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna tehakse Tartus ajalugu - joostakse esimene Tartu linnamaraton. Lisaks 42,2 kilomeetri pikkusele maratonile on kavas ka 10 kilomeetri pikkune sügisjooks. Linnamaratonile, mille rada läbib paljusid Tartu linnaosi, antakse start kell 9. Tartu Postimees vahendab infot ja muljed maratoniraja kõrvalt. 

Naiste lõpuprotokoll. 1. Annika Vaher, Saaremaa 3:12.22, 2. Merike Vanjuk, Hiiumaa 3:24.38, 3. Kärt Kokk, Tartu 3:28.09.

Jalgrattur Grete Treier lõpetas naistest 8. kohaga (üldjärjestuses 111. koht), aeg 3:36.25.

Kell 12.27. Linnamaratoni viimane jooksja on jõudnud raja 25. kilomeetrile Veibri külas, annab teada reporter Risto Mets. Number 396 alla jooksev 77-aastane Eino Tolga Ida-Virumaalt ütles, et igal juhul tuleb ta lõpuni välja (vaata teda ka pildivalikus!).

Lõpuprotokoll. 1. Dmitri Aristov, Ida-Viru 2:32.46, 2. Raivo Alla 2:35.56, 3. Ivar Ivanov, Võru 2:37.34, 4. Hasso Paap, Tartu 2:44.52, 5. Harri Sokk, Tallinn 2:48.08, 6. Mart Suurkivi, Lääne-Viru 2:49.11.

Esimene välismaalane oli lätlane Valdis Nilovs, kes sai 10. koha (aeg 2:57.26).

Kell 12.14. Finisis on esimene naine, Annika Vaher. Aeg 3:12.22.

Kell 11.46. Suurem osa maratonijooksjaid on 30 kilomeetrit läbinud, annab raja äärest Metshaldja tänavalt teada reporter Risto Mets. Tagumise otsa jooksjatele tuleb maraton aga üsna raskelt, näha on krampide käes vaevlevaid jooksjaid, on kõndijaid ning venituspuhkusi tegevaid jooksjaid. Rahvas elab raja ääres neile kaasa. Maraton on ikka maraton.

Võitja Dmitri Aristovi esimesed muljed. Aristov ütles, et see oli tema esimene maraton, kuni kahekümneda kilomeetrini oli üsna ok, sealt edasi läks raskeks ning võit ei olnud tema jaoks eriti suur üllatus, vahendab finisipaigast Tartu Postimehe reporter Marii Kangur. Aristov lisas, et Lossi tänava tõus võttis ta üsna läbi, kuid õnneks oli sealt edasi vaid langus.

Kell 11.38. Finisis on ka kolmas jooksja, võrulane Ivar Ivanov.

Kell 11.34. Esimese Tartu linnamaratoni võitis Dmitri Aristov. Teise koha sai Raivo Alla.

Kell 11.30. Kolmekümnedale kilomeetrile Anne kanali juures on jõudnud nüüd rohkem jooksjaid, vahetevahel tuleb neil jooksurada jagada pikkade ritvadega kalameestega, kes samuti jooksurada kasutavad, annab raja äärest teada reporter Risto Mets. Linnaelu elab ka oma elu. Just-just läbis teeninduspunkti raja 30. kilomeetril ka jalgrattaleedi Grete Treier.

Kell 11.22. Liider Dmitri Aristov on jõudnud Lossi tänava tõusule (kunagi sõitsid sealt üles jalgratturid kuulsatel Tartu tänavasõitudel! Äkki keegi veel mäletab, kuidas rahvas skandeeris, kui Metsa Tõnn ja hiljem Pikkuusi Avka esimesena munakivitõusu võttis! - toimetaja nostalgiahetk), kohe-kohe saab tal läbitud 40 kilomeetrit. Ees ootab veel Toomemäe ring ja siis finis Raekoja platsil.

Kell 11.18. Esimene naine Annika Vaher (number 66) on jõudnud 31. kilomeetrile, teatab Risto Mets.

Kell 11.05. Liider Dmitri Aristov on 34. kilomeetril, talle kaotab ca kilomeetriga Raivo Alla. Kolmas on Ivar Ivanov, kes jääb Allast maha ca minutiga, annab raja kõrvalt teada reporter Marii Kangur. Neljandal kohal jookseb ikka Hasso Paap, kuid vahed on juba üsna suured.

Kell 10.47. Liider Dmitri Aristov on jõudnud 30. kilomeetrile ja läheneb Annelinna spordimajale. Sealt edasi läheb rada Anne kanali kergliikusteele ja sealt Emajõe kallast mööda läbi kesklinna ülikooli spordihoone suunas. Kel vähegi aega ja tahtmist, võiks nüüd raja äärde ergutama minna. Edeni kaubanduskeskuse juures on muutusi niipalju, et kolmandal-neljandal kohal jooksnud kaks meest ei jookse enam koos, Hasso Paap on jäänud Ivar Ivanovist 30-40 sekundit maha.

Kell 10.40. Linnamaratoni liidrite hulgas on Ihastes Männimetsa teel maratoniraja 27. kilomeetril olukord sama. Juhib Aristov, vahe teisel kohal jooksva Raivo Allaga on juba üle paari minuti. Allast ca 150 meetrit tagapool jooksevad ikka Ivanov ja Paap.

Kell 10.17. Liidril Dmitri Aristovil on pool maratoni läbitud, vahe järgmisega ca 400 m. Teisel kohal jookseb Raivo Alla (91), temast sadakond meetri tagapool tulevad võrulane Ivar Ivanov (2) ja tartlane Hasso Paap (3).

Kell 10.10. Maratoni liidril on läbitud 19 km, üksinda on ca 300 meetrit teistelt eest ära läinud Ida-Viru jooksja Dmitri Aristov (92). 

Kell 10. Samal ajal kui esimesed maratonijooksjad on jõudnud läbida ca 15-16 kilomeetrit, anti kesklinnas start lastejooksudele, esimesena läksid oma 350 m pikkust rada läbima kuni 4-aastased põngerjad. Inimesi on linna kogunenud juba päris palju, täis on nii raekoja esine kui ka tagune, vahendab reporter Marii Kangur. 7-aastane Ede Elisabeth ja 5-aastane Eke Karel ootavad veel oma starti, et ette võtta 500 m pikkune jooks. Nemad on tillu-jooksjad. Veel vanematele on poole tunni pärast kavas minimaraton, 8-aastased ja vanemad läbivad 850-meetrise raja.

Kell 9.51. Esimesed jooksjad on jõudnud Rõõmu tee ristmikule raja 14. kilomeetril. Ees on ikka kuus jooksjat.

Kell 9.36. Esimestel jooksjatel on läbitud 10 kilomeetrit, on jõutud uuesti Sõpruse silla juurde, selja taga on Ropkamõisa ja Karlova ring ning nüüd suundutakse üle silla Annelinna.

Ette on rebinud kuus jooksjat. Kõige ees jooksevad kahekesi Dmitri Aristov (92) ja Raivo Alla (91), siis viieteistkümne meetri järel tuleb kolmik Ivar Ivanov (2), Hasso Paap (3) ja Mart Andresson (6) ning neist jääb omakorda kümmekond meetrit maha Sander Hannus (8), annab Sõpruse sillalt teada reporter Risto Mets.

Samal ajal on linnas ka teistmoodi spordiharrastajaid, üks meesterahvas näiteks otsustas just-just Anne kanalisse ujuma karata.

Kell 9.05. Jooksjad on jõudnud mööda Turu tänavat Sõpruse silla juurde, annab teada reporter Risto Mets. Jooksjaterivi ees on numbrid 2 (Ivar Ivanov, Võru), 7 (Rait Ratasepp, Tartu), 91 (Raivo Alla),  92 (Dmitri Aristov, Ida-Viru),  3 (Hasso Paap, Tartu) ja 8 (Sander Hannus, Tartu). Nüüd on ees Karlova ring.  Sõpruse silla all aga valitseb tõsine maratonimeeleolu, tagumise otsa jooksjad on tulnud ennast proovile panema ning ei kiirusta kohe stardist kõva tempot tegema, mitmetel on saatjaks ratturid, ka on viimaste jooksjate hulgas näha meditsiiniteenistuse rattureid, annab edasi reporter Risto Mets.

Kell 9.00. Esimene Tartu linnamaraton algas. Nagu öeldud suunduvad jooksjad nüüd stardist Vabaduse puiesteelt mööda Turu tänavat Karlova poole. Ees on 42,2 kilomeetrit. 472 meest ja 80 naist on rajal.

Kell 8.50. Saarlane Anti Toplaan (stardinumber 69) arvas stardispaigas, et proovib jõuda finisisse 3.15-ga, kuid peamiselt tegevat talle muret rada, sest see on tundmatu. 26-aastane Marti Tutt läheb elu esimesele maratonile, ka treeningutel pole ta läbinud rohkem kui 20-kilomeetriseid ringe, rääkis ta stardiplatsil Tartu Postimehe reporterile Marii Kangurile. Kaks Saare naist, 45-aastane Maris Jaama ja 40-aastane Annika Vaher on seevastu juba staazikad maratonilkäijad, Marisel on see juba seitsmes ja Annikal viies maraton.

Kell 8.40. Raja äärest Risto Metsa poolt saadetud pildilt on näha, et korraldajad sätivad üles ka teeninduspunkte, mida on raja ääres kaheksa - esimene Ropkamõisas raja 5. kilomeetril, teine Annelinnas raja 10. kilomeetril jne. Linnas on näha juba jooksjaid, kes teevad sooja ning kõik suunduvad stardikoha suunas. Stardikoridor on hetkel veel tühi, kuid jooksjad järjest kogunevad (värske pilt stardipaigast kinnitabki seda - oi, isegi inglid on täna välja tulnud!).

Kell 8.30. Pool tundi stardini. Linnamaratoni start antakse Vabaduse puisteelt, edasi läheb rada mööda Turu tänavat Karlova linnaossa, kus tehakse väike ring. Karlovast suunduvad jooksjad üle sõpruse silla Annelinna ja sealt Ihaste tee kaudu Lohkva kanti. Läbi Ihaste ja Annelinna jõutakse taas linna ning Anne kanali juures tulevad jooksjad Emajõe äärde. Emajõe ääres tehakse ring ümber ülikooli spordihoone ning üle Kroonuaia silla suundutakse Tähtverre ja lõpuks läbi kesklinna veel Toomemäelegi. Finis on Raekoja platsil. Nii saavad jooksjad ära vaadata peaaegu kogu Tartu - iseasi, kas neil on eriti mahti sügisesest kaunist linna vaadata.

Kell 8.21. Rada on märg, sajab õrna uduvihma, teatab raja äärest Tartu Postimehe reporter Risto Mets. Mõned inimesed on kogunenud tänavaristmikele, kuhu talumehed on toonud piima, linn elab oma tavapärast laupäevahommikut. Ees ootab aga tõsine sügisene maraton. Esimesele Tartu linnamaratonile on registreerunud üle viie ja poolesaja jooksja, nende hulgas ka mõned jooksjad välismaalt (Soomest, Norrast, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Venemaalt jne).

Kell 8.10. Linnas on tavapärane pilt, kui tulemas on suur võistlus ja rahvaspordiüritus. Maratonirada on piiretega märgitud, käivad viimased ettevalmistused, korraldajad sätivad üles veel viimaseid infotahvleid, telgid on võistlejate vastuvõtuks valmis ning siin-seal on juba märgata ka jooksjaid. Maraton läheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles