Pilk minevikku Mees, kes julges spordimaailmas esimesena kanda sinimustvalget

Henry Lääne
Copy
Maadleja Aleksander Aberg.
Maadleja Aleksander Aberg. Foto: Wikimedia Commons

Georg Hackenschmidt, Georg Lurich ja Aleksander Aberg moodustasid 20. sajandi alguses Eesti maadlejate trio, kes tõi kodumaale au ja uhkust. Kolgas sündinud Abergil on Maarjamaa spordiajaloos märgiline roll: ta oli esimene eestlane, kes julges võistlusel kanda sinimustvalget.

Kuupäev näitas 1915. aasta 23. maid, kui maailmakuulus ajaleht New York Times avaldas Eesti trikoloori kandvast Abergist pildi, kirjutab Eesti spordi bibliograafiline leksikon. Maadleja oli Suures Õunas 19. maist 25. juunini kestnud maadlusvõistlusel, mille võitja viis koju 10 000 USA dollarit.

Kuigi Aberg ja Lurich olid Wladyslaw Cyganiewicziga matil suured rivaalid, austati üksteist väga. Näiteks kohtusid Aberg ja poolakas 25. juunil, viigiga lõppenud matš kestis kolm tundi ja 40 minutit. Pärast kohtumist oli Cyganiewicz teadvusetu ning vajas arstiabi. Et konkurent jõuaks turvaliselt puhkama, aitas Lurich tal koju jõuda.

Ka Abergi turniir mäletab märkimisväärseid intsidente. 16. juuni matšis sakslase Wilhelm Berneri vastu kukkusid mõlemad mehed orkestriauku ning sakslane sai tõsiselt vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles