Saksamaa jalgpallitüli lõppes valeotsuse teinud kohtuniku vabandusega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kristjan Jaak Kangur
Copy
Kohtunik Wolfgang Stark näitab Marcel Schmelzerile (vasakul) ebaõiglaselt punast kaarti.
Kohtunik Wolfgang Stark näitab Marcel Schmelzerile (vasakul) ebaõiglaselt punast kaarti. Foto: SCANPIX

Kohtunik Wolfgang Stark vabandas avalikult Saksamaa kõrgliigas valesti määratud penalti eest, mis tõi kaasa Dortmundi Borussia kaotuse ja muutis nende võimalused mullust tiitlit kaitsta õhkõrnaks.

Kohtumises Wolfsburg vastu juhtis Dortmund Marco Reusi kiirest avaväravast 1:0 ja kontrollis mängu, kui Stark määras Wolfsburgile penalti ja saatis punase kaardiga väljakult minema kaitsja Marcel Schmelzeri, kes peatas tema arvates palli teekonnd väravajoonel käega. Videokordused näitasid aga selgelt, et pall tabas Schmelzeri põlve ja vaid riivas kergelt kätt ning seda täiesti tahtmatult. Diego realiseeris määratud penalti, kümnekesi jäänud Dortmund andis initsiatiivi käest ja kaotas lõpuks 2:3.

Stark esines seepeale pärast mängu ajakirjanike ees harvanähtava vabandusega. «Vaatasin juhtunut videost ja kahjuks pean ütlema, et eksisin. Mul on kahju, nii ei tohiks juhtuda. Penalti ja punane kaart olid minu viga. See teeb tuska,» lausus Euroopa tippkohtunike sekka kuuluv Stark.

Dortmundi peatreener Jürgen Klopp oli aga vihane hoopis vastasmängijate peale, kes olukorda selgelt nägid, kuid püüdsid kohtunikku veenda, et tegu oli käemänguga. «Lõpptulemus oli kummaline ja otsus ülikarm. Kas poisid peaksid käed maha raiuma, et selliseid olukordi vältida? Punane kaart muutis täielikult mängu,» pahandas Klopp, kes keeldus mängu järel Wolfsburgi peatreeneri Lorenz-Günther Köstneri kätt surumast.

Borussia on järjekordne meeskond, kes saab karistada igati reeglitepäraselt, kuid mitmekordselt (penalti ja eemaldamine üheskoos).  Kohtunikele on antud käsk näidata kindla värava ära hoidnud mängijale punast kaarti, ent paljude kriitikute hinnangul muudab see liialt mängu dünaamikat - eriti mõistagi juhul, kui otsus osutub tagantjärgi valeks. Saksamaa jalgpallilegendi Franz Beckenbaueri juhitav FIFA töörühm esitas küll märtsis reegleid koostavale nõukogule IFAB ettepaneku, et punane kaart asendataks kollasega, kuid IFAB on hetkel selle idee külmutanud.

Dortmund jätkab tabelis kolmandal kohal, ent 16 vooru järel jäädakse liidrikohta hoidvast Müncheni Bayernist maha juba 14 punktiga.

Märksõnad

Tagasi üles