NBAs lööb laineid liiga valge meeskond

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minnesota meeskonna valgenahalised pallurid: venelased Andrei Kirilenko ja Aleksei Šved.
Minnesota meeskonna valgenahalised pallurid: venelased Andrei Kirilenko ja Aleksei Šved. Foto: AP/Scanpix

Ookeanitaguses korvpalliliigas NBA pakub kõvasti kõneainet suures osas valgenahalistest mängumeestest koosnev Minnesota Timberwolvesi meeskond, keda on värbamispoliitika tõttu ka palju kritiseeritud.

Sel hooajal on meeskonna algviisikus vähemalt neli, ent vahel olnud ka viis valgenahalised mängijad: venelased Andrei Kirilenko ja Aleksei Šved, montenegrolane Nikola Pekovic ning ameeriklased Luke Ridnour ja Kevin Love.

Ajaloos tagasi

Eelmisel aastal oli kindel põhimees ka praegu veel vähe mänguaega saav hispaanlane Ricky Rubio, kes on pärast raskest põlvevigastusest taastumist osalenud kolmes kohtumises. Tegija on ka valgenahaline tagamees J. J. Barea. Meeskonnas on praegu vaid neli mustanahalist mängumeest, äsja loobuti vigastatud Josh Howardi teenetest.

Viimati oli liigas nii valge meeskond 1980. aastatel, mil Boston Celticsis mängis veel legendaarne Larry Bird. 1984. aasta finaalis olid Bostoni 11 mängijast koguni kaheksa valged, mis isegi sel ajal pakkus palju kõneainet. Praegu on 78 protsenti NBA mängijatest mustanahalised, seega on Minnesota koosseis tõepoolest erandlik. Võrdluseks – 1957. aastal oli liiga mängijatest koguni 93 protsenti valgenahalised.

Eelmisel aastal Minnesota play-off’i ei pääsenud, üle-eelmisel hooajal saadi konverentsis viimane koht, ent sel hooajal ollakse kindlalt play-off’i kursil. Neljapäeval lõpetati üheks tiitlipretendendiks peetava Oklahoma City Thunderi 12-mänguline võiduseeria. Oklahoma on läänekonverentsi liider, Minnesota hoiab kuuendat kohta.

Tulemustest hoolimata kritiseerivad kohalikud inimõiguslased klubi poliitikat meeskonna komplekteerimisel, uskudes, et valgenahaliste ülekaal on taotluslik, suurendamaks piletitulu. «Nende koosseisu vaadates usun, et see oli taotluslik, et rohkem pileteid müüa,» rääkis kohalik mustanahaliste õiguste eest võitleja Ron Edwards

ESPNile. «Nii püütakse mängudele rohkem pealtvaatajaid meelitada. Minnesota on siiski väga valge osariik.» Klubi süüdistatakse ka selles, et juhtkonna  seas pole mustanahalisi.

Minnesota elanikkonda arvesse võttes on kõik justkui loogiline – 86,9 protsenti elanikkonnast moodustavad valgenahalised (2010. aastal tehtud uuringute tulemus) ja vaid 5,4 protsenti mustanahalised.

Meeskonna piletimüük läks hästi ka möödunud hooajal, mil välja müüdi 90,2 protsenti istekohtadest. Möödunud hooajal kuulus meeskonda kaheksa mustanahalist. Tulemused olid võrreldes varasemate hooaegadega paremad ja siin ei olnud midagi pistmist korvpallurite nahavärviga.

Peatreener Rick Adelman ütles meeskonna komplekteerimise kohta: «Oleme palganud sellised mängijad, kes suudavad meeskonda aidata. See on juhuslikult nii läinud, et paljude pallurite nahavärv on valge.»  

Adelman on saanud tümitada ka selle eest, et on nimetanud oma mängijaid targaks. «Mul on väga tark meeskond, kus on arukad korvpallurid,» rääkis ta ühes mängujärgses intervjuus. Tema väljaütlemine on samuti inimõiguslasi ärritanud – selles tajutakse vihjet, et mustanahalisi mängijaid peetakse eelkõige atleetlikeks, valgeid aga seevastu arukateks mängijateks.  

Meeskonna tuntuim mustanahaline mängija on Brandon Roy, kes oma sõnul ei tunne end sellises «kummalises» meeskonnas kuidagi imelikult.

«Ma pole selle üle kunagi juurelnud, et olen siin vähemuses. Olen mänginud meeskondades, kus pole ühtegi valget korvpallurit, ja minu jaoks pole siin mingit vahet.» Ainsa probleemina nimetab Roy eri nahavärviga meeste muusikamaitset. «Ainus probleem mustade ja valgete vahel kerkib esile jõusaalis treenides, kui vaidleme selle üle, millist muusikat kuulata,» naljatas ta.

Lähtutakse tulemusest

Kui vigastatud Roy taas mänguvalmis on, saab temast tõenäoliselt Rubio/Švedi, Pekovici, Kirilenko ja Love’i kõrval ainus mustanahaline algviisikumees.

Et meeskond teeb mängijate valikul otsuseid tulemusest, mitte nahavärvist lähtudes, näitab ka hiljuti NBA klubide peamänedžeride seas tehtud uuring, kus Love hääletati liiga  parimaks suureks ääreks ja Minnesotat peeti selle põhjal üheks liiga enam arenenud meeskonnaks. Korvpallisõbrad mäletavad ka aega, mil meeskonna täht oli Kevin Garnett, mustanahaline mängumees, keda tema nahavärvist hoolimata kõik fännid palavalt armastasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles