Bundesliga on teinud Klavanist kõva võhmamehe

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan Bundesliga kohtumises Müncheni Bayerni tähtmängija Franck Ribery’ga võidu jooksmas.
FC Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan Bundesliga kohtumises Müncheni Bayerni tähtmängija Franck Ribery’ga võidu jooksmas. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti koondise kapteni Ragnar Klavani koduklubi FC Augsburgi ootab Bundesligas hooaja teises pooles heitlus liigasse püsima jäämise nimel.

Suvel Saksamaa kõrgliigaklubi FC Augsburgiga liitunud Ragnar Klavan on hooaja esimeses pooles suutnud uue liigaga korralikult kohaneda ning kevadringis ootab teda ja meeskonda ees heitlus kõrgemasse seltskonda püsima jäämise nimel.

Kuigi Bundesliga naaseb talvepausilt 18. jaanuaril ja Augsburgil seisab esimene kohtumine ees kaks päeva hiljem (võõrsil kohtutakse tabelis neli kohta kõrgemal paikneva Düsseldorfi Fortunaga), on meeskond alates 2. jaanuarist juba Türgis laagris.

Esimese eestlasena Bundesligas palliv Klavan on meeskonnas suutnud korralikult kanda kinnitada ja tõusta põhikoosseisu, kuid hooaja esimese poole tulemused siiski rõõmustamiseks palju põhjust andnud ei ole ja tabelis ollakse üheksa punktiga eelviimasel kohal. Ühe võidu ja kuue viigi kõrval on saadud kümme kaotust. «Punktide poole pealt on hooaja esimene pool kõikidele pettumus. Vaadates aga mängulist poolt, on meil omad võimalused edaspidiseks olemas,» oli Klavan tuleviku suhtes optimistlik.

Head esitused

Kaitses on Augsburg seni üsnagi korralikult tegutsenud, oma puurist on tulnud välja võtta 29 palli. Samas, rünnakul on suudetud 17 kohtumise jooksul lüüa vaid 12 väravat.

«Ründeliinis on kohati jäänud meisterlikkusest puudu. Samas on ka mujal sisse tulnud mõningaid apse. Bundesliga tasemel karistatakse kõik sellised asjad ära. Nii on meil kaduma läinud mitmed tähtsad punktid ja seetõttu olemegi praegu üheksa punkti peal,» kahetses Klavan.

Resultatiivsuse parandamiseks hankiski Augsburg hiljuti endale seni Premier League’i klubi Sunderlandi ridadesse kuulunud Lõuna-Korea ründaja Ji Dong-Wongi. «Ta on juba meiega koos laagris,» sõnas Klavan. «Samas, jaanuaris ei taheta väga kedagi ka osta, kuna ettevalmistusaeg kevadringiks on küllaltki lühike. Kaldun arvama, et rohkem täiendusi ei tule.»

Kui meeskonnal ei ole seni kõige paremini läinud, siis isiklikus plaanis on eestlane Saksamaal hästi kohanenud ja esitused tulevad Bundesligas aina paremini välja. Ka mänguülevaadetes on ta tihtipeale teeninud paremaid hindeid kui klubikaaslased. Nii on Klavanit hinnatud ka meeskonna kõige kindlamaks kaitsjaks ja parimaks uueks mängijaks.

«Isiklikult on esimene poolaasta hästi välja tulnud. Olen suutnud murda põhikoosseisu ja saada piisavalt mängu­aega,» oli ta oma esitustega rahul. «Loomulikult on alati parandamisruumi.»

Enne Augsburgiga liitumist eelnevad seitse aastat Hollandis pallinud Klavan on uues liigas pidanud kohanema ka uute nõudmistega. Samas on ta seetõttu muutunud mitmekülgsemaks ja keskkaitsjana tegutsev mängumees läbib palliplatsil vahe­maid, mis teevad isegi poolkaitsjatele silmad ette.

«Võrreldes Hollandi liigaga on Saksamaal mäng palju füüsilisem ning alguses oli mul sellega kohanemisel raskusi. Samas ollakse Hollandi liigas tehniliselt paremad,» võrdles Klavan. «Saksamaal saan hoopis teistsuguseid trenne ning kavas on palju pikamaajookse. Ise olen väga rahul, et olen oma miinuspooli saanud arendada ja füüsiline konditsioon on läinud aina paremaks. Seeläbi on läinud ka mängus läbitavad vahemaad pikemaks.»

Lisaks heale tippkiirusele paistabki Klavan silma suure töövõimega. Kui tavaliselt läbib mõni mängija 90 minuti jooksul platsil üle 10 km, on tegemist küllaltki arvestatava näitajaga ja enamasti suudavad seda poolkaitsjad, kes peavad jõudma mõlema värava alla tegutsema.

Bundesligas kipub Klavani jaoks ühes kohtumises 10 km läbimine olema igapäevane. «Tean, et ükskord oli see näitaja umbes 11,5 km ning keskkaitsja kohta on seda päris palju. Saksamaal käib kõva andmine kõik 90 minutit ja igas olukorras tuleb lõpuni võidelda,» täpsustas keskkaitsja.

Tuleb valida õiget aega

Nii tunnistab ka Klavan, et Hollandis harjumuspäraseks saanud mängustiili – kus keskkaitsja algatab rünnakuid ja tõuseb tihti kõrgemale – ja Saksamaal paranenud füüsilise vastupidavuse tulemuseks ongi suurenenud kilometraaž. Siiski tunnistab eestlane, et Augsburgi peatreener Markus Weinzierl on manitsenud ka liigset tormakust vältima.

«Eks Saksamaal on seda ikka rohkem mainitud, et keskkaitsjana peab oskama valida õiget aega ja kohta, millal rünnakutega liituda. Hollandis on see aga rohkem jalgpalli­stiili osa,» rääkis Klavan. «Samas on nii Dortmundis kui ka Bayernis ka aina rohkem selliseid keskkaitsjaid.»

Detsembris saigi Klavan kahel korral oskusi proovida maailma ühe absoluutse tippklubi Müncheni Bayerni vastu. Mõlemal korral tuli tunnistada aga vastaste 2:0 paremust.

«Mina isiklikult keskendun nendeks kohtumisteks samamoodi nagu igaks teiseks. Bayernis on igal positsioonil maailmatasemel mängija ja nad suudavad rasked seisud hästi enda kasuks pöörata,» sõnas Klavan. «Kokkuvõttes jättis Bayern väga hea mulje ja võrreldes Dortmundiga tunduvad nad tänavu paremad.»

Jalgpall

Bundesliga tabeliseis enne kevadringi:

1. Müncheni Bayern 42 punkti, 2. Leverkuseni Bayer 33, 3. Dortmundi Borussia 30, 4. Frankfurti Eintracht 30, 5. Freiburg 26, 6. Mainz 26,

7. Schalke 25, 8. Mönchengladbachi Borussia 25, 9. Stuttgart 25, 10. Hamburger SV 24, 11. Hannover 23, 12. Bremeni Werder 22, 13. Düsseldorfi Fortuna 21, 14. Nürnberg 20, 15. Wolfsburg 19, 16. Hoffenheim 12, 17. Augsburg 9, 18. Greuther Fürth 9.

Kaks kehvemat meeskonda langevad hooaja lõpus esiliigasse ning 16. positsioonil lõpetav tiim läheb üleminekumängudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles