Tehtud muudatused lubavad koduses jalgpalliliigas põnevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vunk.
Martin Vunk. Foto: Reuters/ScanPix

Täna tehakse algust koduse jalgpallihooajaga, kui eelmise aasta meister Nõmme Kalju ja mullune karikavõitja Tallinna Levadia selgitavad Superkarika võitja. Põnev liigahooaeg läheb lahti juba laupäeval.

Kahe hooaja vahel on meistriliiga tiimide koosseisudes tehtud huvitavaid muudatusi ning tiimidele pilku peale heites võib eeldada, et meistritiitli ja ka medalite eest hakkavad heitlema tõenäoliselt neli meeskonda. Postimees vaatab meeskondades aset leidnud muudatusi ja hindab tiimide tänavusi võimalusi.

Favoriidid

Mullu tiitli võitnud Nõmme Kaljut võib ka tänavu pidada suurimaks favoriidiks. Võrreldes eelmise hooajaga pole Kalju ridades enam põhitegijatest karjääri lõpetanud Kristen Viikmäed ja politseiga pahandustesse sattunud Oliver Konsat. Pika vigastuspausi tõttu on sunnitud väljaku kõrvale jääma Jüri Jevdokimov. Samas on meeskonda tulnud väärilisi asendajaid, kellest huvipakkuvaimaks võiks olla Prantsusmaa tippklubi Lille’i noortesüsteemi kasvandik Allan Kimbaloula, kes enda sõnul ütles hiljuti ära isegi Norwich Cityle.

Hooaja eel on taas räägitud Jari Litmaneni võimalikust liitumisest ja tiimiga on trenni teinud ka Eesti koondise põhitegijate sekka kuuluv Sander Puri. Viimastel andmetel ennast Inglismaale näitama sõitnud Puri liitumine tiimiga tundub siiski pigem ebatõenäoline. Siiski on Kaljul juba hästi kokku mänginud tuumik, kellega sihitakse teist järjestikust tiitlit.

2010. ja 2011. aastal Eesti meistriks kroonitud, kuid eelmisel aastal 3. kohaga leppinud FC Flora eesmärgiks on alati meistritiitel ja see siht on neil kindlasti ka tänavu silme ees. Kuigi tiimist lahkusid põhitegijate sekka kuulunud Gert Kams ja Siim Luts, võib tõhusamateks täiendusteks lugeda hollandlast Sander van de

Streeki ja taas kodumaale naasnud Sander Posti, kes on kindlasti iga siinse keskkaitsja õudusunenägu. (Kui Post eelmisel korral Eesti liigasse naasis, suutis ta 17 kohtumisega lüüa koguni 24 väravat.) Flora ridades tõmbab ilmselt aina enam pilke noor keskkaitsja Karol Mets, kellest võiks saada liiga säravaim keskkaitsja.

Kindlasti soovib kõige kõrgemat mängu mängida ka Tallinna Levadia. Kahe hooaja vahel oli meeskonnale suureks löögiks nende liidri Igor Morozovi lahkumine välismaale. Samas saab nüüd näha, kas noorte seast kerkib esile mõni uus mees. Eelmise aasta põhituumik on nüüd aga aasta võrra kogenum ja sellevõrra võib neilt nõuda juba ka rohkemat.

Kahe hooaja vahel sai vast kõige kõlavama üleminekuga maha Sillamäe Kalev, kes meelitas kodumaale koondise põhitegijate sekka kuuluva poolkaitsja Martin Vungi. Tiimis jätkab Vjatšeslav Zahovaiko ning meeskonda palgati Floras kohati päris head mängu näidanud Nikolai Mašitšev ja mõned eeldatavalt päris heal tasemel leegionärid. Igatahes Tallinna kolmikule ollakse valmis andma võimsat lahingut.

Värske leht ja keskmik

Eelmisel aastal taas kihlveo­skandaalide keskmesse sattunud Narva Trans on välja vahetanud umbes 80 protsenti oma koosseisust ning esialgu tundub olema peamine küsimus, kes hakkab tuntavalt noorenenud tiimis väravaid lööma. Vähemalt hooaja eel tundub, et esinelikule ei tohiks nad ohtlikuks saada, kuid samas ülejäänud viisikust peaks Narva klubi jõud kokkuvõttes üle käima.

Võrreldes eelmiseid hooaegu, on Paide linnameeskond kerkinud meistriliiga tugevaks keskmikuks ja kahel hooajal järjest lõpetati 6. kohaga. Kuigi endiselt jätkatakse amatöörmeeskonnana, näidati eelmistel aastatel head meeskonnavaimu ja püsiti kindlalt tabeli keskel. Paidel on olemas kõik eeldused, et ka tänavu samal tasemel jätkata.

Tabeli teine pool

Eelmise hooaja meistriliigas 8. kohaga lõpetanud FC Kuressaare, 9. tabelireal pidama jäänud Tallinna Kalev, viimaseks jäänud Tartu Tammeka ja kõrgemasse seltskonda tõusnud Infonet selgitavad tõenäoliselt võistkonna, kes langeb hooaja lõppedes aste madalamale esiliigasse.

Vaadates eelarveid ja koosseise, tundub kõige rohkem raha ja nimekaid mehi olevat just kõrgemasse seltskonda tõusnud Infonetil, kelle ridades teeb meistriliiga comeback’i ka Konstantin Nahk.

Varasemast lennukamaid sihte seab ka Tallinna Kalev, kes loodab endise Eesti noortekoondiste peatreeneri Frank Bernhardti juhendamisel poolprofessionaalse tiimiga tugevamatele endisest rohkem kanna peale astuda.

Samamoodi seab varasemast kõrgemaid sihte FC Kuressaare, kes on hankinud mitu uut mängijat – teiste seas liitus tiimiga ka Eesti koondist esindanud keskkaitsja Joel Indermitte. Kuressaarega sarnaseid eesmärke seab ka Tammeka. Nende puhul on eelkõige aga küsimus, milline koosseis lõpuks kokku saadakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles