Koondislased lahkusid rahamuredes Poola klubidest enne hooaja lõppu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal Krakowi Wisla ridades Poola meistri tiitli võitnud Sergei Pareiko mängud Wislas on mängitud ja juba eile saabus ta Eestisse, et aidata järgmisel nädalal koondist eelseisvates sõpruskohtumistes.
2011. aastal Krakowi Wisla ridades Poola meistri tiitli võitnud Sergei Pareiko mängud Wislas on mängitud ja juba eile saabus ta Eestisse, et aidata järgmisel nädalal koondist eelseisvates sõpruskohtumistes. Foto: Reuters/ScanPix

Poola kõrgliigaklubide hingekirja kuulub praeguse seisuga kolm Eesti jalgpallikoondise mängijat. Eile peeti seal eelviimane voor ja pühapäevaste mängudega pannakse hooajale punkt. Siiski on Eesti koondise puurilukk Sergei Pareiko juba kodumaal ja täna jõuab siia ka keskkaitsja Igor Morozov.

Pareiko on juba varem teatanud, et Krakowi Wislas ta ei jätka. Uut tööandjat peab otsima hakkama ka Varssavi Poloniasse kuuluv Morozov. Poola klubide raskest majanduslikust olukorrast on pikka aega räägitud ja kõige keerulisem on just Polonia seis.

Sel nädalal teatas ka sealne alaliit, et tulevaks hooajaks ei antud Varssavi klubile väga halva majandusliku seisu tõttu (suured palgavõlgnevused mängijate ees, maksmata maksud ja kindlustusmaksed jne) kõrgliigas osalemiseks litsentsi ning meeskond kukutatakse kolmandasse või neljandasse liigasse. Polonia viimane võimalus oleks kelleltki litsents osta, kuid neil ei ole praegu selle jaoks piisavalt raha.

Praegu ongi Polonia omanik Ireneusz Król riigi üks vihatumaid inimesi. Aasta aega tagasi ehitusmagnaadilt Józef Woj­ciechowskilt klubi endale ostnud Król on seejärel maksmata jätnud põhimõtteliselt kõigile ja lasknud sellega rohkem kui sada aastat vana klubi kogu täiega põhja.

Morozov kiidab Poola taset

Eilse liigamängu (Polonia viimane kodumäng kõrgliigas) eel levisid juba Facebookis ja Poola meedias fotod, kus Polonia mängijad kandsid särke, mille rinnaesisel seisnud kirjaga küsiti enda palga kohta ja selja peal oleval fotol oli kujutatud Króli ja sea ristsugutist.

«Viimast mängu ma pühapäeval enam ei mängi. Ma ei teagi, mida ülejäänud mehed lõpuks otsustavad. Võib-olla minnakse üldse noortega mängima,» avaldas eilses liigamängus veel algrivistuses alustanud Morozov. «Räägitakse, et kõik sõltuski vaid omanikust. Ta tõmbas raha lihtsalt klubist välja ja oligi kõik. Pehmelt öeldes on ta rumal.»

Kuigi keskkaitsja ei ole Polonia ridades veel kordagi palka saanud, ta talvel tehtud otsust siiski ei kahetse. «Meeskond ja atmosfäär on suurepärased. Kõik muidu toimib, kuid omanik rikkus asja ära. Kogemuse ja mänguaja mõttes olen väga rahul – seetõttu on kahju lahkuda,» rääkis ta.

Morozov sõlmis jaanuaris Poloniaga kahe ja poole aasta pikkuse lepingu, kuid sealsetes madalamates sarjades ta mängima ei hakka. «Ma arvan, et alaliit katkestab lepingu automaatselt. Siin peaks juhtuma ime, et olukord paraneks,» sõnas Morozov. «Ma ei oska arvata, mida tulevik toob. Arvatavasti hakkan pärast koondisemänge esialgu koos Levadiaga trenni tegema.»

Kui Morozovil on Poloniaga veel kehtiv leping, siis Pareiko kontraht Wislaga sai tänavuse hooajaga läbi. Kahepoolsel kokkuleppel oli võimalik seda küll pikendada, kuid nende juttudeni ei jõutudki. «Rääkisin treeneritega, et mul ei ole mõtet enam Poolas olla ja vestlesin ka klubi presidendiga,» sõnas juba eile kodumaale jõudnud Pareiko, keda ootavad nüüd ees klubiotsingud. «Pärast koondisemänge on aega selle peale rahulikult mõelda.»

Poznanil seis hea

Lisaks jõudis Pareiko enne Poolast lahkumist ka klubi presidendiga kokkuleppele, millal tema palgavõlgnevus likvideeritakse. «Mulle ollakse võlgu kuue kuu palk ning selle aasta preemiad. Lisaks 2012. aasta preemiad ja 2011. aasta eurosarja preemiad. Leppisime kokku, et 25. juuniks on võlad likvideeritud ja siis lõpetame selle asja ära. Kui raha kontole ära tuleb, siis pole paha,» muigas Pareiko.

Mõnevõrra parem olukord on Zabrze Gornikusse kuuluval Sergei Mošnikovil ja praeguse seisuga jätkab ta ka sügisel samas tiimis. Kuna Mošnikov jääb koduklubi juurde hooaja lõpuni, siis koondisesse saabub ta esmaspäeval.

Kuigi mitmel Poola klubil on viimasel ajal majanduslikke probleeme, tunneb tänavu endale sealses liigas teise koha kindlustanud Poznani Lech elavat huvi Eesti koondislase Henrik Ojamaa vastu. Erinevalt teistest on Poznani tiim majanduslikult heal järjel.

Teatavasti tegi Lech Ojamaa eest pakkumise, mis koos erinevate boonustega oleks võinud tõusta 400 000 euroni, kuid see lükati šotlaste poolt tagasi. Siiski võib eeldada, et see ei jäänud poolakate viimaseks pakkumiseks.

«Kui mitmetel klubidel on majanduslikke probleeme, siis Lechil on piisavalt raha, et osta näiteks Ojamaa. Suvel lahkub suure tõenäosusega tiimist Aleksandar Tonev ja tema eest teenitakse arvatavasti üle kahe miljoni euro,» märkis TVP Spordi ajakirjanik Piotr Borkowski. «Lech tahab tema asemele osta kaks meest. Ojamaad on jälgitud pikka aega ja arvatavasti ei ole ta nende jaoks liiga kallis. Lisaks jälgivad nad hoolikalt Šotimaal pallivaid mehi ning Dundee’st osteti Barry Douglas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles