Suusatiimifilm valmis vastu Alaveri tahtmist

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operaator Arvo Vilu filmib, kuidas füsioterapeut Lauri Ranna­ma lõikab lühemaks sprinter Erkki Jallai suusakeppi.
Operaator Arvo Vilu filmib, kuidas füsioterapeut Lauri Ranna­ma lõikab lühemaks sprinter Erkki Jallai suusakeppi. Foto: Erakogu

Täpselt kaks aastat tagasi kuulutas Eesti Suusaliidu president Toomas Savi teiste alajuhtidega kohtudes rõõmsal ilmel: Mati Alaverist, suusakoondise peatreenerist, on kavas vändata linateos.

Alaver oli seepeale kostnud, et tema on elav inimene, kellest pole vaja teha mingit monumenti, ning oli alajuhtide mäletamist mööda filmi tegemise kategooriliselt ära keelanud.

Kõigest hoolimata jõuab Hans Roosipuu ja Peep Puksi 58-minutiline dokumentaalfilm «Tiim» Alaverist ja tema meeskonnast täna õhtul Otepää kultuurikeskuses ekraanile.

Suusaliidu büroo juhataja Ülle Viinapuu mäletab, et Alaveri filmitegijatega koostööle meelitamiseks tuli linaloo fookus ümber sõnastada. Nimelt: et see ei räägi ainult Alaverist, vaid Eesti meeste suusatiimist.

Altkulmu pilgud

Produtsendi, filmitootmisfirma F-Seitse juhatuse esimehe Reet Sokmanni sõnul algab «Tiimis» näidatav etapp Alaveri elutööst Andrus Veerpalu olümpiavõiduga 2002. aasta Salt Lake City olümpial ning lõpeb Torino võidu tähistamisega.

Filmi idee autor Roosipuu alustas võtteid 2004. aasta juunis Haanjas tänu Eesti Suusaliidult saadud 30 000 krooni suurusele rahasüstile.

Ta mäletab, kuidas Alaver suhtus tookord filmi väntamisse tigedalt ning seiras teda pidevalt altkulmu. «Asi oli ikka karm,» tunnistab Roosipuu. «Alaver püüdis meid veidi ignoreerida, hoidus kaugemale.»

Vaikivad kaadrid

Mullu kevadel, kui režissöör Peep Puks läks edasiste võtete suhtes Alaveriga kokku leppima, tuli ta Roosipuu sõnul ehmunult tagasi. Sest Alaver oli Puksile öelnud, et kui tahad midagi pe***e keerata, siis lase endast film teha.

Üle-eelmise hooaja tähtsaimalt jõuproovilt, Oberstdorfi MMilt, naasis Eesti suusakoondis nimelt medalita.

Olgugi et Alaver enda toomist suurele ekraanile keelata üritas, nendib Viinapuu: «Selge see, et filmi peaosatäitja on Mati Alaver.»

Ka produtsent Sokmann ütleb, et film maalib Alaverist hea portree. Vaatamata sellele, et ta räägib linateoses vähe.

«Aga tema vaikimine on kõnekam kui need tekstid, mida temalt kuulnud oleme,» väidab Sokmann. «Me näeme, kuidas ka tema vaikivas peas käib pidev töö.»

Dokfilm «Tiim»

• Idee autorid Peep Puks ja Hans Roosipuu

• Režissöör Peep Puks

• Operaatorid Arvo Vilu ja Hans Roosipuu

• Produtsent Reet Sokmann

• Tootja F-Seitse OÜ

• Filmi pikkus 58 min

• Esilinastus 26. mail kell 18 Otepää kultuurikeskuses

• Teleesilinastus 31. mail kell 22.25 ETV ekraanil

Allikas: F-Seitse OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles